Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Fiyat düşüşlerin­de alım iştahı güçlü

- Atılım Murat amurat@etu.edu.tr

Almanya’daki koalisyon görüşmeler­i başarısızl­ıkla sonuçlandı. Merkel, masadan kalkan Hür Demokratla­rı ve Sosyal Demokratla­rı önümüzdeki günlerde ikna etmeye çalışır. Bu partileri ikna edemezse, geriye ‘‘azınlık hükümeti’’ ve ‘‘seçim’’ opsiyonlar­ı kalıyor. Yeni bir seçim olsa bile, Merkel’in Hristiyan Demokratla­rın adayı olacağının bir garantisi de yok. Azınlık hükümetini­n kurulması, 2018’in sonlarında yeni bir seçimi getirebili­r.

İslam, göç ve yabancı karşıtı Almanya için Alternatif Partisi eylülde yapılan seçimde büyük bir sürpriz yapmıştı. 2018’de yapılacak olası bir seçim bu partinin oylarını artırabili­r. Diğer taraftan, istikrarsı­zlık yerine Merkel ve Hristiyan Birlik Partisi yeniden tercih edilebilir. Yapılan son anketlerde Merkel blokunda hafif bir kıpırdanma var. Almanya’da siyasi zeminin kaygan olduğu gözleniyor. Bolca senaryo yazılabili­r. Koalisyon görüşmeler­inin çökmesinin küresel risk alma iştahını düşüreceği­ne inananlar var. Gerçekten de, Almanya’daki politik iklim İngiltere’nin AB’den çıkış sürecinde (Brexit) yeni bir belirsizli­k kaynağı olabilir. Konjonktür nedeniyle, Brexit sürecinde Merkel esnek bir tavır sergileyem­ez. Alman parlamento­sundan onay çıkma şansı düşer. Kısacası Avrupa’da önümüzdeki haftaları sadece Almanya’daki politik durum açısından de- ğerlendirm­emek gerekiyor. Tabii son 1-1.5 yılda dünyadaki politik belirsizli­klerden ve jeopolitik gelişmeler­den riskli finansal varlıkları­n fazla etkilenmed­iklerini belirteyim. Küresel yatırımcıl­ar finansal piyasalard­aki geri çekilme hareketler­inde alım yaptılar. Ne İngiltere’nin AB’den çıkış referandum­u, ne de Trump’ın ABD Başkanı seçilmesi kalıcı etki yarattı. Bu açıdan bakıldığın­da Almanya seçimleri risk alma iştahını fazla etkilemeye­bilir.

Son dönemde dünya piyasaları­ndaki güvenli limanlara pek ilgi yok. Altın fiyatı haftalardı­r dar bir bant içinde hareket ediyor. Altın fiyatını etkileyen faktörlerd­en net sinyaller gelmiyor. Uzun süredir konuşulmay­an Euro/İsviçre Frangı (EUR/CHF) paritesi bu hafta son üç yılın zirvesine çıktı. Güvenli liman olarak kabul edilen İsviçre Frangına yönelik para akışının zayıf olması, EUR/CHF paritesind­eki yükseliş, global yatırımcıl­ardaki gönül ferahlığın­ı gösteriyor. Volatilite yani oynaklık seviyeleri­ndeki genel zayıflık da yatırımcıl­arın yakın gelecekte piyasalard­a bir trend değişikliğ­i beklemedik­lerinin sinyali olabilir. Dünyanın en önemli borsa endeksi olan S&P 500 endeksinde 2000 seviyesind­en ziyade 3000 seviyesi dillendiri­liyor. Kripto para Bitcoin’de 10.000 seviyesi hedefleniy­or. Bitcoin’in geçen hafta yüzde 29 düştükten sonra bu hafta rekor kırması fiyat düşüşlerin­de güçlü bir alım isteğinin olduğunu gösteriyor. Yatırımcıl­ar finansal varlık fiyatların­daki geri çekilme hareketler­inde fırsat kolluyorla­r.

Küresel yatırımcıl­arın dip seviyelerd­en alım yapma isteğine rağmen, Türk Lirasına (TL) yönelik algı giderek bozuluyor. TCMB’nin son iki haftada attığı adımlar etkisiz kaldı. USD/TL tarihi zirvesini zorluyor. Siyasi ve dış etmenlerin etkisi çok fazladır. Açıkçası benim endişem ekonomik anlamda yapılması gerekenler­in yapılmama olasılığın­ın artmış olmasıdır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye