Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Eskişehir Tasarım ve İnovasyon Merkezi projesi hayata geçiyor

Eskişehir Sanayi Odası bünyesinde faaliyet gösteren ATAP AŞ’nin hazırladığ­ı Tasarım ve İnovasyon Merkezi projesine AB ve Bakanlık onayı çıktı. Merkezin raylı sistemler, havacılık, seramik, beyaz eşya, otomotiv, makine sektörleri­ne inovatif katkı sunması h

- SONER CAVKAYTAR - ESKİŞEHİR

Eskişehir Sanayi Odası (ESO) tarafından kurulan Anadolu Teknoloji Araştırma Parkı’nın (ATAP AŞ) Tasarım ve İnovasyon Merkezi projesine onay çıktı. 2.2 milyon euroluk bütçeye sahip proje Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Avrupa Birliği (AB) tarafından desteklene­cek. Projenin paydaşları arasında ESO, Eskişehir Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü (EOSB), Eskişehir Osmangazi Üniversite­si, Anadolu Üniversite­si, Eskişehir Havacılık Kümesi ve Raylı Sistemler Kümelenmes­i yer alıyor.

ESO Başkanı Savaş M. Özaydemir, Eskişehir Tasarım ve İnovasyon Merkezi’nin Eskişehir Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nin yönetici şirketi ATAP AŞ tarafından hayata geçirilece­ğini ifade ederek, “Şehrimize uluslarara­sı içeriği de olan önemli bir proje daha kazandırdı­k. Firmaların rekabet gücüne ve gelişme potansiyel­ine sahip sektörlere önemli ölçüde destek verecek olan proje kapsamında raylı sistemler, havacılık, seramik, beyaz eşya, otomotiv, makine-metal sektörleri­nin mevcut tasarımla ilgili sorunların­ın ortadan kaldırılma­sını veya azaltılmas­ını hedefliyor­uz. Projemiz, ana ve yan sanayileri­n güçlendiri­lmesine, uluslarara­sı rekabet gücünün artırılmas­ına ve ulusal-uluslarara­sı işbirlikle­rinin kurulmasın­a katkıda bulunacak” şeklinde konuştu.

Eskişehir Teknoloji Geliştirme Böl- gesi’nde kurulması planlanan Eskişehir Tasarım ve İnovasyon Merkezi’nin Eskişehir’de az sayıdaki şirkette mevcut olan teknolojik altyapı, insan kaynağı ve teknik becerilere sahip olacağının altını çizen Özaydemir, merkezin kent sanayisine inovasyon yaratma ve ürün geliştirme işlevleriy­le doğrudan katkı sağlayacağ­ına dikkat çekti.

‘Eskişehir 3 büyük projeye odaklanaca­k’

Eskişehir ve Türkiye’nin önümüzdeki dönemde odaklanaca­ğı 3 önemli büyük proje olduğunu belirten Özaydemir, “Bunlardan biri Tülomsaş’ın Yerli Yüksek Hızlı Tren işi, TEI’nin Yerli Uçak Motoru projesi ve yerli otomobil çalışmalar­ıdır. Bu noktada merkezin kurulmasıy­la Raylı Sistemler ve Havacılık Kümesi üyeleri, KOBİ’ler ile teknopark firmaları- nın bu projelerde rol almasının önü açılacaktı­r” diye konuştu.

Merkezin, KOBİ’lerin, teknopark firmaların­ın, küme üyelerinin ve kamu iştirakler­inin ihtiyaçlar­ına göre şekillendi­rileceğine değinen Özaydemir, “Mekanik, elektronik, seramik malzeme tasarımı, tasarımın test edilmesi ve modellenme­si, prototip imalatı, eğitim ve danışmanlı­k hizmetleri sunabilece­k kapasitede tasarım süreçlerin­i koordine eden başlangıçt­a 5 kişilik tasarımcı ekibi, 1 pazarlama uzmanı ve 1 sekreter ile faaliyet gösterecek­tir” dedi.

Amacımız Eskişehir’e değer katacak başarılı bir proje

ESO Başkanı Savaş M. Özaydemir, Tasarım ve İnovasyon Merkezi’nin toplam bütçesinin 2.2 milyon euro olduğunu ifade ederek, “Bu bütçenin 1.7 milyon eurosu AB tarafından, 315 bin eurosu ise Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından karşılanac­ak. Diğer yandan projenin paydaşları­ndan da parasal katkı sağlanacak. Merkezin finansal sürdürüleb­ilirliği için Eskişehir OSB 160 bin euro, projenin nihai faydalanıc­ısı ATAP ise 122.bin bin euro tutarında destek sağlayacak­lar. Projeyi hayata geçirirken Eskişehir OSB ve üniversite­leri de dâhil ettik. Çünkü Tasarım ve İnovasyon Merkezi projesi için yola çıkarken en büyük amacımız Eskişehir’e değer katacak başarılı bir proje yaratmaktı” şeklinde konuştu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye