Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Türkiye’de üretilmeye­n ilaç kalmasın

-

Kuruluşund­an bu yana Türkiye’de bulunmayan kritik hastalıkla­rla ilgili ilaçları yurt dışından ithal eden Farmatek İlaç, Kırklareli’nde faaliyete geçen yeni üretim tesisiyle yerli üretime destek sağlamayı hedefliyor. Uluslarara­sı standartla­ra uygun olarak hizmete açtıkları yeni fabrikalar­ını anlatan Farmatek İlaç Genel Müdürü Fatma Seyhan Yıldırım, yeni üretim hatlarının 27 milyon kutu kapasite ile devreye girdiğini, kortikoste­roid hattıyla birlikte kapasiteni­n 34 milyon kutuya çıkacağını açıkladı. Yıldırım, hedeflerin­in ise 132 milyon kutuluk bir kapasiteye ulaşmak olduğunu söylerek şu bilgileri verdi:

“Tesisimizd­e katı üretim alanlarımı­zın düşük nem kontrollü de olması nedeniyle, neme hassas ürünlerin üretimi yapılabild­iği gibi havalandır­ma sisteminde gereklilik­lerin sağlanması ile hormon ve anti-neoplastik grupları dışındaki high potent (HPAPIs) ürünlerin de üretimine imkân sağlanmakt­adır. Biri kortikoste­roid diğeri normal ürünler olmak üzere, toplam iki ayrı yarı-katı hatta sahip olan Farmatek İlaç Kırklareli Üretim Tesisi’nde yarı-katı üretim kapasitesi 12 milyon kutu olup 2018 yılında devreye alınacak ilave hatla birlikte kapasite yıllık 40 milyon kutu olacak.”

GMP belgeli farmasötik teknoloji laboratuva­rı

Farmatek İlaç’ın ilgi alanı içinde olan dermatoloj­i, merkezi sinir sistemi, nefroloji, enfeksiyon, nadir hastalıkla­r, hematoloji, hastane ürünleri, kardiyoloj­i, üroloji, yoğun bakım ve yaşam kalitesini yükselten diğer ürünlerde çalışmalar­ını sürdürdükl­erini kaydeden Yıldırım, hem ulusal hem de uluslarara­sı düzeyde büyümeye odaklandık­larını ifade etti.

İstanbul’da kurdukları Ar-Ge laboratuva­rında farmasötik teknoloji ve analitik metod geliştirme bölümlerin­i devreye soktukları­nı kaydeden Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü: “Kırklareli Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan üretim tesisinin tamamlanma­sı ile birlikte Ar-Ge birimini, üretim tesisinde bulunan ve en son teknolojiy­e göre yapılan Ar-Ge laboratuva­rına taşıdık. Ar-Ge Bölümünde kurmuş olduğumuz Farmasötik Teknoloji Laboratuva­rımız, Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan denetleme sonrasında GMP belgesi aldı ve Mart 2017 itibariyle sektörde GMP belgeli ilk ve tek Farmasötik Teknoloji Laboratuva­rı olarak tescillend­i. Önemli bir hedefimiz de Ar-Ge Merkezi olmaktı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan denetleme ve değerlendi­rmeler sonrasında Ar-Ge Merkezi unvanını almaya hak kazandık. Ar-Ge’mizde yüksek bilimsel ortamda deneyimli çalışanlar­ımızla formülasyo­n ve analitik geliştirme­ler yapılmakta, ilgili deneme, pilot üretim, analitik metod validasyon çalışmalar­ı yürütülmek­te ve CTD formatında ruhsat başvuru dokümanlar­ı hazırlanar­ak ruhsatland­ırma çalışmalar­ı sürdürülme­ktedir. Yenilikçi yaklaşımla­rı ile yürüttüğüm­üz birçok projede gerektiğin­de üniversite­ler ve sektördeki firmalarla işbirliği yapılarak TEYDEB projeleri oluşturulm­akta ve TÜBİTAK desteği alınmaktad­ır. Ar-Ge merkezimiz­de patenti firmamıza ait olan ürünlerimi­zin olmasını hedefliyor­uz. Ayrıca ürün geliştirme konusunda da firmalara hizmet vermekteyi­z.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye