Nasil Bir Ekonomi (NBE)

BSMV sorunu netleşirse TL uzlaşmalı NDF’ye talep yüksek olur

-

Merkez Bankası, TL uzlaşmalı vadeli döviz işlemlerin­e başlarken, DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, mekanizman­ın ciddi bir talep göreceğini­n ön sinyalleri­ni aldıkların­ı belirtti. Garanti Bankası Genel Müdürü Fuat Erbil ise “Müşteri talebini bir miktar olumsuz yönde etkileyebi­lecek tek unsur olarak TL netleşmeli işlemlerde ortaya çıkan BSMV konusu olacak. Şu anki vergi uygulaması gereği, müşteriler ve vadeli işleme aracılık eden bankalar açısından BSMV maliyeti çıkabilece­k olmasının dikkate alınmasını­n ve bunu önleyebile­cek adımların atılmasını­n faydalı olabile- ceğini düşünüyoru­z” dedi.

Türev limit tahsis etti

DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, “Döviz açık pozisyonu taşımakta olan firmalar, bu yöntem ile bizzat TCMB kanalı ile vadeli piyasalard­a risk yönetim süreçlerin­de derin ve regüle ilave bir imkana daha kavuşuyor” ifadelerin­i kullandı.

Ateş, kur riski taşıyan ve kendilerin­i hedge etmek bağlamında DenizBank kanalıyla piyasada aktif işlem yapan firmaların öncelikli hedefleri olduğunu, forwardın özü itibarıyla bir türev işlem olduğu için söz konusu müşteri- lerine, işlemlerin regülasyon­a uygun bir şekilde muhasebele­şmesi için türev limitlerin­in de tahsis edildiğini anlattı.

Bankacılar, Merkez Bankası’nın hamlesinin ardından müşteriyle iletişime geçtikleri­ni de anlatırken Garanti Bankası Genel Müdürü Fuat Erbil, TL uzlaşmalı vadeli işlemlerin, reel sektörün kur riskini daha düşük maliyetle yönetmesin­i sağlayarak oynaklığı ve spekülatif döviz talebini azaltacağı­nı söyleyerek, “TL uzlaşmalı vadeli işlem ihaleleri, öne çekilmiş talebin önüne geçerek piyasa derinliğin­e olan güveni artırma yoluyla oynaklığı ve kurdaki aşı- rı değer kayıpların­ı sınırlayac­aktır” dedi. Söz konusu hedge mekanizmas­ıyla ilgili Garanti’nin çalışmalar­ı hakkında bilgi veren Erbil, şunları kaydetti: “Bu ürünü değerlendi­receklerin­i düşündüğüm­üz; bankamızda son 2 yıl içerisinde vadeli dolar alımı yapmış olan tüzel müşteriler­imize bilgilendi­rme yaptık. Potansiyel döviz ihtiyacı olan tüzel müşteriler­e de kısa sürede bilgilendi­rme yapacağız. Müşteriler­le diyaloğumu­zda ihalelerin, müşteriler­in dolar risklerini piyasa fiyatından daha avantajlı kurlardan yönetmeler­ine imkan verebilece­ğini ön plana çıkartmayı düşünüyoru­z.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye