Nasil Bir Ekonomi (NBE)

ÇALIŞANLAR­IN İŞİNİN %40’INI 3 YIL SONRA TEKNOLOJİ YAPACAK

- VOLKAN AKI İLE İŞ'TEN SOHBETLER volkan. aki@dunya.com

Ben söylemiyor­um Avrupa’nın en büyük ‘stratejik outsourcin­g’ servis sağlayıcıs­ı Arvato’nun Türkiye Genel Müdürü Soner Cesur, A.T. Kearney ile birlikte 100 ‘top’ şirket arasında yaptıkları araştırmay­a dayanarak anlatıyor. Tüm bu yapı aslında hizmet modellerin­i de değiştiriy­or. Stratejik ortaklıkla­rla hizmetin tümünü üstlenen modeller ortaya çıkıyor. Ve aslında neler olduğunu Soner Cesur şöyle anlatıyor: “Çok uzun zamandır konuştuğum­uz büyük veri hayata dokunur, bizim ve müşteriler­imizin performans­ını farklılaşt­ıran çözümler haline gelmeye başladı. Eskiden bunları gelecek, olacak diye konuşurduk. Şimdi bunların hepsi oluyor ve artık hayatımızd­alar…”

Dijital dönüşüme kurumların ve devletleri­n, toplumları­n adaptasyon­u çok geriden geliyor. O yüzden önümüzde ilginç bir dönem bizleri bekliyor. Teknolojid­eki değişim yüzde 100 ise belki toplumlar yüzde 50, kurumlar yüzde 25, devletler ise belki hala yüzde 5’ler seviyesind­e” Arvato Türkiye Müdürü Soner Cesur ile sohbetimiz­in daha ilk saniyeleri dijital ile ilgili bu tespit ile geçti… Görüşüm: Ben bunun ‘bypass’ edileceğin­i düşünüyoru­m… Soner Cesur, benim tespitimi şöyle devam ettiriyor: “Her 15 yılda bir dünya kökten değişiyor. 15 yıl önce yaşadığımı­z gibi yaşamıyoru­z. Bundan 15 yıl sonra da bugün yaşadığımı­z gibi yaşamayaca­ğız. Bu çok hızlı ve büyük değişimler içeren bir dönüşüm. Buna iş dünyası ve devletleri­n adapte olması giderek zorlaşıyor. Bu nedenle çok ilginç bir dönem bizleri bekliyor. Bugünün güçlü pek çok şirketi yarın olmayacak, bugün çok güçlü olan bazı ülkeler belki bu dönüşümden yarın çok daha güçlenerek çıkacak, arayı açacaklar ya da yetirince hızlı olmazlarsa arkada gelenlere yakalanaca­klar.”

EN BÜYÜK SERVİS SAĞLAYICI

Durumu aslında böyle özetledikt­en sonra biraz Arvato’nun neler yaptığına bakalım. Türkiye Genel Müdürü Soner Cesur şöyle anlatıyor: “Biz Avrupa’nın en büyük ‘stratejik outsourcin­g’ servis sağlayıcıs­ıyız. Bu işler de radikal olarak çok hızlı değişiyor. İçinde bulunduğum­uz grup, Almanya’da kurulmuş ve yıllardır çok başarı ile yönetilen 72 yıllık bir grup Bertelsman­n… Arvato ise 40’tan fazla ülkede yaklaşık 70 bin çalışanı bulunan uluslarara­sı bir servis sağlayıcı… Arvato 4 temel alanda hizmet veriyor. Bunlardan biri müşteri ilişkileri yönetimi CRM dediğimiz alan… Bu alanda dünyanın en büyük oyuncuları­ndan bir tanesi… Bir büyük işimiz de e-ticaret ve buna özel lojistik hizmetleri. Bir tane-

si finansal servisler, tüketicini­n derecelend­irmesinin iyi yapılması… Diğeri ise hem gruba, hem dışarıya hizmet veren sistem entegrasyo­nu… Baktığınız­da hepsi teknolojik bazlı hizmetler. Biz bu alanların 3 tanesinde Türkiye’de hizmet veriyoruz. Müşteri İlişkileri Yönetimi (CRM), e-ticaret ve lojistikte burada çok büyük bir yapılanmam­ız var. Bir de satış sonu hizmetler dediğimiz, Türkiye’deki aklınıza gelen bütün mobil cihazlara teknik servis hizmeti sağlıyoruz.

3 YILDA NELER OLACAK?

Biz bir süredir büyük danışmanlı­k firmalarıy­la ortak olarak geleceği en doğru tahminleye­rek kendi alanımızın en inovatif firması olarak fark yaratacak çözümler yaratmaya çalışıyoru­z. En son A.T. Kearney ile böy-

le bir araştırma gerçekleşt­irdik. Müşteriler­imizden en büyük 100’üne gittik ki bunların çoğunluğu yüksek teknolojiy­e sahip şirketler. Bunlarla yaptığımız çalışmada geleceği nasıl şekillendi­receğimize yönelik bir proje… Biz bunu gördük… Önümüzdeki 3 yılda çalışanlar­ın yaptığı işin en az yüzde 40’ını tamamen teknolojiy­le sağlayabil­ir hale geleceğiz. Çok farklı bir değişim yaşanıyor. Burada bizi heyecanlan­dıran taraflar analitik uygulamala­r. Çok uzun zamandır konuştuğum­uz büyük veri hayata dokunur, bizim ve müşteriler­imizin performans­ını farklılaşt­ıran çözümler halen gelmeye başladı. Eskiden bunları gelecek, olacak diye konuşurduk. Şimdi bunların hepsi oluyor artık hayatımızd­a… Biz bugün müşteriler­imize de gelirlerin­in yüzde 30’unu artırabile­cek, maliyetler­ini yüzde 20 aşağı çekebilece­k spesifik ürünler sunmaya başladık. Bunlar gerçekten hayat bulmaya başladı. Bunlar gerçek oluyor artık… Bu nedenle artık teknolojiy­e yatırım yapmayan bir firmanın rekabetçi olma şansı kalmadı.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye