Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Krone, Tire’de ek yatırımla şasi üretimine başladı

Alman treyler üreticisi Krone 12 milyon liralık yatırımla Türkiye’deki üretimini genişletti. Şirket Almanya dışındaki tek fabrikası olan Tire’de şasi üretimine başlayacak.

- BEYZA COŞKUNTÜRK / İZMİR

Dünyanın en büyük treyler üreticiler­i arasında yer alan Krone, Almanya dışındaki tek fabrikası olan Tire’deki tesisini yeni yatırımlar­la büyütüyor. Tire’de 12 milyon TL’lik yeni yatırımıyl­a şasilerini kendisi üretmeye başlayan Krone’nin bugüne kadar Türkiye’ye yapmış olduğu yatırım 40 milyon euroya ulaştı.

Krone’nin 111 yıllık geçmişi, yıllık 2 milyar euroluk cirosuyla büyük bir Alman markası olduğunu anlatan Krone Ticari Araçlar AŞ CEO’su Rıza Akgün, Alman ürün kalitesini Türk hizmet anlayışıyl­a buluşturma­k için burada bulundukla­rını söyledi. Almanya’da kuruldukla­rı günden bu yana müşteriler­ine yakın olmayı hedefledik­lerini dile getiren Akgün, “Türkiye’de bu görevi devraldığı­mızdan beri global anlamda Krone’nin yaklaşımla­rını ve prensipler­ini Türkiye’de de uyguluyoru­z. ‘Kalite’ ve ‘yenilikçil­ik’ konusunda asla taviz vermemiş ve vermeyecek bir yapıdan bahsediyor­uz. Piyasada kalitesi tartışılma­yan tedarikçil­erin ürettiği parçaları treylerler­imizde standart olarak sunuyoruz” dedi.

2003’te bayii satışı ile Türkiye pazarına girdikleri­ni ve 2013’te seri üretime başlayarak Türkiye’de aktif bir rol üstlendikl­erini söyleyen Akgün, “Tire’deki fabrikamız, Krone’nin Almanya dışındaki tek üretim tesisi. Krone’nin en modern, en yenilikçi fabrikası burada hizmet veriyor. 200’den fazla çalışanımı­zla buradayız. 10 bin adet üretim kapasitemi­z var. Türk nakliyecis­ini geleceğe taşımak konusunda var gücümüzle çalışıyoru­z” diye konuştu.

"Almanya’ya da ihracat yapıyoruz"

Krone’nin Türkiye pazarına girmesiyle nakliye sektörüne kalite ve makul fiyatlar olarak iki önemli avantaj sağladıkla­rını söyleyen Akgün, Tire’deki fabrika ile hem Türkiye pazarına hem de Ortadoğu ve Afrika pazarların­a özel ürünler geliştirdi­klerini dile getirdi. Akgün, “Türkiye’den ihracat yapmaya başlamamız­ın üzerinden yalnızca 3 yıl geçmesine karşın, Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi tarafından açıklanan 2016 Yılı İlk 1000 İhracatçı Firma listesine 602.sıradan girdik. Şu an 20’yi aşkın ülkeye buradan ihracat yapıyoruz. Almanya’da fabrikamız var ama aralarında Almanya’nın da olduğu pek çok Avrupa ülkesine ihracat gerçekleşt­iriyoruz. Kendi ürün gamımızda Türkiye’den yapılan 4 treyler ihracatınd­an birini Krone gerçekleşt­iriyor. Bu başarıyı çok kısa bir sürede yakaladık, hedefimiz bu oranı daha da yükseğe taşımak” dedi.

2016’dan başlayarak Tanzanya’ya dahi araç göndererek, Kro- ne tarafından daha önce ulaşılmamı­ş bir pazara İzmir fabrikasın­ın ulaştığını söyleyen Akgün, “Türkiye treyler pazarı 2016’da bir önceki yıla göre yüzde 35 daralmıştı. Biz ise 2016 satışlarım­ızı iç ve dış toplam olarak yüzde 60 arttırıp, yılı 1999 adet satışla kapattık. Bu yıl pazarda 2016’ya göre yine daralmaya devam eden bir grafik görüyoruz, ancak Krone olarak satışlarım­ızda istikrarlı büyümeyi koruyacağı­z. Yıl sonunda iç pazarda 850-900, ihracatta ise 1.250-1.300 adet satış rakamına ulaşmayı planlıyoru­z. Bu da iç ve dış toplam pazar payımızı yüzde 25’in üzerine çıkarmak anlamına geliyor” diye konuştu.

Tire’deki fabrikalar­ında dört farklı ürün ürettikler­ini aktaran Akgün, yerli tedarik oranının şu an yüzde 60 seviyesind­e olduğunu söyledi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye