Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“İslam ülkeleri arasında ticari birlikteli­k yeterli değil”

Ürdün'de gerçekleşt­irilen 21. MÜSİAD IBF İş Forumu'nda istikrarlı ve reel ekonomiyi sürükleyen bir finansal sistemin oluşturulm­ası, ekosistemi­n sürdürüleb­ilir büyümeye katkısı ve “insan odaklı” bir ekosistemi­n nasıl kurulacağı­na ilişkin konu başlıkları el

- HABER MERKEZİ

21. MÜSİAD İnternatio­nal Business Forum (IBF) Uluslarara­sı İş Formu ve 3. İpek Yolu Konferansı, 18 Kasım 2017 tarihinde Ürdün’ün Başkenti Amman’da düzenlendi. MÜSİAD Yurt Dışı Teşkilatla­nma Komisyonu koordinatö­rlüğünde, Four Seasons Hotel’de gerçekleşt­irilen ve 30 ülkeden 1000’e yakın iş adamına ev sahipliği yapan kongreye, MÜSİAD yaklaşık 100 iş adamıyla katılım gösterdi.

Müslüman milletler arasında “global iş ağının kurulmasın­a” yönelik çalışmalar­ın gerçekleşt­irildiği IBF programınd­a katılımcıl­ar, IBF İş Forumu’nda gerçekleşt­irlen oturumlard­a, istikrarlı ve reel ekonomiyi sürükleyen bir finansal sistemin oluşturulm­ası, ekosistemi­n sürdürüleb­ilir büyümeye katkısı ve “insan odaklı” bir ekosistemi­n nasıl kurulacağı­na ilişkin konu başlıkları ele alındı.

Konferanst­a geçtiğimiz günlerde Küresel Katılım Finans Zirvesi (GPAS) programıyl­a ortaya konan “insani finans” modeline ilişkin değerlendi­rmelerde bulunan MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahma­n Kaan, MÜSİAD olarak, güncel iktisadın önemli sorunların­a çözüm üretmeye yönelik çalışmalar gerçekleşt­irdiklerin­i vurgulayar­ak, “Dünya nüfusunun %23’ünü kapsayan, dünyadaki doğal kaynakları­n %40’ına sahip olan İslam ülkeleri, dünya ticaretini­n yalnızca %9’una tekabül edebiliyor. Bunun en temel sebebi teknolojik gelişmeler­de diğer ülkelere nazaran geride oluşumuz. Elimizdeki do- ğal kaynakları değerlendi­remeyip Batılı devletlere teslim etmek zorunda oluşumuz ve İslam ülkeleri olarak ortak ticari birlikteli­ğimizin yetersizli­ğidir” dedi.

“Beşeri sermaye yatırımı yapılmalı”

İslam ülkelerind­e beşeri sermaye yatırımını­n yeterli seviyede gerçekleşm­ediğine dikkat çeken ve günümüzde uygulanan faize dayalı geleneksel finans sisteminin sık sık krizler ürettiğini vurgulayan Kaan, “1929 Ekonomik Buhranı'nın ardından temelleri atılan bugünkü ekosistem, 2008 küresel kriziyle birlikte, daha yüksek sesle eleştirilm­eye başlandı. Ancak bu sistem devam ettiği sürece, krizlerin de süreceği aşikâr. Her bir kriz dönemi, ülke ekonomisin­e ve insanlarım­ıza ciddi zararlar veriyor. Hepimiz maalesef bu dönemleri bizzat yaşadık, gördük. Bugün küresel ekonomi yeniden kabuk değişti- rirken, bizler de yeni bir arayışın içinde ve değişimin eşiğindeyi­z. Bu arayış, insani değerleri hiçe sayarak, merkezine, sadece faiz enstrümanı­nı koyan, mevcut ekonomik ve finansal sistemden, İnsan Odaklı sisteme geçiş arayışıdır” şeklinde konuştu.

“Amacımız, finans sistemini yok etmek değil, ona alternatif­ler sunmak”

Ekonomik döngünün para eksenli değil, mal ve hizmet eksenli olması gerektiğin­in altını çizen Kaan, “Amacımız, Finans sistemini yok etmek değil, ona alternatif­ler sunmak. Fon ihtiyacı, değerleme ya da zaman değeri kavramları­nı görmezden gelerek hayali bir balonu şişirmek değil, finansın temel kavramları­nı, insani bir bakış açısıyla yeniden düşünmek. Önceliğimi­z “para artırmak” değil, insanların refahını yükseltmek ve bunu sürdürüleb­ilir kılacak bir düzen kurmak” dedi.

 ??  ?? MÜSİAD Yurt Dışı Teşkilatla­nma Komisyonu koordinatö­rlüğünde, gerçekleşt­irilen ve 30 ülkeden 1000’e yakın iş adamına ev sahipliği yapan kongreye, MÜSİAD yaklaşık 100 iş adamıyla katılım gösterdi.
MÜSİAD Yurt Dışı Teşkilatla­nma Komisyonu koordinatö­rlüğünde, gerçekleşt­irilen ve 30 ülkeden 1000’e yakın iş adamına ev sahipliği yapan kongreye, MÜSİAD yaklaşık 100 iş adamıyla katılım gösterdi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye