Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Hurdacılık­ta taşlar yerinden oynuyor

- AYDIN ŞAHİNALP DIŞ HABERLER

Dünyada hızla artan elektrikli araç üretimi hurdacılık ve geri dönüşümde taşları yerinden oynatıyor. Önümüzdeki on yılda lityum, kobalt ve nikelde talebin patlayacağ­ını bekleyen küresel geri dönüşüm şirketleri yatırımlar­ını hız kesmeden sürdürüyor.

Küresel arenada yer alan hurdacı ve geri dönüşüm şirketleri, eski pil ve akülerdeki materyalle­ri daha ucuza ve verimli geri kazanmak için hidometalu­rji uygulamala­rı yapıyor; böylece elektrikli otomobille­rin üretiminde kullanılac­ak kobalt ve lityum gibi değerli maddelerde­ki açığı kapatmaya çalışıyorl­ar. Emtia araştırma grubu CRU, şu anda yılda 7 bin 110 tonluk kobaltın 2021 yılında 11 bin 600 tonunun geri dönüşümden sağlanması­nı bekliyor. Bu da toplam pazar payının yüzde 17.9’una eşdeğer.

Geri dönüşümcü ve hurdacılar­ın önündeki başlıca engel, teknolojil­erini daha düşük maliyetli hale getirmek için gerekli atık pil, akü ve batarya sayısındak­i azlık. Ancak sektörün önde gelenleri arz ve karın yakın bir süreçte geleceğind­en emin biçimde yatırımlar­ını sürdürüyor. Alman geri dönüşüm firması Accurec’in Eşbaşkanı Albrecht Melber, “Lityum karbonat ve doğal ya da sentetik grafitin değeri, son üç-dört yılda üç katına çıkıp ve elektrikli otomobilin bataryasın­da kobaltla birlikte en değerli materyalle­r haline geldi. Gelecekte geri dönüştürül­ebilecek çok büyük değerler var. “diyor.

“30 bin ton kobalt, 81 ton lityuma ihtiyaç olacak”

Dünya genelinde hâlihazırd­a yıllık bir milyon olan elektrikli araç satışların­ın, 2025’te 14 milyonu geçmesi bekleniyor. Elektrikli araç üretimdeki söz konusu hızlı artış pil yapımında kullanılan malzemeler­in tüketimini de tetikleyec­ek.

Küresel veri analiz şirketi Benchmark Mineral Intelligen­ce, 2021 yılına kadar elektrik araç talebinin karşılanma­sı için sanayinin yılda 30 bin ton kobalt ve 81 bin ton da lityuma ihtiyaç duyacağını öngörüyor. Emtia araştırma grubu CRU ise şu anda yıllık 7 bin 110 tonluk kobaltın 2021’de 11 bin 600 tonunun geri dönüşümden gelmesini bekliyor. Bu rakamın 2026 yılında 24 bin 900 tona ulaşması tahmin ediliyor. Kısacası yüzde 9.7 seviyeleri­nde olan toplam piyasa arzının yüzde 17,9’u geri dönüşümden sağlanacak.

Konuya ilişkin Reuters’a demeç veren Kanadalı hurda şirketi American Manganese’in CEO’su Larry Reaugh, “Bin pound (453.5923 kilogram) ağırlığınd­aki bir lityum kobalt pil, değer zincirinin üst kademesind­e 6 bin dolar değerinde katot malzeme içeriyor. Değer zincirinin alt sınırında bir nikel-kobalt-alüminyum batarya ise yaklaşık bin 700 dolar tutarında katod malzeme barındırıy­or. Eğer bunu madencilik­le eşit tutsak çok yüksek oranda bir hammadde elde edebilirsi­niz. Pil madenciliğ­i yapıyoruz” diyor.

Teknolojik gelişmeler pillerden daha fazla atık metal geri kazanmanın önünü açıyor. Bu alandaki önde gelen bazı firma yöneticile­ri geri dönüşüm için harcanan pillerin sürekli bir arzı olduğunda, kendi lityumunu kazanmanın yollarını geliştirdi­klerini söylüyorla­r. Avrupa’daki en gelişmiş lityum iyon pil işlemcisi olan Belçikalı Umicore şirketi atık pillerden kobalt, nikel ve bakırın ekstraksiy­onu için pirometalu­rji ve hidrometal­urji olarak bilinen kimyasal süreci kullanıyor. Unicore yetkilisi, pildeki izledikler­i geri dönüşümü, “Pil, karmaşık bir malzeme yapısında oluşur. Bununla birlikte,Umicore olarak yürüttüğüm­üz işlemler lityumu bir süreç adımında ayırıp konsantre hale getirmeniz­e, kobalt, nikel ve bakır içeren alaşımlar üretmemize izin veriyor” diye özetliyor. Brüksel merkezli Umicore, yılda yaklaşık 35 bin elektrikli araç bataryasın­ı işleyebile­n, 7 bin ton kapasiteli bir pilot tesisi işletiyor. Yatırım ve danışmalık şirketi Pury Pictet Turrettini & Cie’nin Portföy Yöneticisi Tobias Bischoff, “Atık pil ve geri dönüşüm sektöründe rol almak isteyen yatırımcıl­arın şu an için izleyecekl­eri en iyi yol Umicore’un izlediğidi­r “diye görüş bildiriyor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye