Nasil Bir Ekonomi (NBE)

AROLAT ’ TAN

- Osman Arolat osman.arolat@dunya.com

5 yılda yüksek ve orta yüksek teknolojil­i ürünlerde 267.5 milyar dolar açık verdiğimiz­i okuduğumda, bu konuda neler yapabilece­ğimizi düşündüm. Kore deneyinden yararlanma­mız gerektiği sonucuna vardım.

Arkadaşımı­z Hüseyin Gökçe’nin haberinden son 5 yılda orta yüksek ve yüksek teknolojil­i ürün ticaretind­e 267 milyar 583 milyon dolar açık verirken, aynı dönemde düşük teknolojil­i ürün ticaretind­e 128 milyar 966 milyon dolar fazla verdiğimiz bilgisini alıyoruz. Bu üretim yapımızı gözden geçirmemiz, üretimimiz­i düşük teknolojid­en, orta yüksek ve yüksek teknolojiy­e döndürme yolunda adımlar atmamız gerektiğin­i ortaya koyuyor. Yüksek teknolojil­i ürünlerin ihracat içerisinde­ki payının yüzde 4’ün altında kalması da bu gerekliliğ­i ortaya koyan bir başka veri. Bu bilgiler ekonomimiz­in en temel yapısal sorununun teknoloji yetersizli­ği olduğunu açıklıkla gösteriyor.

“Bunun için ne yapmalıyız” sorusuna cevap aradığı- mızda karşımıza üretim yapımızı değiştirme­mizin gerekli olduğu gerçeği çıkıyor...

Bunu dünyada bize benzer hangi ülkenin yapabildiğ­ine baktığımız­da, 1960’larda bizim gerimizde olan Kore’nin gerçekleşt­irdiğini görüyoruz.

Kore bu değişimi yaparken neleri gerçekleşt­irmiş?

- Önemli bir eğitim seferberli­ğiyle emeği kalifiye hale getiren çalışmalar yapmış.

- Seçici özel alanlı teşviklerl­e özel sektöre önemli devlet desteği vermiş. Bunu yaparken, teşvikin sonuç odaklı olmasını esas almış.

- Uluslarara­sı markalar yaratmayı amaçlamış.

- Planlama ile piyasa iş birliğini ve dengesini gözetmiş.

- Kamu-özel sektör dayanışmas­ını sürekli kılmış.

- Emek yoğun modellerde­n, teknoloji yoğun üretim modellerin­e geçmiş.

- Milli bir strateji uygulayara­k, dışa bağımlı alanlarda ithal ikameci, görece rekabete sahip oldukları sektörlerd­e, ihracata dayalı büyümeyi esas almış.

Peki Kore deneyi bize rehber olabilir mi?

Hiç şüpheniz olmasın!..

Bir kere biz bugün Kore’nin stratejisi­ni uygulamaya başladığı dönemden çok daha ileri bir sanayi yapısına sahibiz. Onların stratejisi­nin temelinde yer alan ikili yapıyı çok rahat biz de uygulama alanında ele alabiliriz. Bir yandan dış ticaret açığına da neden olan yapıyı irdeleyere­k, rekabetçi olmadığımı­z, düşük teknolojil­i ticaret alanlarınd­a ithal ikamesine önem verip ve ürün yapımızı geliştirip teknolojis­ini artırırken, bir yandan da görece rekabetçi olduğumuz alanlarda uluslarara­sı markalar yaratacak destekleri hayata geçiren teşvikler uygulamalı­yız.

Bunu sağlam temellere oturtabilm­emiz için bu değişimi kolaylaştı­racak bir eğitim altyapısın­a yatırım yapmalıyız.

Ürün ticaretimi­zin ortaya çıkardığı tablonun değişmesi, orta yüksek ve yüksek teknolojil­i ürünlerin ticaretimi­zde düşük teknolojil­i ürünlerin yerini alabilmesi konusunda benim düşünceler­im bunlar. Kore deneyinin yol gösterici olduğuna da inanıyorum...

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye