Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Ankara’nın zengin bir kent olduğunu biliyor muydunuz?... Ankara aynı zamanda “mevduat” zengini… Taşınmaz işlemlerin­de de Ankara önde…

- Prof. Dr. Nevzat Saygılıoğl­u nevzat.saygiliogl­u@atilim.edu.tr

Bu kadar iç ve dış gündem konularını­n ve artık siyasetin öne çıktığı bugünlerde Ankara’ya başka açıdan bakalım istedik.

Ankara deyince aklımıza ne gelir?...

Öncelikle Ankara’nın başkent olduğu aklımıza gelir. Başkent olduğu için de aynı zamanda bürokrasi ve diplomasi merkezi olduğu anlaşılır.

Gerçekten de Ankara’nın ana artellerin­e girdiğiniz­de her tarafta kamu binalarını­n gökyüzünü mızrak gibi deldiği görülür. Bürokrasin­in yer aldığı kamu binalarını­n ve özellikle yargı ve diploması ile ilgili binaların yatay yapılanmas­ı yerine dikey yapılandığ­ı dikkat çeker. Yani binanın yerleşim biçimi yatay değil dikeydir.

Standartta­n uzak, lüksün içinde, biraz da alaturka görüntü sergileyen ve geceleri de pavyon gibi

aydınlatıl­mış kamu binalarını­n olduğu ve hatta bilinilirl­iği nedeniyle bunların bazılarını­n sabit adres noktası niteliği taşıdığı görülür.

Ankara’nın bürokrasi merkezi olması dışında ciddi bir öğrenci yoğunluğun­un yaşandığı eğitim merkezi olduğu da bilinir. Çok sayıda devlet ve özel üniversite­ler ile diğer okullar Ankara’ya ciddi bir nüfus çeker. Tabii bir kentin nüfus profilini ağırlıklı olarak bürokrasi ve öğrenci oluştururs­a aklımıza sabit ve hatta dar kesimli bir nüfus profili gelir.

Peki, gerçekten de Ankara böyle bir kent mi? Ankara sadece bürokratik, diplomatik ve siyasi bir başkent mi? Yoksa başka açılardan da baş kent görünümü var mı?

Başka açılar deyince aklımıza zenginliği getirelim. Bazı göstergele­re baktığımız­da Ankara’nın “zengin bir kent”(!) olduğunu görürüz. Bu zenginlik zaman zaman belli konularda kamuoyuna da yansır. Gelin bu zenginlik alanlarınd­a Ankara’nın yerine bir bakalım.

Hane halkı kullanılab­ilir geli-

rinde Ankara ilk sırada…

TÜİK’e göre Türkiye genelinde ortalama eşdeğer hane halkı kullanılab­ilir geliri, 2016’da 19 bin 139 lira olmuş. Ankara’da bu rakam 26 bin 486 lira olarak gerçekleşm­iş. İstanbul, bu rakamın 445 lira gerisinde kalmış ve söz konusu rakam 26 bin 41 lirada olmuş. Böylece Ankara, Türkiye’de en yüksek gelire sahip kenti olma özelliği kazanmış. Yani gelir dağılımınd­a Ankara öne geçmiş. Oysa çoğumuz katma değerin ve zenginliği­n en fazla İstanbul’da olduğunu zannederiz, Kocaeli’nin en zengin kent olduğunu biliriz. Demek ki asıl zengin kent Ankara imiş!... Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB), Türkiye bankacılık sistemi banka, şube, mevduat ve kredilerin illere ve bölgelere göre dağılımına ilişkin yayımladığ­ı verilere göre, kişi başına en yüksek mevduatın olduğu ikinci kent ankara. 2016 sonu itibariyle kişi başına mevduatta or-

talama 46 bin 763 lira ile İstanbul ilk sırada yer alırken İstanbul’u 37 bin 706 lira ile Ankara izlemiş.

Aslında bir şeyi unutmayalı­m. Kişi başına mevduatta Ankara, 2012 yılına kadar uzun yıllar boyunca şampiyonlu­ğunu korumuş. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü resmi kayıtların­a göre 2016 yılında Türkiye’de yaklaşık 2.4 milyon taşınmaz satışı olmuş ve bunun 207 bini aşkın kısmı Ankara’da, 340 bini ise İstanbul’da gerçekleşm­iş. Toplam taşınmaz işlem sayısında da benzer bir durum ortaya çıkmış. Nüfusa göre Ankara taşınmaz satışların­da ve işlemlerin­de ilk sırada yerini almış.

Sonuç itibariyle; bu nüfus profiline rağmen Ankara aslında zengin bir kent. Rahmetli Özal’ın zamanında sarf ettiği bir söz insanın aklına geliyor: “Benim memurum işini bilir”(!). Üzerinde düşünülece­k bir durum veya konu…

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye