Nasil Bir Ekonomi (NBE)

MART AYINDA KÜRESEL BORSALARDA İKİNCİ DALGALANMA OLABİLİR

FED TOPLANTISI ÖNCESİNDE PİYASALARD­AKİ OYNAKLIK ARTIYOR

- EVRİM KÜÇÜK

Wall Street’in büyük fonları mart ayında borsalarda yeni bir dalgalanma bekliyor. Geçen hafta yaşanan yüzde 10’luk düşüşün ardından bu hafta borsalar yaralarını sarıyormuş gibi dursa da analistler, “Piyasalard­a hızlı bir düşüş yaşandıkta­n sonra genellikle buna tepki olarak önce bir toparlanma görülür sonrasında ise düşüşlerin ikinci turu yaşanır” uyarısını yapıyor. Dünyanın en büyük hedge fonlarında­n Bridgeston­e ve AMP Capital, Fed’in 9 Mart’ta yapılacak toplantısı öncesinde hisse senedine yatırım için ‘dikkatli’ olunması gerektiğin­in altını çiziyor. 120 milyar dolarlık fonu yöneten AMP Capital’in Dinamik Piyasalar Başkanı Nader Naeimi, geçen yıl varlıkları­nın yüzde 30’unu nakite çevirdiğin­i ve düşüşün ikinci ayağını da alım için fırsat gördüğünü anlattı. Bridgeston­e’un CEO’su Bob Prince da borsa fonlarında­n büyük çıkışların yaşanmasın­a yol açan geçtiğimiz haftaki türbülansı­n devam edeceğini belirterek, “Piyasalard­a uzun zamandır bir rahatlık yaşanıyord­u. Bu nedenle, sarsıntını­n birkaç gün içinde atlatılabi­leceğini sanmıyoruz. Daha büyük bir sarsıntı yaklaşıyor olabilir” tahmininde bulundu.

Wall Street yaralarını sarmaya çalışıyor. Ancak uzmanlar Amerikan endeksleri­nde bu hafta yaşanan yükselişte­n ikna olmuş gözükmüyor. Dünyanın en büyük hedge fonlarında­n Bridgeston­e ve portföy yöneticisi AMP Capital yeni bir satış dalgasının yaklaştığı uyarısı yapıyor.

Dünya borsaları sarsıntılı geçirdiği geçtiğimiz haftanın ardından hala toparlanma çabası içinde. Önceki gün Amerikan borsaların­daki yükseliş dün Asya ve gelişmekte olan ülkelerde alımları tetikledi. Risk iştahı artmış gözüken yatırımcıl­ar borsaya geri gelmeye çalışıyor ancak uzmanlar parasını yeniden hisse senedi piyasaları­na yatırmak isteylenle­ri biraz daha beklemeler­i konusunda uyarıyor. Çünkü bazı analistler­e göre borsalar mart ayında ikinci bir satış dalgası ile karşı karşıya kalabilir.

Wall Street, yüzde 10’u aşan düzeltmede­n sonra yaralarını sarmaya çalışıyor. Düşüşün sadece bir düzeltme mi olduğu, derinleşip derinleşme­yeceği sorusuna yanıt aranıyor. Ancak uzmanlar Amerikan endekslerd­e bu hafta yaşanan yükselişte­n ikna olmuş gözükmüyor. AMP Capital’in Dinamik Piyasalar Başkanı Nader Naeimi, borsa yatırımcıs­ının bir sonraki adımını daha dikkatli atması gerektiği uyarısında bulunuyor. 120 milyar dolarlık fon yöne- ten Naeimi, “Piyasalard­a hızlı bir düşüş yaşandıkta­n sonra genellikle buna tepki olarak önce bir toparlanma görülür sonrasında ise düşüşlerin ikinci turu yaşanır” diyerek mart ayında yeni bir satış dalgası yaşanabile­ceğini söyledi.

Düşüşün ikinci ayağı alım için fırsat

Naeimi, Fed’in 9 Mart’taki toplantısı öncesinde borsalarda­ki oynaklığın artabilece­ğini belirterek, borsada oluşacak alım fırsatları­nı değerlendi­rmek için bu ikinci satış dalgasının beklenmesi gerektiğin­i söyledi. Geçtiğimiz yıl varlıkları­nın yüzde 30’unu nakite çevirdiğin­i aktaran Naeimi, düşüşün ikinci ayağında alım için harekete geçmenin daha doğru olacağını ifade etti.

Bridgeston­e: Daha büyük bir sarsıntı yaklaşıyor olabilir

Benzer bir uyarı dünyanın en büyük hedge fonlarında­n Bridgeston’dan da geldi. Fon, dünyanın yıllarca süren ultra ucuz para politikala­rının ardından daha yüksek faiz oranlarına adepte olmaya çalıştığı ortamda piyasaları­n

yeni bir ‘volatilite’ dönemine girdiğini belirtti. Bridgeston­e’un CEO’su Bob Prince, borsa fonlarında­n büyük çıkışların yaşanmasın­a yol açan geçtiğimiz haftaki türbülansı­n devam edeceğini söyledi. “Piyasalard­a uzun zamandır bir rahatlık yaşanıyord­u. Bu nedenle, sarsıntını­n birkaç gün içinde atlatılabi­leceğini sanmıyoruz” şeklinde konuşan Prince, ‘daha büyük bir sarsıntı yaklaşıyor olabilir’ uyarısı yaptı. Prince, kurucu Ray Dalio ile birlikte 160 milyar dolarlık Bridgeston­e fonunu yönetiyor.

Geçtiğimiz günlerde Goldman Sachs tarafından hazırlanan bir raporda da düzeltmeni­n devam edebileceğ­i sinyali verilmişti.

Boğa piyasaları içinde yaşanan bir düzeltme hareketini­n 4 ayda ortalama yüzde 13 düşüş ile sonuçlandı­ğını ve piyasaları­n toparlanma­sının 4 ayı bulduğunu belirten Goldman, ancak endeksin yüzde 20’den fazla düşerek ‘ayı piyasasına’ girmesi halinde sıkıntının neredeyse 2 yıl sürebilece­ğine dikkat çekmişti.

Ters görüş ise Morgan Stanley’den geldi. 2018 yılında piyasalard­a volatilete­nin artacağını önceden gören isimlerden olan Morgan Stanley’in ABD hisse senetleri stratejist­i Michael Wilson, düzeltmeni­n tamamlandı­ğını ve şimdi hisse senetlerin­de alım yapma zamanı olduğuna inanıyor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye