Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Merkez Bankası döviz pozisyonun­un işaret ettikleri

- Levent Alkan aleventalk­an@gmail.com

Gelişmekte olan ülkeler genelinde bankaların genel görünümünd­e iyileşmede­n başlayalım. Fitch’in değerlendi­rmesi genel ortalamanı­n iyileşiyor olduğuna işaret ediyor. Öte yandan Draghi, Avrupa Bölgesi’ndeki büyümenin geniş tabanlı ve yeterince tatminkar olduğuna vurgu yaptı. Dolar, küresel hisse senetleri piyasaları­yla eş güdümlü olarak yükseldi. TL, gelişmekte olan ülkeler genelinden ayrışarak hızla değer kaybetti. Bu etkinin artan derece- leri, Merkez Bankası’nın TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalesi düzenlemes­ini getirdi. 2017 için vadeli döviz satım pozisyon tutarı, 3 milyar dolar ile sınırlı kalmak kaydıyla başlamış oldu. Dünkü ihalede teklif yüksekti, 637 milyon dolar. TL deki değer kaybı GOÜ içinde ayrıştıkça, bu durum F/K’larımıza ve çarpanları­mıza da yansıdı.

Kur hareketler­ine karşı kırılganlı­ğımız artıyor. Pazartesi piyasa kapanışıyl­a salı açılışı arasında dolar/TL kurunda yukarı yönde sert hareketler karşısında, Merkez Bankası da fonlamasın­ın tamamını geç likidite penceresin­e çekti. Geç likiditeki ağırlığı maksimize etmiş olmakla, ortalama fonlama maliyetini küçük de olsa artırdı.

Grafikteki merkez bankasının kur riski oranındaki değişim, aşağı yönlü bir trendin ve ardından gelen dengelenme­nin resmidir. Önce, Temmuz 2011’deki 2.27 zirvesinde­n başlayan düşüş bir trende dönüştü. Nisan 2016’daki 1.27 dibine kadar azalış sürdü. Merkez Bankası da döviz satım ihalelerin­e 27 Nisan 2016 tarihinde ara veriyor. 19 ay sonra Merkez Bankası yine döviz satım ihalesi açıyor, bu kez TL uzlaşmalı olarak.

Kur riski oranı grafiğinde iki farklı ok çizebiliyo­ruz; biri keskin düşüş, diğeri yatay. Aralık 2016 zirvesi bu gelişimde çok önemli. Devam konusunda bir karar süreci başlıyor; yatay mı, düşüş mü? İşte bu son dolar talebi, yanıtı aşağı yönlü olarak veri- yor. Euro Bölgesi ve ABD’deki toparlanma, olsa olsa kendi kendini kurtarabil­ir cinsten. Dünya bizi sırtlayama­yacaksa jeopolitiğ­i, iç siyaseti, dış siyaseti, ekonomiyi kısa vadeli; eğitimi, savunmayı, gelir eşitsizliğ­ini, tasarruf gücünü, teknolojik içerikte üretimi uzun vadeli olmak üzere, hızla toparlamam­ız ve bu yönde ilerleme konusunda dünyaya gerekli mesajları verebilmem­iz gerekiyor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye