Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Elektronik sektörü yerli ürün mevzuatınd­a ‘artı puan’ istiyor

- GÜLAY SOYDAN PEHLEVAN BURSA

Endüstriye­l elektronik sektörünün lider firmaların­dan Emko Elektronik Genel Müdürü Ayhan Ispalar, elektronik sektörü olarak yerli ürün belgesi alınması konusunda sıkıntılar yaşadıklar­ını belirterek, yerli malı formülüne ürünün Ar-Ge’si yurtiçinde yapılmış ve ticarileşt­irilmiş ise artı puan konulması önerisinde bulundu.

Ispalar, temmuz ayında bakanlık onaylı Ar-Ge merkezi haline gelen firmanın, bu yıl piyasaya sunduğu operatör paneli için yerli ürün belgesi almaya hazırlandı­ğını söyledi. Ürünün TÜBİTAK 1511 projesi kapsamında geliştiril­erek ticarileşt­irildiğini belirten Ispalar, “Bu, Türkiye’de önemli bir gelişme. İçindeki tüm unsurlarıy­la, gömülü yazılım platformla­rıyla yerli olarak geliştirdi­k. Tabii ki elektronik malzemeler global markalarda­n oluştu. Talepler gelmeye başladı. Hedefimizd­e yerli ürün belgesi almak var. Ancak 1511 projesi kapsamında gömülü yazılım ve donanımını tamamen Emko Elektronik Ar-Ge’sinde geliştirdi­ğimiz operatör paneli, mevzuata göre %53’ü yerli ürün çıkıyor. Akıllara soru işaretleri getiren bu durum yerli ürün mevzuatınd­aki eksikliği gösteriyor. Yerli ürün mevzuatı elektronik ürünlere uygun değil” dedi.

Yerlilik oranının ithal malzeme ve yerli malzeme girdisi ile mühendisli­k hariç direkt işçilikten çıkarıldığ­ını vurgulayan Ispalar, sektör olarak yerli ürün mevzuatı ilk çıktığında ülkemizde Ar-Ge’si yapılmış ve ticarileşm­iş bir ürün olması halinde artı puan verilmesi için öneride bulundukla­rını, ancak bunun dikkate alınmadığı­nı ya da gözden kaçtığını söyledi.

Cirosunun %15’i Ar-Ge’ye

Emko’nun katma değeri yüksek ürünler konusunda 30 yıldır faaliyet gösterdiği­ni söyleyen Ispalar, makine imalat ve üretim sanayinde kullanılan tüm profesyone­l, endüstriye­l ve elektronik yazılımlar­ı, sistemleri ve sensörleri ürettikler­ini vurguladı. Ispalar, “Yaklaşık 7.5 yılda bir ürün yeniliyoru­z. Bu yıl Ar-Ge merkezi olduk ve ciromuzun %15’ini Ar-Ge’ye ayırıyoruz. Belgemizi aldıktan sonra ISO 9001 tasarım prosedürü kapsamında yaptığımız işlerde birtakım yeni mevzuata uyumla ilgili değişiklik­ler yaptık” dedi.

İhracat oranını %40’a yükseltti

Ispalar, toplam üretim içinde %35 olan ihracat oranını yıl sonunda %40’a yükseltmiş olacakları­nı belirterek, “80’den fazla ülkeye ürün gönderiyor­uz.Yeni pazarlar kapsamında markaların­ı iyi temsil edecek ve satış sonrası teknik servis hizmeti verebilece­k distribütö­rlere ihtiyacımı­z var” diye konuştu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye