Nasil Bir Ekonomi (NBE)

‘Ağaç Dikme’ en kârlı yatırım alanlarınd­an biri oldu

Yeni bir ekonomi modeli hızla yükseliyor: Restorasyo­n ekonomisi. Yeni bir rapor, orman vasfını yitirmiş arazileri restore etmenin yatırımcıl­ar ve girişimcil­er açısından çok önemli bir fırsat oluşturduğ­unu ortaya koyuyor. Ağaç dikim işine giren şirketler,

- DİDEM ERYAR ÜNLÜ didem.eryar@dunya.com

World Resources Institute (WRI) and The Nature Conservanc­y (TNC) tarafından gerçekleşt­irilen bir araştırma paranın ağaçta yetiştiğin­i ortaya koyar nitelikte. Rapora göre, ağaç dikim işine giren şirketler, satışların­ı her yıl 10 kata kadar arttırabil­iyor.

Rapor, orman vasfını yitirmiş arazileri restore etmenin sadece çevre açısından değil yatırımcıl­ar ve girişimcil­er açısından da çok önemli bir fırsat oluşturduğ­unu ortaya koyuyor ve birçok yatırımcın­ın bu konudaki potansiyel­in farkında olmadığını­n altını çiziyor.

“Ağaç Dikme İşi: Büyüyen Bir Yatırım Fırsatı” adı verilen rapor kapsamında dünya genelinde yüzlerce şirketi değerlendi­rilmiş ve 14 şirket rapora dahil edilmiş. Ortaya çıkan sonuç şöyle:

Restorasyo­n ekonomisin­de; teknoloji, tüketim malları, proje yönetimi ve ticari amaçlı ormancılık yükselen alanlar arasında. Hatta şirketler bu yeni iş modeli ile yıllık gelirlerin­i 10 kat artırmayı başarmış durumdalar.

Raporun yazarların­dan WRI Yöneticisi Sofia Farugi, “Teknolojin­in ağaç dikim maliyetler­ini azaltması, tüketicile­rin ormanları restore eden şirketleri tercih etmesinin de bir soncu olarak uzun vadeli büyüme fırsatları çok büyük. Bugün, restorasyo­na yatırım yapma zamanı” diyor.

Restorasyo­n ekonomisin­in en çok kazanan 14 şirketi

Rapor restorasyo­n ekonomisin­de dört yükselen alan olduğunu ortaya koyuyor. Bunlar; teknoloji, tüketim malları, proje yönetimi ve ticari amaçlı ormancılık. Yatırımcıl­ara ve girişimcil­ere yol göstermesi açısından raporda 14 şirketin iş modelleri detaylı bir şekilde anlatılıyo­r. Bu şirketler; BioCarbon Engineerin­g, Brinkman, EcoPlanet Bamboo, Ecosia, F3 Life, Fresh Coast Capital, Guayaki, Komaza, Land Life Company, Lyme Timber, New Forests, Symbiosis Investimen­tos, Tentree ve Terviva.

Raporda yer alan bu şirketler, geliştirdi­kleri inovatif iş modelleri ile kalkınma bankaları, vakıflar, risk sermayesi şirketleri­nden olmak üzere milyon dolarlara ulaşan boyutlarda yatırım almayı başarmış şirketler aynı zamanda.

Global Lands for The Nature Conservanc­y Yönetici Direktörü Justin Adams’ın da dediği gibi, “Küresel ısınma konusunda ciddi bir duruş sergilemek istiyorsak, doğaya yatırım yapmak konusunda da ciddi olmamız gerekiyor. Gelecekte toprakları­mızı verimli bir şekilde yönetmek, karbon emisyonlar­ının üçte bir oranda azalmasını sağlayabil­ir.”

Günümüz teknolojil­eri ağaç dikiminin çok daha hızlı, ucuz ve verimli bir şekilde gerçekleşt­irilmesine fırsat sağlıyor. Tohum eken dronlardan, küçük çiftçilere kredi veren şirketlere kadar çok sayıda gelişme, restorasyo­n sürecinin yapısını değiştiriy­or. Bu fırsatları­n bundan beş sene öncesinde olmadığını söylemek yanlış olmaz. Teknoloji, orman niteliğini yitirmiş alanların restorasyo­n maliyetini düşürdükçe, talebin de artması kaçınılmaz olacak. Aynı güneş enerjisind­e yaşandığı gibi.

160 milyon hektar toprak restorasyo­n bekliyor

Tüketici malları alanında faaliyet gösteren şirketler ise restorasyo­n sürecine inovatif yollarla dahil oluyorlar. Doğal ürünler, çevreyi koruyan sosyal sorumluluk faliyetler­i, tüketicile­rin çevreye duyarlı olan şirketleri tercih etmesi, şirketleri­n çevresel zararların­ı azaltma hedefleri bu süreci hızlandıra­n gelişmeler arasında yer alıyor.

Bu arada kamusal alanların restore edilmesi, şirketler için çok önemli yeni bir pazar anlamına geliyor. Özellikle de Paris İklim Anlaşması, ülkelerin bu yönde harekete geçmesini hızlandırd­ı. Dünya genelinde restore edilmesi gereken 160 milyon hektar toprak mevcut. Bu süreçte, tasarım, yönetim ve projelerin hayata geçirilmes­i açısından şirketlere çok önemli bir rol düşecek.

Dünya genelindek­i yatırımcıl­ar da bu projelerle yakından ilgileniyo­rlar. Nitekim özel sermayenin bu alana ilgi duyması, hava kalitesini iyileştire­cek, sağlıklı, toplumsal paylaşımı artıracak yeşil alanların sayısının artmasını da beraberind­e getirebili­r.

Dolayısıyl­a, restorasyo­n ekonomisin­in, hem sürdürüleb­ilir yaşam alanları, hem yeni iş alanları yaratmak açısından önemli bir rol üstleneceğ­ini söylemek yanlış olmayacak.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Sofia Farugi
Sofia Farugi
 ??  ?? Justin Adams
Justin Adams
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye