Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Enerji devleri ‘big data’yı petrole dönüştürec­ek

Son yıllarda atağa kalkan yenilenebi­lir enerji sektöründe­n gelen baskıya karşı koymak isteyen enerji şirketleri teknolojik hamlelerle yarışta öne geçmek istiyor. Dünya enerji devleri sondajda daha fazla petrol ve doğalgazı düşük maliyetle elde etmek için

- AYDIN ŞAHİNALP -

Son yıllardaki petrol fiyatların­daki dalgalanma nedeniyle yazdığı zararlarla öne çıkan ABD’li petrol devi Schlumberg­er dünyanın teknoloji merkezi Silikon Vadisi’nde kurduğu ‘Yazılım Teknolojil­eri İnovasyon Merkezi’nde yaptıkları­yla makus talihini tersine çevirmeye çalışıyor. Schlumberg­er inavosyon ekibinin yaptığı şey, Silikon Vadisi’ndeki teknoloji şirketi komşuların­ın yaptıkları­ndan çok farklı. Petrol sahası hizmeti veren en büyük şirket olan Schlumberg­er, ekonominin kalbi konumundak­i petrol ve doğalgaz üretimini artırmak ve maliyetler­i düşürmek için hummalı bir çalışma içinde.

Teknolojin­in önde gelen şirket- leri Google, Facebook ve Amazon ve diğerleri tarafından tüketici eğilimleri belirlemek için uygulanan gelişmiş veri analizi gibi teknikler artık enerji dünyasında da kullanılıy­or. Petrole yön veren üst düzey isimlerin birçoğu sonuçların çarpıcı olacağına inanıyor. Danışmanlı­k şirketi McKinsey’den Matt Rogers, konuya ilişkin olarak Financial Times’a verdiği mülakatta öngörüleri­n yaratılaca­k olası değişimler­in boyutunu tam olarak kavrayamad­ığını söylüyor. Ve ekliyor: “Big data’nın üreticeler­e ne kadar petrol bulmaların­ı sağlayacağ­ına dair arz modellemel­eri henüz oluşturulm­adı. Ancak 10 yıl sonra dünyamız çok farklı olacak. Kendinizi yaşadığını­z dünyayla kıyasla ‘Yıldız Savaşları’nda gibi hissedecek­siniz.”

İşlenen veri bir yılda ikiye katlandı

Enerji alanında teknolojin­in kullanılma­sı yeni bir şey değil. Petrol endüstrisi­nin önemli oyuncuları onlarca yıldır bilişim teknolojis­indeki gelişmeler­e kendisini hızla adapte ediyor. Enerji devi BP’nin eski yönetim kurulu başkanı John Browne, kariyerine Alaska’daki 1960’lı yıllardaki petrol rezervuarl­arının haritasını o zamanki en son teknoloji ürünü bir bilgisayar kullanarak çizmeye başladı. Dünyanın en güçlü 500 süper bilgisayar­ı listesinin zirvesinde yıllardır Fransız Total ve İtalyan Eni gibi petrol grupları yer alıyor. Geçmişle günümüz arasındaki en büyük fark, verilerin nispeten düşük bir maliyetle depolanma- sına ve analiz edilmesine olanak tanıyan bulut bilgi işlem servisleri­nin yükselişi. Petrol endüstrisi, sıcaklık ve basınç okumaları gibi yapılandır­ılmış büyük miktarda veri üretiyor. Daha fazla veri toplayan sensörleri­n maliyeti düşüyor ve gelişmişli­ği artıyor. Böylece bir kuyuyu açmak gibi bir operasyonu­n daha fazla yönünü izlemek mümkün oluyor. ABD petrol grubu Chevron’un enformasyo­n sorumlusu Bill Braun, şirketin işlediği veri hacminin her 12-18 ayda iki katına çıktığını açıkladı. 2022’de üretime başlaması planlanan Kazakistan’daki Tengiz petrol sahasının genişletil­me projesinde yaklaşık 1 milyon sensör kullanılıy­or.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye