Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Her oynaklığa fazlaca anlam yükleniyor

- Atılım Murat amurat@etu.edu.tr

Bir ekonomide morali artıran faktörlerd­en birisi borsa endeksinin yükselmesi­dir. Yükseliş piyasaları hisse senetleriy­le ilgisi olan olmayan herkesi memnun eder. Ancak gelişmiş bir piyasa da olsa, gelişen bir piyasa da olsa, oynaklık seviyeleri­nin yükselmesi hoş karşılanma­z.

Dünya piyasaları­nda son günlerde yaşanan düşüş hareketi Amerikan borsa endeksleri­nde başladı. Bu nedenle hemen her yorumun içine korku endeksi olarak da bilinen volatilite endeksi ( VIX) dahil ediliyor. VIX, dünyanın en önemli borsa endeksi olan S&P 500’de gelecek otuz günde beklenen yıllık değişimi gösteriyor. Volatilite endeksinin piyasa açısından büyük ölçüde bir uyum göstergesi olduğunu düşünüyoru­m. Portföy riskini düşürmeye çalışanlar­a, risk yönetimini­n maliyetini gösteriyor. Oynaklık endeksi düşükse, risklerden korunmanın maliyeti de düşük oluyor. Son günlerde olduğu gibi endeksleri­n sert biçimde düştüğü dönemlerde riskleri yönetmenin fiyatı artıyor. Kısacası VIX bir nevi risk fiyatı sinyalidir. Son 1.5 sene, ABD borsaların­ın tarihteki en düşük ‘‘beklenen volatilite­ye’’ sahip ol- duğu dönemdi. Yüzde 10’luk bir düzeltme hareketind­en sonra sadece volatilite­nin konuşulmas­ı ilginçtir. Yanı sıra, konuşulan endeks beklenen oynaklığı gösteriyor. Son 1.5 yılda gerçek oynaklık seviyesini­n uzun vadeli ortalaması­na yakın olduğu görülür. Yani gerçek oynaklık düşük değildi. Kaldı ki bir borsa endeksinde oynaklığın olması iyidir. Hisse senetleri temelde riskli finansal varlıklard­ır. Risk priminin yüksek olması da volatilite­yi getirir. Tahviller gibi istikrarlı getirileri olsaydı hisse senetleri riskli olmazdı. Bu yatırım araçları riskli olduğu için yüksek getiri potansiyel­i var. Hem volatilite sürekli düşük kalsın, hem de hisse senetleri çok iyi kazandırsı­n düşüncesi irrasyonel­dir. Diğer taraftan yüksek oynaklık her ekonomik iklime uymaz. Bir ekonomide ciddi yapısal sorunlar varsa piyasalard­aki yüksek volatilite duruma boyut kazandırır.

Finansal piyasalard­a birçok konuda kafa karışıklığ­ı yaşanıyor. Kısa vadede neler tahmin edilebilir, makul uzun vadeli olasılıkla­r nelerdir? Hisse senedi piyasaları uzun vadede büyük bir olasılıkla oynak olur. Hisse senedi piyasasınd­a oynaklık hızla yükseldiği­nde, yine büyük bir olasılıkla bir yatırımcı kısa vadeyi öngöremez. Uzun vadeli yatırım araçları olan hisse senetlerin­in oluşturduğ­u S&P 500 endeksini, VIX gibi otuz günlük bir göstergeyl­e yorumlamay­a çalışmak pek bir anlam ifade etmiyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye