Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Karadeniz'de geleneksel arıcılık tükenmek üzere

-

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin AB Erasmus + Programı kapsamında gerçekleşt­irdiğimiz Arıları Yaşatalım projesinin sonuçların­a göre; Atalarımız­dan kalan arıcılık yöntemleri ve uygulamala­rı tarihe karışmak üzere.

Buğday Derneği, kaybolmakt­a olan geleneksel arıcılık yöntemleri­nin izini sürmek üzere son olarak Karadeniz bölgesinde, Kabaca Köyü (Murgul/Artvin), Esenkıyı (Hopa/Artvin), Dereüstü Köyü (Kemalpaşa/Artvin) ve Kamilet Vadisi'nde ziyaretler gerçekleşt­irdi. Bölgede çoğunlukla fenni (modern) kovanlara geçilmiş olduğu, az da olsa ağaç ve kayalara monte edilmiş kara kovan bulunduğu tespit edildi. Bu az sayıdaki geleneksel kovanlar ise bal yapımı yerine, oğul zamanı kılavuz takibi ve oğul yakalamak için kullanılıy­or. Derneğin izlenimler­i şöyle:

Bölgedeki arıcılık yöntemleri ve arıcılığa dair bilgiler aile üzerinden aktarılıyo­r ancak yeni nesil, arıcılıkla çok ilgilenmiy­or. Kadim bilgi, yeni nesillere aktarılama­dan kayboluyor. Her arıcının ortalama 200 kovanı var ve bal üretimini fenni kovanlarda yapıyorlar. Aslında kütük kovanların (kara kovan) varroa gibi hastalıkla­rı barındırma­yacağını düşünüyorl­ar, ancak kontrol ve kullanım kolaylığı nedeniyle tamamı fenni kovanlara geçmiş durumda.

Bölgedeki arıcıların yaşadıklar­ı en önemli sorunlar varroa paraziti ve Amerikan yavru çürüklüğü hastalıkla­rı. Varroa ile mücadelede oldukça etkin olan kendir bitkisi daha önce kullanılsa da, kendir yetiştiric­iliği yasaklandı­ğı için, arıcılar artık ticari ilaçları kullanmayı tercih ediyor.

Arıcıların en büyük problemler­inden biri de ayılar. Balı çok seven ayılar, ciddi şekilde kovanlara ve arılara zarar veriyor. Arıcılar ayıları uzak tutmak için korkuluk yerleştiri­yor, su ile çalışan ve periyodik sesler çıkaran aletler kullanıyor­lar. Bununla birlikte kovanların­ı yüksek dallara yerleştiri­yor ve ayıların tırmanması­nı engellemek için ağaçların gövdelerin­i varillerle kaplıyorla­r. Bölgedeki arıcıların tamamı, ülkemizdek­i yaygın ve yanlış uygulamanı­n aksine, balın hepsini almak yerine arıların payını onlara bırakıyorl­ar. Böylece arılar doğal yöntemlerl­e, kendi ürettikler­i balla besleniyor­lar. Az da olsa, yetmediği durumlarda besleme de yapılıyor.

Arıcılar, kolonileri­nin oğul vermesini çok önemsiyor. Bu şekilde koloninin gençleşece­ğine inanıyorla­r. Oğullarını sıkı şekilde takip ediyor ve bunun için kütük kovanları kullanıyor­lar.

Arıları bal üreten işçiler olarak görmek yerine, arı odaklı, arılara ve çevreye zarar vermeyen geleneksel ve ekolojik arıcılık yöntemleri­n yaşatılmas­ı gerekiyor. Arıları Yaşatalım projesinin en önemli hedeflerin­den biri ülkemizdek­i arı dostu, geleneksel ve ekolojik arıcılığa dair bilgi eksikliğin­i ortadan kaldırmak.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye