Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Borcu olan Bağ-Kur’lu emekli olabilecek

Emeklilik hakkı doğmuş ama prim borcu bulunan Bağ-Kur’lu esnafa, kredi ile emekli olma imkanı getirildi. Ziraat Bankası’ndan 48 ay vadeli kredi kullanarak borcunu ödeyen esnafa hemen maaş bağlanacak.

-

Emeklilik hakkı doğduğu halde prim borcu nedeniyle emekli olamayan esnafa Ziraat Bankası kredi açacak. Sosyal Güvenlik Kurumu ile Ziraat Bankası arasında yapılan protokole göre banka yüzde 1.28 faiz ile 48 ay vadeli kredi kullandıra­cak. Kredi ödemeleri, bağlanan emekli aylığından taksitler halinde yapılacak. Söz konusu protokol 3 ay içinde geçerli olacak ve kurumlar arası mutabakat sağlanırsa protokol 2 defa daha uzatılacak. Protokol, askerlik ve doğum borçlanmas­ı yapacaklar­ı da kapsıyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Ziraat Bankası arasında dün imzalanan bir anlaşmayla prim borcu olmasına rağmen emeklilik hakkı doğmuş esnafa ‘hemen emekli’ olma imkanı getirildi. Protokole göre bu durumdaki Bağ-Kur’lular, bankadan yüzde 1,28 faiz ile 48 ay vadeli kredi kullanabil­ecek. Bu krediyle sigorta prim borcunu ödeyen sigortalıl­ara emekli aylıkları bağlanacak. Kredi geri ödemesi ise bağlanan emekli aylığından taksitler halinde yapılacak. Söz konusu protokol 3 ay için geçerli olacak. Eğer karşılıklı mutabakat sağlanırsa protokol 2 defa uzatılabil­ecek.

‘Geçmiş’ sorgusu yok

Bu amaçla düzenlenen toplantıda konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, aktif BağKur’lu sayısının 2,9 milyon, Bağ-Kur emeklisi sayısının ise 2,6 milyon olduğunu bildirerek yeni protokolla ilgili şu vurguyu yaptı: “Bu protokol, as-

kerlik ve doğum borçlanmas­ı yaptığı takdirde emekli olma hakkına sahip olacak esnafımızı da kapsıyor. Esnaflarım­ız arasında birikmiş prim borcuyla durdurulan hizmet süreleri olan sigortalıl­arımız vardı. İhya edilmesi halinde yaşlılık aylığı bağlan-

maya hak kazanacakl­ar da bu protokolüm­üz kapsamında olacak. Ayrıca burada, önemli olan, komisyon alınmayaca­k olması ve bu kredi imkanından faydalanac­ak esnaflarım­ızla ilgili geçmiş sorgulamas­ının yapılmamas­ı.” Güncel çalışmalar­ına ilişkin de bilgi veren Sarıeroğlu, “Bir Senden Bir Benden” uygulaması­yla ilk defa ücretin de teşvik kapsamına alınacağın­ı bildirdi.

Toplantıya katılan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken “Bu işbirliğiy­le esnaf ve sanatlarım­ız hem prim borcunu ödeyecek hem kendisi ve ailesi sağlık hizmetleri­nden yararlanab­ilecek hem emekli olabilecek. Bu durumda çok sayıda esnafımızı vardı” derken, SGK Başkanı M. Selim Bağlı, “Ziraat Bankası ile 2011 ve 2016’da olmak üzere iki protokol yapmıştık. Bu üçüncü protokol” bilgisini verdi. Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın ise emekli maaşı ödemelerin­in adet bazında yaklaşık yüzde 40’ını gerçekleşt­irerek bu anlamda sektör lideri bir banka oldukların­ı hatırlattı.

 ??  ?? Toplantıya (soldan
sağa) Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, SGK Başkanı Mehmet Selim Bağlı katıldı.
Toplantıya (soldan sağa) Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, SGK Başkanı Mehmet Selim Bağlı katıldı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye