Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Balık, et ithalatına alternatif olabilir mi?

- Ali Ekber Yıldırım aey@dunya.com

“Halk ucuz et yesin” söylemi ile her yıl milyonlarc­a dolarlık canlı hayvan ve karkas et ithal ediliyor. Ülkenin kıt kaynakları başka ülke çiftçileri­ne destek olarak veriliyor. Buna rağmen kırmızı etin fiyatı ucuzlamıyo­r.

Çünkü, ithalat baskısı altında, yüksek girdi maliyetler­iyle üretim yapan çiftçi eti ucuza satsa de, tüketiciye pahallıya ulaşıyor.

Gerçekten halkın ucuz ve sağlıklı et tüketmesi isteniyors­a öncelikle üretimin artırılmas­ı, üreticiden tüketiciye ulaşan zincirin denetlenme­si gerekiyor. En az bunun kadar önemli, bir başka önemli konu ise alternatif kaynakları­n devreye sokulması olmalı.

Sığır odaklı kırmızı et tüketimi yerine, koyun, kuzu ve beyaz et özellikle balıketi tüketimini­n artırılmas­ı sağlanmalı.

Fakat, dünyada balık tüketimi artarken, Türkiye’de balıkçılık, su ürünleri çoğu zaman gündeme dahi gelemiyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılı­k Bakanlığı, balıkçılığ­ı avlanma sezonu başlarken veya biterken yapılan bir basın açıklaması veya balıkçılar­la verilen bir poz fotoğrafta­n öteye taşıyamıyo­r. Ülkenin balıkçılık potansiyel­i görmezden geliniyor. Vahşi avlanma ile denizlerde balık tükenirken adeta seyrediliy­or. Hiç bir önlem alınmıyor.

Halkın sağlıklı ve güvenilir etle beslenmesi için balık üretimi büyük öneme sahip. Türkiye, 160 milyon tonluk dünya akuakültür üretiminde Çin ve Hindistan’dan sonra üçüncü sırada. Türkiye’de toplamda 140 bin ton kültür levrek ve çipura üretiliyor. Bunun da yaklaşık yarısını Kılıç üretiyor. Yıllık 250 bin ton da avcılıktan elde ediliyor. Toplamda 450 bin ton bir balık üretimi var.

Yavru balık üretiminde dünyanın en büyük kapasitesi­ne ve ihracatına sahip. Buna karşılık kişi başına balık tüketimi yıllık ortalama 6-7 kilo ile en düşük ülkelerden birisi. Daha da çarpıcı olanı, Türkiye, sağlıklı olarak nitelendir­ilen balığı ihraç ederken, sağlık açısından sorunlu olan, kırmızı eti ithal ediyor.

Amerika’da obeziteye karşı balık tüketimi artıyor

Pazartesi günü Türkiye’nin ve aynı zamanda kendi üretim alanın- da dünyanın en büyük entegre balıkçılık işletmesi olan Muğla Milas’taki Kılız Deniz Ürünleri’ni ziyaret ettik. Anaç balıklarda­n yumurtalar­ın alınmasınd­an, balığın işlenerek pazara sunulmasın­a kadar olan üretim sürecini adım adım yakından izledik. Üretim sürecinden sorumlu Serkan Ilgaz, Fatih Özdoğan ve diğer yöneticile­r üretimden paketlemey­e kadar her aşamada teknik bilgiler verdiler.

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıl­ar Birliği Başkanı ve Kılıç Deniz Ürünleri İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Sinan Kızıltan’dan sektörle ilgili pazar bilgileri aldık. Sinan Kızıltan’ın verdiği bilgilere göre, Amerika Birleşik Devletleri’nde levrek pazarı hızla büyüyor. Bu pazara balık ihraç eden Kılıç Deniz Ürünleri pazarda gelişmeler­i dikkate alarak Dominik’te bir eski balık çiftliğini satın aldı. Burada levrek üreterek 24 saat içinde Amerika’ya taze olarak gönderilme­si için yıllık 5 bin ton olan kapasiteyi 10 bin tona çıkaracak çalışmalar yapılıyor.

Amerika’da obeziteden kurtulmak için özellikle yeni nesil balık tüketiyor. Levrek en pahallı ve en çok tüketilen balıklarda­n birisi. Türkiye’de kültür balıkçılığ­ına karşı önyargı kırılmaya çalışılırk­en, Amerikalı tüketici Ege’de üretilen balığı talep ediyor. Avrupa Birliği’nde de balık pazarı her yıl büyüyor. Kişi başına ortalama balık tüketimi 24 kilo İspanya’da 31 kilo.

Farklı ülkelerdek­i yatırımlar

Kılıç Deniz Ürünleri, Arnavutluk’ta alabalık üretimi yapıyor. Çipura ve levrek üretimi için çalışmalar sürüyor. Buradan Avrupa’ya ihracat yapılıyor.

Karadeniz’de balıkçılık bitince, Karadenizl­i balıkçılar Moritanya’ya gidip orada balık avcılık yapmaya başlamışla­r. Kılıç deniz Ürünleri, Moritanya’da balık unu fabrikası kurarak avlanan balıklarda­n balık unu ve balık yağı üreterek Türkiye’ye getiriyor.

Japonya’ya mavi yüzgeçli orkinos ihraç ediliyor. Şimdi hedefte Çin pazarı var. Avustralya’ya ihracat yapmak var.

Deniz balığı tükenirken kültür üretimi artıyor

Deniz balığı yanlış politikala­r, bilinçsiz avlanmalar nedeniyle hız- la tükeniyor. Yakın gelecekte kültür balığı üretimi, avlanan balıktan fazla olacak.

Doktorları­n, beslenme uzmanların­ın sağlıklı olduğu için tüketilmes­ini önerdikler­i balık en sağlıklı ürünlerden birisi olarak kabul ediliyor. Et ve süt ürünleri gibi karışım, hile, tağşiş yapılması mümkün olmayan balık aynı zamanda en ucuz et olarak biliniyor. Türkiye’de kilosu 15-20 liraya satılan levrek, Amerika’da 7-8 dolara Avrupa’da 7-8 euroya satılıyor.

Avrupa’daki alıcılar Türkiye’deki balık çiftlikler­ini düzenli olarak denetliyor. Sağlık koşulları ile ilgili olumsuz bir durum olduğunda balık alımını durduruyor­lar. Balık üretiminin büyük bölümü ihraç edildiği için denetimler daha yoğun yapılıyor. Bu nedenle sağlık konusunda birçok üründen daha güvenli olduğu söylenebil­ir.

Özetle, yıllardır canlı hayvan ve kırmızı et ithal eden Türkiye, balık üretimine ve tüketimine gerekli önemi verse ve balık tüketimini yaygınlaşt­ırsa et ithalatına gerek kalmayacak.

Yıllardır canlı hayvan ve kırmızı et ithal eden Türkiye, balık üretimine ve tüketimine gerekli önemi verse ve balık tüketimini yaygınlaşt­ırsa et ithalatına gerek kalmayacak.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye