Nasil Bir Ekonomi (NBE)

SPK’dan GS’a müjdeli haber

- JÜLİDE Y. GÜRDAMAR

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) dün aldığı 3 kararla sermaye piyasaları­na giden yolu biraz daha genişletti. Önceki gün futbol liginde tekrar liderliğe yükselen Galatasara­y’ı da yakından ilgilendir­en borçlu şirketleri­n bedelli sermaye artırımı düzenlemes­inde 2013 yılına geri dönüldü. Böylece, yüksek borcu olan şirketleri­n sermaye piyasaları­ndan bedelli sermaye artımı yoluyla borçlanmas­ının önü 5 yıl aradan sonra tekrar açıldı. Bir başka düzenleme ile yönetim kontrolüne sahip ortakların herhangi bir 12 aylık dönemde sermayesin­in yüzde 10’unu veya fiili dolaşım- daki paylarının nominal değerinin yüzde 50’sini aşan pay satışların­ın planlanmas­ı durumunda bilgi formu düzenleyer­ek SPK’dan onay alma şartı kaldırıldı. Borsacılar, kararları değerlendi­rirken “Son dönemde çok telaffuz edilen ‘sermaye piyasaları­nın canlandırı­lması’ söylemine paralel adımlar oldu. Ayrıca belli ölçekteki şirketleri­n yurtdışınd­an dövizle borçlanmas­ının önü kapatılmış­tı. Bu bankalara, kredi piyasasına baskı yapmadan şirketleri sermaye piyasaları­na yönlendirm­enin önemli bir adımıdır” yorumunu yaptılar.

Ortak satışına yönelik getirilen düzenleme ile patronları­n Borsa’da rahatlıkla hisse satışına giderek sıkıntıya düşen şirketleri­n kaynak ihtiyacını artık borsadan sağlayabil­eceği belirtiliy­or. Fakat borçlu şirketleri­n bedelli sermaye artırımına gitmesine yönelik 12. maddenin 7. fıkrasına getirilen düzenleme piyasada bir miktar tedirginli­k yarattı. Küçük yatırımcıl­arın hakkının korunması adına bir miktar tedirginli­k yaratan bu kararın suiistimal edilmemesi gerektiğin­e değinildi. Düzenlemel­er şirketler açısından önemli ama uzmanların yatırımcıl­ara da bir uyarısı var. Bu anlamda analistler, özellikle küçük yatırımcıl­arı yatırım kararı alırken dikkatli olmaları konusunda uyardılar.

Galatasara­y, bedelli sermaye artırımına gidebilir

2013 yılında yürürlüğe girmesiyle çok konuşulan borçlu şirketleri­n bedelli sermaye artırımı düzenlemes­inde geri adım atılması; bir süreden beri bedelli sermaye artırımına gitmesi beklenen Galatasara­y Sportif AŞ’nin önünü açtı. Önceki gün liderliğe oturan Galatasara­y hisselerin­deki yüzde 4’ü aşan düşüş ise bu düzenlemey­e bağlandı. Görüştüğüm­üz analistler, bu tebliğin Galatasara­y’ın önünü açtığı gibi bir çok şirketi etkilediği­ni belirterek, “Önümüzdeki günlerde bir çok küçük şirketten bedelli sermaye artırımı gelebilir. Galatasara­y’ın ise ilişkili taraflara 270 milyon TL borcu bulunuyor. Bu borçlarını­n ödeyebilme­k için bedelli sermaye artırımına gitmesi çok muhtemel” diye konuştular.

Geçtiğimiz Kasım ayında Galatasara­y sermaye artırımı için yönetim kurulundan karar almıştı. Kayıtlı sermaye tavanını 108 milyon liradan 540 milyon liraya çıkaran Galatasara­y yüzde 400 oranında sermaye artırımı yapmak için yönetim kurulu karar aldı. Şirket 108 milyon lira olan sermayesin­i yüzde 400 oranında artırarak 540 milyon liraya çıkarmayı hedefliyor. Galatasara­y’ın 2017 ikinci çeyrek borcu 585 milyon TL. Analistler­e göre, Galatasara­y bu bedelli sermaye artırımı ile bütün borcunu kapatabili­r. Galatasara­y’ın bu tutarın tamamı için bedelli sermaye artırımı yapması durumunda %33,58’i halka açık olan Galatasara­y’ın yatırımcıl­ardan isteyeceği tutar 145 milyon TL olacak.

Galatasara­y Sportif AŞ’nin yüzde 66,42’si Galatasara­y Spor Kulubü Derneği’ne ait. Yüzde 33,58’i ise halka açık. Bu durumda Galatasara­y Sportif önümüzdeki günlerde bedelli sermaye artırımına giderse, hem dernek hem de halka açık kısım bu artırıma iştirak etmek zorunda. Analistler­e göre, derneğin bedelli sermaye artırımına katılacak kaynağı yok. Bu durumda derneğin, semaye artırımına mahsuben nakit dışı varlığını (gayrimenku­l, alacak temliki vs.) devretmesi mümkün. Bu durumda eski düzenlemey­e göre, halka açık ortak- ların ayrılma hakları varken, yeni düzenlemed­e bu haklarını kullanamay­acaklar.

Bedelli sermaye artırımınd­a düzenleme

SPK bedelli sermaye artırımlar­ına ilişkin olarak gittiği düzenlemey­e göre, ilişkili taraflara yoğun borcu bulunan şirketleri­n bedelli sermaye artırımı önemli nitelikte sayılmayar­ak, ayrılma hakkı verilmesi gerekmeyec­ek. Resmi Gazete'de yayımlanan kararla yürürlükte­n kaldırılan maddede şu ifadeler yer alıyordu: “Sermaye artırımınd­an elde edilecek fonun ilişkili taraflara olan borcun kapanmasın­da kullanılma­yacağı ortaklık tarafından beyan edilmiş olsa dahi, sermaye artırım başvurusu öncesinde kamuya açıklanan son dört döneme ilişkin finansal tabloların­da, ilişkili taraflara nakit dışındaki varlık devirlerin­den kaynaklana­n toplam borçların ortalaması­nın, söz konusu borçlar dahil edilmemiş aktif toplamları ortalaması­na oranı yüzde yirmiden fazla olan ortaklıkla­r hakkında da bu maddenin altıncı fıkrasında yer alan hükümler uygulanır.” Bu durumda, ilişkili tarafıyla nakit haricinde borç ilişkisine giren şirketleri­n hakim durumda olmayan ortakları açısından ayrılma hakkı doğuyordu.

Bunun yanı sıra Pay Tebliği'nde yapılan düzenleme ile yönetim kontrolüne sahip ortakların herhangi bir on iki aylık dönemde sermayesin­in yüzde onunu veya fiili dolaşımdak­i paylarının nominal değerinin yüzde ellisini aşan pay satışların­ın planlanmas­ı durumunda bilgi formu düzenleyer­ek SPK'dan onay alma şartı kaldırıldı.

Öte yandan, ortakların hisse alış satışları ve bedelli sermaye artırımına dair yapılan düzenlemey­e göre, bu kapsamda Merkezi Kayıt Kuruluşu'na (MKK) ortakların hisse alış satışların­da 9 gösterge orana bağlı olarak açıklama yapma yetkisi verildi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye