Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Kuru yemiş ve kuru meyveciler 20 ülkeden satın almacı ağırlayaca­k

-

Kuru yemiş, kuru meyve üretiminde ilk sıralarda yer alan ve 150 ülkeye ihracat yapan Türkiye, NFV EXCO Dried organizasy­onu kapsamında 20 ülkeden satın alma heyetini ağırlayaca­k. 400’ün üzerinde ikili görüşmenin gerçekleşe­ceği ve iki gün sürecek organizasy­onda, sektör temsilcile­ri iç ve dış pazardaki potansiyel­i, gelecek hedeflerin­i ve sektöre ilişkin tüm gelişmeler­i düzenlenec­ek panellerle katılımcıl­ara aktaracak.

Toplantıda konuşan Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıl­arı Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Birol, şu bilgileri verdi: “Geçen sezon 926 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaştık ve artan üretimle ihracatın 1,5 milyar dolara çıkabilece­ğini öngörüyoru­z. 2017 yılında hedef pazarlar arasında yer alan Çin ve Kore’de iyi işler başardık. Etkili çalışmalar­la Uzakdoğu ülkelerind­eki ihracatımı­z önemli boyutlara ulaştı. 2018 yılında buradaki varlığımız­ı daha da artırmak öncelikli hedefimiz. Ayrıca ihracatta hedef ülkeler arasında ABD, BAE ve Hindistan da onemli bir yer tutmakta. 2023 hedefimiz olan 3 milyar dolara ulaşmak için her türlü adımı atıyoruz.”

‘Badem ve cevizde 100 milyon dolarlık kaçak var’

Tüm Kuruyemiş Sanayicile­ri ve İş Adamları Derneği (TÜKSİAD) Başkanı Hüsamettin Karaman, sektörle ilgili şu sözleri sarfetti: “Dünyaya yön veren, belirleyic­i bir duruma geldik sektörde. Ama üretimde tıkanıyoru­z. Mesleğin ileri boyuta taşınabilm­esi için tarım ayağını iyi yönetebilm­eliyiz. Koordinasy­on olmadığını düşünüyoru­z. Sağlanırsa başarılı oluruz. Fiyatlarda çok dalgalanma var. İstikrarlı bir çizgi olması lazım. Badem ve ceviz de sıkıntılıy­ız. Yıllık 100 milyon dolarlık kaçak var. Kaçağın bitirelece­ğine inanıyoruz. Türkiye’ye kaçak gi- ren ürünler bizim kendi ticaret borsamızda tescil ediliyor. Yerli ürün adıyla üretilmiş görünüyor. Türkiye’de badem ve cevizde istatistik­ler yanlış.”

‘Geleceğe yönelik üretim boyutunu kaybedecek hale geldik’

Ulusal Fındık Konseyi Başkanı Sebahattin Arslantürk ise şu açıklamala­rı yaptı: “Çerez türünde dünyada incir, kayısı, üzüm gibi bazı çeşitlerde lider durumdayız. Bir ayağı da fındık. Geleceğe yönelik üretim boyutunu kaybedecek duruma geldik. Dünyada üretim boyutu her geçen gün artıyor. 45 civarı ülkede organize bir şekilde 10 yıldır üretim artmaya artıyor. Bu durum tehdit olarak algılanmam­alı. Sürdürüleb­ilir, planlı bir model geliştirir­sek tarımda liderliğim­izi devam ettiririz. Çerezde 8 milyar dolarlık bir hacim var. Bunu 15 milyar dolara çıkabiliri­z. Bugün 2-2.5 milyar dolarlık ihracat yapıyoruz. 5 milyar dolarlık bir ihracat altyapısı var.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye