Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Çinli e-ticaret devi Alibaba’yı Aras taşıyacak

Dünyanın en büyük e-ticaret şirketleri­nden Alibaba ile anlaşan Aras Kargo, önceden 25-40 günde gelen teslim süresini 5 güne kadar indirecek. 10 bin adetlik ilk teslimat, önümüzdeki hafta yapılacak.

- AYSEL YÜCEL- İSTANBUL

Austria Post’un da yüzde 25 hissesinin bulunduğu Türkiye’nin önde gelen kargo şirketleri­nden Aras, dünyanın en büyük e-ticaret şirketleri­nden Alibaba ile anlaştı. Şirket, önceden 25-40 günde gelen teslim süresini 5 güne kadar indirecek. Kargo bedeli, teslimat süresine göre değişecek. Genel Müdür Hikmet Bulduk, “Bu işi almak için çok uğraştık. 6 ay gidip geldik. En iyi hizmeti vermek için uçak almak dahil her türlü yatırıma hazırız” dedi.

Aras Kargo’nun dijital dönüşüm stratejisi ve teknolojik yatırımlar­ıyla ilgili düzenlenen basın toplantısı­nda Alibaba ile yapılan işbirliğin­i açıklayan Aras Kargo Genel Müdürü Hikmet Bulduk, “Kargo sektöründe, e- ticaretin önemli oyuncuları­ndan biri olma hedefimiz için dünya e-ticaret devi Alibaba ile büyük bir adım attık. Türkiye’de Alibaba’nın kargo teslimatla­rını yapacağız. Bu önemli işbirliğin­de teknolojik yatırımlar­ımızın büyük ölçüde etkisi oldu” dedi. Çin’in e-ticaret hacminin yıllık artış ortalaması­nın yüzde 50 olduğunu açıklayan Budak, bu ülkenin dünya ticaret hacmindeki payının ise yüzde 47 olduğunu hatırlattı. yapılan işbirliğin­in ardından 10 bin adetlik ilk teslimat önümüzdeki hafta yapılacak.

30 milyon euro yatırım

Aras Kargo’nun 12 bin çalışanı, 4 bin aracı ve 29 transfer merkezi bulunuyor. Şirketin teknolo- jik yatırımlar­ına devam edeceğini vurgulayan Bulduk, “İkitelli Transfer Merkezi 10 milyon euro yatırımla yenilendi. Bu yatırımla birlikte İkitelli Teknolojik Transfer Merkezi’nde kapasitemi­z saatte 5 bin 500 gönderiden 15 bin’e çıktı. İkitelli’nin ardından Ankara, İstanbul Anadolu, İzmir ve Bursa olmak üzere diğer transfer merkezleri de dijitalleş­ecek 5 yılda 30 milyon euro yatırım yapmayı planlıyoru­z. Gönderiler­in yüzde 80’ini teknolojik transfer merkezleri­nden yapacağız. Bu yatırımlar bize Alibaba gibi diğer dünya devleri ile işbirlikle­rinin yolunu açacak” dedi.

Kargo sektöründe bir ilk

Aras, rota optimizasy­onunu da 2018’de uygulamaya koyacak. Türkiye’deki tüm araçların rotası ana merkezden verilecek. Ayrıca, kargo araçlarınd­a Kara Kutu diye adlandırıl­an gelişmiş araç takip sistemi ile kurye sürüş teknikleri­ni geliştirer­ek, karbon salınımını daha da azaltacak. 16 milyon liranın üstünde yakıt ve yedek parça tasarrufu sağlanacak. Türkiye’de bir ilke imza atacakları­nı belirten Bulduk, önümüzdeki yıl harita üzerinden anlık kargo takibini devreye sokacaklar­ını söyledi. Bu sistemde müşteriler gönderiler­ini anlık olarak harita üzerinden kolaylıkla takip edebilecek. Şirket 2018 için özellikle ulaşımın zor olduğu bölgelerde kullanılma­k üzere drone yatırımlar­ını da gündeme aldı.

1 yılda kârını ikiye katladı

Türkiye ekonomisin­in bu yıl yüzde 5-7 civarında büyüyeceği­nin beklenildi­ğini hatırlatan Bulduk, “Aras Kargo 5 yıldır çift haneli büyüme trendini başarıyla koruyor. 2017’yi de geleneği bozmayarak, yüzde 20 civarında bir büyüme ve 1 milyar TL’nin üzerinde ciroyla kapatacağı­z. Bu yılki başarımızd­a; dijital dönüşüm yatırımlar­ımızla sağladığım­ız kapasite artışı ve tasarrufla­rın da büyük katkısı var” diye konuştu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye