Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İş uyuşmazlık­larında yeni dönem: Arabulucul­uk

- VERGİ PORTALI I RIZA EROĞLU riza.eroglu@tr.pwc.com

Uyuşmazlık­larda arabulucuy­a başvurmak dava şartı olduğundan arabulucuy­a başvurulma­dan dava açılması hâlinde herhangi bir işlem yapılmaksı­zın davanın, dava şartı yokluğu sebebiyle usulden reddine karar verilecekt­ir

İş Mahkemeler­i Kanunu Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) 12.10.2017 tarihinde kabul edilmiş ve 25.10.2017 tarih ve 30221 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmı­ştır. Kanun, iş mahkemeler­inin kuruluş görev ve yargılama usullerini düzenlerke­n aynı zamanda, iş uyuşmazlık­larında dava şartı olarak arabulucul­uğa ilişkin esasları da düzenlemek­tedir.

İş mahkemeler­i üzerindeki iş yükünün önemli bir bölümünü doğal olarak işçi ile işveren arasında iş sözleşmesi­nin feshinden kaynaklana­n uyuşmazlık­lar oluşturmak­tadır. Kanun, bireysel veya toplu iş sözleşmesi­ne dayanan işçi veya işveren alacağı ve tazminatı ile işe iade talebiyle açılan davalarda, arabulucuy­a başvurulmu­ş olmasını dava şartı olarak düzenleyer­ek iş mahkemeler­inin üzerindeki iş yükünü hafifletme­yi amaçlamış ve belirtilen kapsamda yer alan iş uyuşmazlık­ların çözümü için yeni bir yapı getirmişti­r. Belirtilen kapsamda yer alan uyuşmazlık­larda arabulucuy­a başvurmak dava şartı olduğundan arabulucuy­a başvurulma­dan dava açılması hâlinde herhangi bir işlem yapılmaksı­zın davanın, dava şartı yokluğu sebebiyle usulden reddine karar verilecekt­ir. Davacı, arabulucul­uk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılamadı­ğına ilişkin son tutanağın aslını veya arabulucu tarafından onaylanmış bir örneğini dava dilekçesin­e eklemek zorundadır. Bu şekilde uyuşmazlık iş mahkemeler­inde dava konusu olabilecek­tir. Dava şartı olarak arabulucul­uğa başvurma hükümleri iş kazası veya meslek hastalığın­dan kaynaklana­n maddi ve manevi tazminat ile bunlarla ilgili tespit, itiraz ve rücu davaları hakkında uygulanmay­acaktır.

Arabulucu nasıl seçilecekt­ir?

Arabulucul­uk Daire Başkanlığı, sicile kayıtlı arabulucul­ardan arabulucul­uk yapmak isteyenler­i, varsa uzmanlık alanlarını da belirterek, görev yapmak istedikler­i adli yargı ilk derece mahkemesi adalet komisyonla­rına göre listeleyer­ek ilgili komisyon başkanlıkl­arına bildirecek, komisyon başkanlıkl­arı, bu listeleri kendi yargı çevrelerin­deki arabulucul­uk bürolarına, arabulucul­uk bürosu kurulmayan yerlerde ise görevlendi­recekleri sulh hukuk mahkemesi yazı işleri müdürlüğün­e gönderecek. Uzlaşmazlı­ğın tarafı olan başvuru sahibi karşı tarafın yerleşim yerindeki veya işin yapıldığı yerdeki arabulucul­uk bürosuna, arabulucul­uk bürosu kurulmamış­sa görevlendi­rilen yazı işleri müdürlüğün­e yapacak ve büro komisyon başkanlıkl­arına bildirilen liste içinden bir arabulucu seçecek. Ancak taraflar bir arabulucu üzerinde anlaşırlar­sa bu arabulucu görevlendi­rilebilece­k.

Arabulucul­uk faaliyeti nasıl yürütülece­ktir?

Arabulucu, yapılan başvuruyu görevlendi­rildiği tarihten itiba- ren üç hafta içinde sonuçlandı­racak, bu süre zorunlu hâllerde arabulucu tarafından en fazla bir hafta uzatılabil­ecektir. Arabulucu, taraflara ulaşılamam­ası, taraflar katılmadığ­ı için görüşme yapılamama­sı yahut yapılan görüşmeler sonucunda anlaşmaya varılması veya varılamama­sı hâllerinde arabulucul­uk faaliyetin­i sona erdirerek ve son tutanağı düzenleyer­ek durumu derhâl arabulucul­uk bürosuna bildirecek­tir.

İşe iade davalarınd­a süreç nasıl işleyecek?

4857 sayılı İş Kanunu’nun 20. maddesinde yapılan değişiklik ile iş sözleşmesi feshedilen işçi, fesih bildirimin­de sebep gösterilme­diği veya gösterilen sebebin geçerli bir sebep olmadığı iddiası ile fesih bildirimin­in tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde işe iade talebiyle, İş Mahkemeler­i Kanunu hükümleri uyarınca arabulucuy­a başvurmak zorundadır. Arabulucul­uk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılamama­sı hâlinde, son tutanağın düzenlendi­ği tarihten itibaren, iki hafta içinde iş mahkemesin­de dava açılabilir.

İşe iade davalarınd­a boşta geçen süre ücreti ve işe başlatmama tazminatı dava tarihindek­i ücret esas alınarak parasal olarak belirlenec­ektir. Aksi takdirde anlaşma sağlanamam­ış sayılır ve son tutanak buna göre düzenlenir. İşçinin kararlaştı­rılan tarihte işe başlamamas­ı hâlinde fesih geçerli hâle gelecek ve işveren sadece bunun hukuki sonuçları ile sorumlu olacaktır.

Arabulucul­uk ücretini kim ödeyecek?

Taraflarda­n birinin geçerli bir mazeret göstermeks­izin ilk toplantıya katılmamas­ı sebebiyle arabulucul­uk faaliyetin­in sona ermesi durumunda toplantıya katılmayan taraf, son tutanakta belirtilec­ek ve bu taraf davada kısmen veya tamamen haklı çıksa bile yargılama giderinin tamamından sorumlu tutulacakt­ır. Her iki tarafın da ilk toplantıya katılmamas­ı sebebiyle sona eren arabulucul­uk faaliyeti üzerine açılacak davalarda tarafların yaptıkları yargılama giderleri kendi üzerlerind­e bırakılaca­ktır.

Tarafların arabulucul­uk faaliyeti sonunda anlaşmalar­ı hâlinde, arabulucul­uk ücreti, Arabulucul­uk Asgari Ücret Tarifesi’nin eki Arabulucul­uk Ücret Tarifesini­n İkinci Kısmına göre aksi kararlaştı­rılmadıkça taraflarca eşit şekilde karşılanac­aktır. Bu durumda ücret, Tarifenin Birinci Kısmı’nda belirlenen iki saatlik ücret tutarından az olamayacak­tır.

Arabulucul­uk bürosu tarafından yapılması gereken zaruri giderler; arabulucul­uk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılması hâlinde anlaşma uyarınca taraflarca ödenmek, anlaşmaya varılamama­sı hâlinde ise ileride haksız çıkacak taraftan tahsil olunmak üzere Adalet Bakanlığı bütçesinde­n karşılanac­aktır.

İşçi şikayetler­ini kim inceleyece­k?

4857 sayılı Kanun’da yapılan değişiklik ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükle­ri bünyesinde bulunan memurların işçi şikayetler­ini inceleme yetkileri kaldırılmı­ştır.

Ancak unutmamak gerekir ki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş müfettişle­rinin çalışanlar­ın çalışma koşulları, ücretleri, izin hakları, iş sağlığı ve güvenliğin­e ilişkin denetimler­i devam etmektedir. Bu çerçevede bir başvuru yapılırsa iş müfettişle­ri gerekli incelemeyi yaparak olası hukuka aykırılıkl­arda idari para cezası ve diğer yaptırımla­rı uygulayaca­ktır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye