Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İnegöl, ücretsiz özel teknik okul ile nitelikli eleman yetiştirec­ek

- GÜLAY S. PEHLEVAN- BURSA

İnegöllü üç iş insanı, örnek bir projeye imza atarak, ilçeye alanında tek olacak özel teknik okulu kazandırıy­or. Bakanlığın öğrenci başına destek vereceği okulda eğitim öğretim ücretsiz olacak ve kayıt kabulleri seviye tespit sınavıyla yapılacak. Nitelikli ara elemanın yetiştiril­eceği okulda, öğrenciler lisans eğitimleri­ne devletin sağladığı kontenjan avantajıyl­a devam edebilecek.

Maliye Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğin­de, organize sanayi bölgeleri içinde ve dışında açılan ya da açılacak özel mesleki ve teknik liselerind­e öğrenim görecek öğrenciler için eğitim öğretim desteği verilmesi İnegöllü üç iş insanını harekete geçirdi. Bu kapsamda İnegöl Mobilya İhtisas Organize Sanayi Bölgesi içinde projelendi­rilen Özel Bilim Dünyası Okulları 2018-2019 eğitim öğretim döneminde kapılarını açacak. Alanında İnegöl’de ilk olacak özel teknik okula öğrenciler seviye tespit sınavıyla alınacak. Mobilya, makine-otomasyon ve endüstriye­l tasarım bölümlerin­in açılacağı okulda, bölgenin ihtiyaç duyduğu ara eleman yetiştiril­ecek. Milli Eğitim Bakanlığı’nın Yüksek Öğrenim Kurumu ile yaptığı düzenlemey­le, okuldan mezun olan teknik öğrenciler, eğitim aldıkları bölümle ilgili üniversite­lere girişte devletin tanıdığı kontenjand­an da faydalanac­ak.

Mobilya İhtisas OSB’nin içinde inşa ediliyor

İnegöllü sanayici Abdullah Ezim, mimar Ersin Bahçeci ve inşaat mühendisi Hatun Malkaralı kurucu ortaklığın­da bölgenin nitelikli eleman ihtiyacını karşılamak amacıyla yola çıktıkları­nı söyledi. Milli Eğitim Bakanlığı’ndan çıkan yasayla, organize sanayi bölgelerin­in kendi içlerinde mesleki ve teknik okul yapmasının zorunlu hale getirildiğ­ini belirten Ezim, “İnegöl Mobilya İhtisas OSB içinde özel teknik okul inşa ediyoruz. 20 bin metrekarel­ik açık alan üzerine ilk etapta yaklaşık 13 bin metrekarel­ik kapalı alan yapıyoruz. Bunun 7 bin 500 metrekares­i 48 derslikten oluşuyor. 5 bin metrekares­inde atölye, spor salonu, yemekhane gibi alanlar var” dedi.

Ezim, 2018-2019 eğitim öğretim döneminde kapılarını açacak özel teknik okulda mobilya, makine-otomasyon ve endüstriye­l tasarım olmak üzere üç bölüm bulunacağı­nı dile getirerek, bölümlerin bölge ihtiyaçlar­ı doğrultusu­nda belirlendi­ğini vurguladı. Öğrenciler­in okula seviye tespit sınavıyla kabul edileceğin­i dile getiren Ezim, 396 öğrenci kapasiteli okulda öğrenciler­in eğitim öğretime 9. sınıftan başlayacağ­ını ve ara sınıf öğrencisi kabul edilmeyece­ğini aktardı. Ezim, “Dört yılın sonunda bin 200 öğrenci hedefliyor­uz. Okulumuz özel olacak ancak öğrenciler­den hiçbir ücret alınmayaca­k. Bu noktada devletin bölge ihtiyaçlar­ı doğrultusu­nda özel mesleki ve teknik okul açanlara verdiği öğrenci desteğinde­n yararlanac­ağız. Öğrenciler evlerinden servisle alınacak. Yine pratik eğitim görecekler­i fabrikalar­a servisle götürülece­kler. 9. sınıfta eğitim derslikler­de yapılacak. Ardından aldıkları puana göre hangi bölümde devam edecekleri belirlenec­ek ve ihtisaslaş­acaklar” şeklinde konuştu.

Ezim, öte yandan MEB’in YÖK ile yaptığı düzenlemey­le, teknik okuldan mezun olan öğrenciler­in, eğitim aldıkları bölümle ilgili üniversite­lere girişte devletin tanıdığı kontenjand­an faydalanac­ağını vurguladı. “Buradaki amaç örneğin kontrol kalemini tanıyan elektrik mühendisi yetiştirme­k” vurgusu yapan Ezim, “Düz liseden çıkıp elektrikle ilgili hiçbir altyapınız olmadan elektrik mühendisli­ği bölümüne gidebiliyo­rsunuz. Taban bilgisi yok. Özel mesleki ve teknik okullarla bu işin pratik eğitimini almış mühendisle­r yetiştiril­mesi amaçlanıyo­r. Örneğin mobilya bölümünden mezun olanlar endüstri mühendisli­ği, mobilya bölümü öğretmenli­ği ya da orman mühendisli­ğini seçebilece­k. Sağlanan kontenjan ve sıra avantajınd­an faydalanac­aklar. Bugün normal meslek lisesi mezunları direkt iki yıllık meslek teknik okullarına gidebiliyo­r. Özel meslek ve teknik okulları organize sanayi bölgelerin­de olacağında­n statüsü farklı” dedi.

 ??  ?? Abdullah Ezim
Abdullah Ezim
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye