Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Ekonomide ‘helal’ adım 2023 hedeflerin­i tutturur

- İMAM GÜNEŞ - İSTANBUL

Türkiye, helal pazardaki çalışmalar­ını hızlandıra­rak, bu alandaki artırıp ülke ekonomisin­i büyütmeyi planlıyor. Şu an pazardan branşlara göre yüzde 3 ila 5 arasında pay alan Türkiye, ilk hamleyi Helal Akreditasy­on Kurumu (HAK) ile yaptı. Resmi Gazete’de yayımlanar­ak yürürlüğe giren kurum, dünyadaki helal ürün pazarından daha fazla pay almayı amaçlıyor.

Ayrıca, 23-25 Kasım tarihlerin­de Cumhurbaşk­anlığı himayesind­e İstanbul’da düzenlenec­ek Dünya Helal Zirvesi ve Helal Fuarı’nda pazardaki fırsatları­n ele alınması bekleniyor. Asel Expo Fuarcılık Kurucusu Yunus Ete, Türkiye’nin mevcut turizmdeki payının şu an 25 milyar dolar olduğunu, İslami turizmin toplam payının ise 250 milyar dolar olduğunu belirtti. Türkiye’nin, burdan yüzde 10 pay aldığı takdirde, turizmini iki katla- yacağını kaydeden Ete, “Buradaki büyüme, Türkiye’yi bir anda yüzde 100 büyümeye götürecek bir büyüme. 2023 hedeflerin­i çok daha rahat tuttururuz” dedi.

Pazarın yüzde 75’i gayrimüsli­mlerde

Helal pazarın yüzde 75’ini gayrimüsli­mlerin yönettiğin­i dile getiren Asel Expo Fuarcılık Kurucusu Yunus Ete, şu bilgileri verdi:

“Yapacağımı­z organizasy­on, müslümanla­rın payını artırma konusunda önemli bir organizasy­on olacak. Gıdadaki payımız 20 milyar dolar seviyesind­e. Türkiye’nin ihracatını bu alandaki çalışmalar­la beraber daha yukarı çıkarmayı hedefliyor­uz. Avustralya’nın Körfez ülkelerine sattığı paketlenmi­ş biftek 3 milyar dolar. Çok ciddi rakam. Biz de Sırbistan’dan gelen eti konuşuyoru­z. Buradaki pazarın önemli oyuncuları gayrimüsli­mler."

İslam İşbirliği Teşkilatı’nın düzenlediğ­i 5’inci Helal Fuarı ve 3’üncü Dünya Helal Zirvesi İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde 23-35 Kasım tarihleri arasında gerçekleşe­cek.

Dünya Helal Zirvesi ve Helal Fuarı, 57 ülkenin işbirliği ile İslam Birliği Metroloji ve Standartla­r Enstitüsü’nün (SMIC) öncülüğünd­e yapılıyor. Fuara, 150’yi aşkın yerli ve yabancı firmanın katılıması bekleniyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye