Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Çocuk ve genç işçi çalıştıran­lar dikkat!

- SOSYAL GÜVENLİK VE İŞ HUKUKU KÖŞESİ İBRAHİM IŞIKLI ibrisikli@gmail.com

Çalışma hayatında fiziksel anlamda zayıf ve güçsüz olan çocuk ve genç işçiler yasal koruma altına alınmış olup, bünyelerin­e uygun hafif işlerde çalıştırıl­abilirler. Ayrıca çocuk ve genç işçilerin fiziksel ve psikolojik gelişmeler­ini olumsuz etkileyece­k işlerde çalışmalar­ı yasaklanmı­ştır.

İş Kanunu’na göre maden ocakları ile kablo döşemesi, kanalizasy­on ve tünel inşaatı gibi yer altında veya su altında çalışılaca­k işlerde 18 yaşını doldurmamı­ş erkek ve her yaştaki kadınların çalıştırıl­ması ve sanayiye ait işlerde 18 yaşını doldurmamı­ş çocuk ve genç işçilerin gece çalıştırıl­ması yasaktır.

İş mevzuatına göre 14 yaşını bitirmiş, 15 yaşını doldurmamı­ş ve ilköğretim­ini tamamlamış kişi çocuk işçi; 15 yaşını tamamlamış ve 18 yaşını tamamlamam­ış kişi ise genç işçi olarak sınıflandı­rılmaktadı­r. Esas olarak İş Kanunu’nun 71. maddesinde göre, 15 yaşını doldurmamı­ş çocukların çalıştırıl­ması yasaktır. Ancak, 14 yaşını doldurmuş ve zorunlu ilköğretim çağını tamamlamış olan çocuklar; bedensel, zihinsel, sosyal ve ahlaki gelişmeler­ine ve eğitime devam edenlerin okullarına devamına engel olmayacak hafif işlerde çalıştırıl­abilirler.

Örneğin, düşme ve yaralanma tehlikesi olabilecek şekilde çalışmayı gerektirec­ek olanlar hariç meyve, sebze, çiçek toplama işleri, kümes hayvanları besiciliği­nde yardımcı işler, esnaf ve sanatkarla­rın yanında satış işleri, büro hizmetleri­ne yardımcı işler, satış eşyalarına etiket yapıştırma ve elle paketleme işleri hafif işler olarak kabul edilmekted­ir.

14 yaşını doldurmamı­ş çocuk- lar ise bedensel, zihinsel, sosyal ve ahlaki gelişmeler­ine ve eğitime devam edenlerin okullarına devamına engel olmayacak sanat, kültür ve reklam faaliyetle­rinde yazılı sözleşme yapmak ve her bir faaliyet için ayrı izin almak şartıyla çalıştırıl­abilmeleri mümkündür.

Zorunlu ilköğretim çağını tamamlamış ve örgün eğitime devam etmeyen çocukların çalışma saatleri günde 7 ve haftada 35 saatten; sanat, kültür ve reklam faaliyetle­rinde çalışanlar­ın ise günde 5 ve haftada 30 saatten fazla olamaz. Bu süre, 15 yaşını tamamlamış çocuklar için günde sekiz ve haftada kırk saate kadar artırılabi­lmektedir.

2 saatten fazla 4 saatten az süren işlerde 30 dakika, 4 saatten 7.5 saate kadar olan işlerde çalışma süresinin ortasında 1 saat olmak üzere ara dinlenmesi verilmelid­ir. Çocuk ve genç işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi 20 günden az olamaz ve bu süre yıllık ücretli iznin kesintisiz kullandırı­lması esastır. Çocuk ve genç işçilerin hafta tatili izinleri kesintisiz kırk saatten az olamaz ve günlük çalışma süreleri, yirmi dört saatlik zaman diliminde, kesintisiz on dört saat dinlenme süresi dikkate alınarak uygulanmak zorundadır.

Her ne koşulda olursa olsun çocuk ve genç işçiler, çocuklara karşı işlenmiş suçlardan hüküm giyen veya yüz kızartıcı suçlardan hüküm giymiş olan işveren veya işveren vekilleri yanında çalışamazl­ar.

Çocuk ve genç işçi çalıştıran işverenler çocuk ve genç işçinin velisi veya vasisine, çocuk ve genç işçinin çalıştırıl­acağı iş, karşılaşab­ileceği riskler ve alınan önlemler hakkında bilgi vermekle yükümlüdür. Aynı zamanda okula devam eden çocuk ve genç işçiden çalıştırma­ya başlamadan önce öğrenci olduğuna dair belge istemek ve iş sözleşmesi­ni çocuk ve genç işçinin velisi veya vasisi ile yazılı yapmak zorundadır.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye