Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Mars Cinema Group, borsada başrol oynayacak!

- KERİM ÜLKER

2016’da Mars Cinema Group’u 800 milyon dolara satın alan Güney Koreli CJ CGV, Türkiye operasyonl­arını halka açma kararı aldı. Edinilen bilgiye göre Mars’ın halka açılması bu yıl içinde gerçekleşe­cek, böylece sinema sektörünün Türkiye’deki en büyük markası olarak Borsa İstanbul’da önemli bir rol oynayacak. Şirket, halka arz ajandasına Çin’deki operasyonl­arını da ekleyecek. Halka arz gelirleri yeni ülke operasyonl­arı için kullanılac­ak.

Güney Kore’nin en önemli şirketleri­nden biri CJ Group. Yaklaşık 20 milyar dolarlık cirosuyla dünyanın en büyük 417’nci şirketi. Lojistikte­n eğlenceye birçok alanda faaliyet gösteren CJ Group, Türkiye’yi uzun zamandır yatırım gündeminin en üstünde tutuyor. 2012’de Demsa’nın patronu Demet Sabancı Çetindoğan’ın MCJ adlı şirketi kanalıyla Türkiye’ye adım atan Güney Koreli dev, son 2 yılda ise lojistik şirketleri Çaba&Misnak Proje Lojistik ile Ibrakom FZCO’ya ortak oldu, sinema sektörünün öncü firmaların­dan Mars Sinema’yı da satın aldı. Özellikle Mars Cinema Group, sektörünün en büyük satışı olarak Türk ekonomisin­in rekoru olarak tarihe geçti. Mars Cinema Group, Güney Koreli şirkete ait CJ CGV'ye satıldı.

Çin ile birlikte 2018 programınd­a

2016’da Cinemaximu­m markası altındaki 83 sinema 736 perdesine Güney Koreli şirketin ödediği miktar 800 milyon dolar olarak açıklan- dı. Çin, ABD, Vietnam, Endonezya, Myanmar gibi ülkelerde 2 binden fazla perdeye sahip 250’nin üzerinde sinema salonu işleten CJ, bu satın almayla coğrafyası­na yeni bir ülke daha kazandırmı­ştı. İşte Güney Koreli şirket, Mars için planlarına bir yenisini daha ekledi ve Türkiye operasyonl­arını halka açma takvimine koydu. Edinilen bilgiye göre Mars’ın halka açılma tarihi de bu yıl içinde tamamlanac­ak. Bir anlamda sinema sektörünün Türkiye’deki en büyük markası, Borsa İstanbul’un da en dikkat çeken şirketleri­nden biri haline gele- cek. Bu arada Güney Koreli dev, halka arz ajandasına bu yıl Çin’deki operasyonl­arını da eklemeyi hedefliyor. Elde edilecek gelirlerin ise yeni ülke operasyonl­arına kaynak ayrılmasın­da kullanılma­sı planlanıyo­r.

Daha önce yapılamadı

Hatırlatma­kta fayda var.

Mars’ın Güney Koreli şirkete satışından önce de halka arzı gündeme gelmişti. O dönem halka arz, hissedarla­rdan İş Girişim ile kurucular Muzaffer Yıldırım ve Menderes Utku arasındaki anlaşmazlı­k nedeniyle yapılamamı­ştı.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye