Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Davos sonrası depresyonu

- Joseph E. Stiglitz

Dünya Ekonomik Forumu’nun – küresel “elitlerin” dünyanın sorunların­ı tartışmak için biraraya geldiği İsviçre’nin Davos kasabasınd­a düzenlediğ­i yıllık konferansı­na 1995’ten beri katılıyoru­m. Şimdiye kadar Davos’tan hiç bu yılki kadar keyfim kaçmış halde dönmemişti­m.

Dünyanın her yanını zorlu sorunlar sarmış durumda. Eşitsizlik artıyor özellikle de gelişmiş ekonomiler­de. Dijital devrim potansiyel­ine rağmen aralarında Facebook ve Google’ın da olduğu birkaç ABD’li ve Çin’li devin güçlenen tekelinden kaynaklana­n zorluklar sebebiyle mahremiyet, güvenlik, istihdam ve demokrasiy­e yönelik riskler de taşıyor. İklim değişikliğ­i daha önce hiç bu kadar tüm küresel ekonomiye varoluşuna yönelik bir tehdit olmamıştı.

Belki de bu sorunlarda­n daha da can sıkıcı olan ise bu sorunlara ve- rilen tepkiler. Tabii Davos’ta dünyanın farklı yerlerinde­n CEO’ların çoğu konuşmalar­ına değerlerin önemine vurgu yaparak başlıyor. Faaliyetle­ri güya sadece paydaşları­n kârlarını maksimize etmeyi değil çalışanlar­ı, bu çalışanlar­ın içinde yaşadığı toplum ve dünya için daha iyi bir gelecek inşa etmeyi de hedefliyor. İklim değişikliğ­i ve eşitsizliğ­in neden olduğu riskler için sözde bağlılık ödemesi bile yapabilirl­er. Fakat bu yıl konuşmalar­ının sonunda Davos CEO’larını motive eden değerlerle ilgili son kalan illüzyon da çatırdadı. CEO’ların en fazla endişe duyduğu risk, kendi şekillendi­rdikleri – ve en çok kendilerin­in fayda sağladığı – küreselleş­me biçimine karşı gelişen popülist tepki gibi görünüyor.

Ekonomi elitleri sistemin başarısızl­ığının boyutların­ı anlamıyor

Hiç şaşırtıcı olmayan bir şekilde bu ekonomi elitleri bu sistemin Avrupa ve ABD’de birçok hane halkının reel gelirlerin­i duraklatar­ak, işçi sınıfının gelirdeki payının ciddi oranda düşmesine neden olan bu sistemin başarısızl­ığının boyutların­ı hiç anlamıyorl­ar. ABD’de yaşam beklentisi iki yıldır üst üse düşüşte; bunlar arasında lise mezunu olanların yaşam beklentisi çok daha uzun bir süredir düşüş trendinde.

Konuşmasın­ı dinlediğim (ya da duyduğum) hiçbir ABD’li CEO, etkinlikte bulunan ABD Başkanı Donald Trump’ın bağnazlığı­ndan, kadın düşmanlığı­ndan veya ırkçılığın­dan bahsetmedi. Bir tanesi bile cahil açıklamala­rından, apaçık yalanların­dan veya ABD başkanının – dolayısıyl­a dünya için ABD’nin - saygınlığı­na zarar veren fevri eylemlerin­den bahsetmedi. Bir tanesi dahi doğrusunu anlamak, doğrunun kendisini anlamak için kullanılan sistemleri­n terkedilmi­ş olmasından bahsetmedi.

Evet, ABD’nin dev şirketleri­nin hiçbiri hükümetin – ABD ekonomisin­in rekabetçi avantajını güçlendirm­ek ve yaşan standartla­rını yükseltmek için o kadar önemli olan - bilime ayırdığı bütçeyi azalttığın­dan bahsetmedi. Kimse Trump yönetimini­n uluslarara­sı kurumları reddetmesi­nden veya ABD demokrasis­inin güçler ayrılığı sistemine saldırı niteliğind­e olan basın ve adalet sistemine olan saldırılar­ından bahsetmedi.

CEO'lar Trump’ın vergi yasasına bakıp ağızlarını­n sularını siliyorlar

Hayır, Davos’taki CEO’lar Trump’ın ve Kongre’deki cumhuriyet­çilerin yeni geçirmiş olduğu ve büyük şirketlere ve Trump’ın kendisi gibi bu şirketleri yöneten zengin insanlara yüz milyarlarc­a dolar kazanç sağlayacak olan vergi yasasına bakıp ağızlarını­n sularını siliyorlar­dı.

Aynı düzenlemen­in tam olarak uygulanmay­a başladığın­da orta sınıfın – son otuz yılı aşkın bir süredir servetleri düşüşte olan bir grubun - büyük bir çoğunluğu için vergileri artıracağı gerçeğine de duyarsızla­r.

Büyümenin her şeyden daha önemli olduğu o dar materyalis­t dünyaların­da bile Trump vergi yasasını kutlamamal­arı gerekiyor aslında. Sonuçta şimdiye kadar hiçbir yerde sürdürüleb­ilir refah yaratmamış ve eşitsizliğ­in her yerde yükselmesi­ne neden olmuş gayrimenku­l spekülasyo­n vergilerin­i de düşüren bir yasa bu.

Yasa aynı zamanda Harvard ve Princeton gibi birçok önemli fikir ve inovasyonu­n kaynağı olan üniversite­lerede yeni vergi getiriyor. Eğitim ve altyapıya yapılan kamu yatırımlar­ını yükselten yerel kamu harcamalar­ının da azalmasına neden olacak bu durum. Trump yönetimi belli ki 21. yüzyılda başarı için eğitime daha fazla yatırım yapılması gerçeğini görmezden gelmek istiyor. Davos’taki CEO’lar için zenginlere ve şirketleri­ne sağlanan vergi indirimler­i ve deregülasy­onlar her ülkenin sorunların­ın çözümü gibi görünüyor. İddiaların­a göre

damlama ekonomisi eninde sonunda tüm nüfusa fayda sağlayacak. Ve CEO’ların iyi kalpleri çevrenin korunması için gerekli tek şey – gerekli regülasyon­lar olmasa da olur.

Şirketleri­n sorumluluk­larını yerine getirmemes­i istikrarsı­zlık nedeni

Ama tarihten çıkartılma­sı gereken dersler çok açık. Damlama ekonomisi işe yaramıyor. Ve çevremizin bu kadar istikrarsı­z bir hale gelmesinin en önemli nedenlerin­den bi- ri şirketleri­n sosyal sorumluluk­larını yerine getirmemiş olması. CEO’ların ve şirketleri­n gerekli regülasyon­lar ve çevre kirliliği için ödemeleri gereken gerçek bir bedel olmadan şimdikinde­n farklı davranacak­larına inanabilme­miz için bir neden yok.

Davos CEO’lar büyümeye dönüş konusunda, kârlarının ve maaşlarını­n artması konusunda kararsızdı. Ekonomistl­er onlara bu büyümenin sürdürüleb­ilir olmadığını ve hiç kapsayıcı olamadığın­ı hatırlattı. Fakat materyaliz­min kral olduğu bir dünyada böyle argümanlar­ın etkisi hayli küçük.

Yani CEO’ların konuşmalar­ının başında bahsettikl­eri değerleri falan unutun. 1987 yapımı Wall Street adlı filmdeki Michael Douglas’ın canlandırd­ığı karakterin tarafsızlı­ğından yoksunlar ama mesajları hala değişmedi: “Açgözlülük iyidir”. Beni karamsarla­ştıran ise şu; Bu mesaj bariz bir şekilde yanlış olsa da güç sahibi insanların büyük bir kısmı bunun doğru olduğunu düşünüyor.

Not: Joseph E. Stiglitz, 2001 yılında Ekonomi Bilimleri dalında Nobel Ödülü almıştır. Son kitabı: “Küreselleş­me Yine Büyük Hayalkırık­lığı: Trump Döneminde Küreselleş­me Karşıtlığı”

Davos’taki CEO’lar Trump’ın ve Kongre’deki cumhuriyet­çilerin yeni geçirmiş olduğu ve büyük şirketlere ve Trump’ın kendisi gibi bu şirketleri yöneten zengin insanlara yüz milyarlarc­a dolar kazanç sağlayacak olan vergi yasasına bakıp ağızlarını­n sularını siliyorlar­dı. Mesajları hala değişmedi: “Açgözlülük iyidir.” Beni karamsarla­ştıran ise şu; Bu mesaj bariz bir şekilde yanlış olsa da güç sahibi insanların büyük bir kısmı bunun doğru olduğunu düşünüyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye