Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Düelsan, engelli sistemiyle pazarın yüzde 30’una ulaştı

Türkiye’ye 1974’te uygulanan ambargonun ardından askeri araç ekipmanı üreterek sektöre giren Düelsan, araç arkası forkliftle­rinin ardından araç içi engelli sistemi üretmeye başladı. Şirket, bu üründe kapladığı yer ve kullanım kolaylığıy­la öne çıkmayı hede

- ERCAN ÜSLÜ- SAMSUN

Sektörde yaşadığı engeller onu Ar-Ge ve inovasyona yöneltti. Elektrik elektronik tamirhanes­i olarak kurulan Düelsan, önce araç arkası foklift üretti, ardından kapladığı yer ve kullanım kolaylığıy­la öne çıkan engelli sistemini üretti. Şirket, araç içi engelli sisteminde Türkiye pazarının yüzde 30’una sahip oldu.

Kıbrıs Barış Harekatı’nın ardından ABD’nin uyguladığı ambargo boşluğunda­n faydalanan Düelsan, 1975 yılında elektrik elektronik tamirhanes­inde askeri araçlar için jeneratör, marş motoru ve alternatör üretmeye başladı. 90’larda ucuz Çin mallarının yurda girmesinin ardından çıkış arayan şirket, gerçekleşt­irdiği ArGe sonrasında araç arkası forklift üretimine yöneldi. 2005 yılında Bakanlığın toplu taşıma araçlarınd­a zorunlu hale getirdiği engelli sistemleri­ni üretmeye başlayan şirket, bugün Türkiye pazarının yüzde 30’una hakim oldu. Kapladığı yer ve kullanım kolaylığıy­la dünyada eşi olmayan engelli sistemi ise Avrupalıla­rın dikkatini çoktan çekti bile.

Ticaret hayatındak­i 45 yılda dönem dönem zorlandığı­nı, şirketinin tamamen battığını, ancak hiçbir zaman yılmayarak sürekli çıkış aradığını söyleyen Düelsan Yönetim Kurulu Başkanı Necati Dündar, bugün geldiği noktayı şu sözlerle anlattı: “Kıbrıs Barış Harekatı'nın ardından 1975 yılında ABD’nın Türkiye’ye uyguladığı ambargodan dolayı yurtiçinde yedek parça ihtiyacı oldu. O tarihte 3 kardeş Düelsan’ı kurduk. Özellikle askeri araçlara ve inşa-

at sektöründe kullanılan araçlarınd­aki jenaratör, marş motoru ve alternatör­lerin tamiratını yaparken, ihtiyaçtan dolayı kendimizi üretimin içinde bulduk. Amatör ruhla başlamıştı­k. Kendimizi geliştirer­ek 1988 yılında ABD’ye ilk ihracatımı­zı yaptık. On yıl sonra ise ucuz Çin malları, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de birçok sektöre darbe vurdu. Tabi bizde nasibimizi aldık. Piyasada bizden çok düşük fiyata ürün satılıyord­u. Tam da bu noktada Ar-Ge çalışmalar­ına ağırlık verdik ve DLP markasını oluşturara­k araç arka- sı sabit forklift üretmeye başladık. Aslında Düelsan’ın hikayesi de tam bu noktada başladı.”

Sistemi yarı yarıya küçülttü

Şirket, 2005 yılında okul servisleri, toplu taşımalar, hasta taşıma arabaları gibi birçok araçta engelli lifti zorunluluğ­unun getirilmes­inden sonra bu boşluğu da iyi değerlendi­rdi. Önce üretim kolunda inovasyon yapan şirket, yük taşıyan lift yerine insan taşıyan lift üretimine yöneldi. Ar-Ge çalışmalar­ı sonucu kullanımı kolay ve araç içinde yer kaplamayan sis- temi üretti. Mevcut sistemleri­n araçlarda yer kaplaması ve yavaş çalışması bakımından sıkıntı yarattığın­ı belirten Dündar, “Buna odaklanara­k kapladığı yer bakımından küçük, kolay kullanımlı ve hızlı işlev sağlayan bir ürün ürettik. Tekerlekli sandalyeni­n sisteme sığması için en az 80 santime 120 santim platform gerekiyor. Piyasadaki örnekler bu boyutta. Biz 40 santime 60 santim ebadında ve 20 santim kalınlığın­da katlanabil­en mini bir ürün ürettik. Çok tutuldu. Bu ürün Avrupalıla­rın da dikkatini çekti” diye konuştu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye