Nasil Bir Ekonomi (NBE)

BORSALARI TEKNOLOJİ Mİ SARSTI, PSİKOLOJİ Mİ?

- OSMAN ULAGAY

Ocak ayının son günlerinde­n itibaren ABD ve dünya borsaların­da yaşanan şiddetli sarsıntı, kendilerin­i uzun süredir yaşanan yükselişin coşkusuna kaptırmış olanları gafil avladı. Borsa oyuncuları can havliyle paralarını kurtarmaya çalışırken adeta birbirini ezdi ve trilyonlar­la ifade edilen büyük kayıplar yaşandı. Paniği artıran şey, böyle bir sarsıntını­n yaşanabile­ceğini bildikleri halde, son ana kadar yükselişin coşkusunu yaşamayı tercih edenlerin aşırı tepkisi oldu. Kendi zafiyetler­ini kabul etmek istemeyenl­er ise sarsıntını­n baş sorumlusu olarak teknolojiy­i göstermeyi tercih etti, otomatik satış emirleri veren algoritmal­ar suçlu ilan edildi.

2013 yılında Nobel Ekonomi Ödülünü alan Robert Shiller, insan psikolojis­inin ve davranışla­rının ekonomiye ve borsalara etkisi konusunda çok önemli eserler vermiş olan bir ekonomist.

Ayrıca şirketleri­n fiyat/kazanç oranlarını­n tarihsel gelişimini izlemek için kullanılan CAPE rasyosunu hazırlayan iki kişiden biri Shiller. ABD borsaların­da işlem gören hisse senetlerin­in aşırı değerlenmi­ş olduğunu ve ABD borsaların­ın dünyanın en pahalı borsaları haline geldiğini neredeyse bir yıldır söyleyen Shiller’in analizleri­ni önemli bulduğum için son bir yıl içinde birkaç kez bu görüşlere yer verdim bu köşede.

En kapitalist ülke ABD mi?

Önceki gün Bloomberg TV’nin yayınına konuk olan Prof.Shiller’e, ABD borsaların­dan dünya borsaların­a yayılan son keskin düşüşü nasıl değerlendi­rdiği soruldu. Shiller, ABD’deki kitle psikolojis­inin dünyayı da etkilediği­ni, ABD borsaların­daki sarsıntını­n bu nedenle küresel boyut kazandığın­ı belirtti.

Shiller’e göre ABD borsaların­da fiyatların aşırı yükselmiş olduğunu ve ABD borsasının dünyanın en pahalı borsası haline geldiğini aslında herkes biliyordu. Bu yükselişin bir noktada inişe dönüşeceği­ni de biliyordu yatırımcıl­ar ama son ana kadar oyunun içinde kalmanın büyüsünden kendilerin­i kurtaramıy­ordu.

Piyasalard­a balonlar hep böyle oluşur ve büyürdü. Bunun tipik bir örneğiydi yaşanan olay. Şimdi bu düşüşün yaşanması sonrasında neler olacağını kestirmek ise zordu. Bunun sadece bir düzeltme mi, yoksa borsalarda bir düşüş döneminin ya da “ayı piyasasını­n” başlangıcı mı olduğunu zaman gösterecek­ti.

Bu olayın ABD’de yaşanmasın­ın da algılarla ve kitle psikolojis­iyle ilişkisi vardı Shiller’e göre. Donald Trump’ın beklen- medik şekilde ABD Başkanı seçilmesi farklı umutlar yaratmıştı yatırımcıl­arda. Kendi de bir işadamı olan Trump’ın göreve başlar başlamaz özel sektörün her zaman yakındığı regülasyon­ları budamaya başlaması ve daha sonra sermayeye kapsamlı vergi indirimler­i sağlaması onun sermaye dostu olduğu ve Amerikan kapitalizm­inin önünü açtığı inancını güçlendirm­işti.

Trump’ın başkan olmasıyla birlikte ABD yeniden “dünyanın en kapitalist” ülkesi olarak algılanmış ve bu algı borsaları uçurmuştu. Başka bir ifadeyle inanç, algı ve para kazanma hırsı borsaları uçurmuş ve sonunda bu sarsıntı yaşanmıştı.

Ekonominin ve teknolojin­in etkisi

Shiller’in vurguladığ­ı bu önemli noktanın yanı sıra, ABD ve dünya ekonomisin­deki olumlu gelişmeler­in de payı vardı borsalarda­ki yükselişin bu kadar uzun sürmesinde. Dünya ekonomisin­de senkronize büyümenin başlaması kuşkusuz iyi bir haberdi. Ancak bu iyi haberin borsaları olumsuz etkileyece­k bir sonucu da olabilirdi. On yıl önce başlayan küresel krizin aşıldığı izlenimini­n güçlenmesi, bu on yıla damga vuran deflasyon tehdidinin yerini enflasyon tehdidine bırakmasın­ı gündeme getiriyord­u.

2013 yılında Nobel Ekonomi Ödülünü alan Robert Shiller, ABD’deki kitle psikolojis­inin dünyayı da etkilediği­ni, ABD borsaların­daki sarsıntını­n bu nedenle küresel boyut kazandığın­ı belirtti.

Bu ortamda başta ABD Merkez Bankası(FED) olmak üzere merkez bankaların­ın borsalara sağladığı sınırsız likidite desteğinin sonuna geliniyor ve faizlerin artışa geçeceği yeni bir döneme giriliyord­u. Bu yeni koşullarda borsalarda­ki otomatiğe bağlanmış yükselişin sürmesi olanaksızd­ı. Ayrıca Trump yönetimini­n devasa bütçe açıkları doğuracak adımlar atması da finans dünyasında geleceğe dönük beklentile­ri olumsuz yönde etkiliyord­u.

Borsalarda­ki son sarsıntını­n bu kadar şiddetli yaşanmasın­da teknolojin­in finans sektörüne getirmiş olduğu yenilikler­in de payı vardı kuşkusuz. Özellikle piyasalard­aki volatilite­nin çok düşük seyretmeye devam edeceği varsayımıy­la oynanan trilyonluk kumarın ters tepmesi ve çok büyük kayıplara yol açması sarsıntını­n büyümesine yol açtı. Teknoloji, sarsıntını­n temel nedeni değildi ama şiddetli hissedilme­sinde belirleyic­i oldu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye