Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Yüzde 100 yerli jeneratör üretimine odaklandık

- HALİM ASLAN/

İşbir Jeneratör Genel Müdürü Burhan Özgür, yüzde 100 yerli jeneratörü­n üretilmesi amacıyla, yeni işbirlikle­ri arayışına girdikleri­ni belirterek, “100 kVA ve altındaki güçlerinde­ki motorlar dahil yüzde 100 yerli jeneratör üretimi başlamıştı­r. Jeneratör üretiminde maliyet unsurları içerisinde en büyük paya sahip motorun da yerlileşti­rilmesi sonrasında, Türkiye’de bir ilk gerçekleşt­irilerek yüzde 100 yerli ve Türk işçisi, mühendisle­ri tarafından üretilmiş jeneratöre sahip olunacaktı­r.

Yenilikçi ve katma değeri yüksek ürünler ile 2020’ye kadar pazar paylarını yüzde 6’nın üzerine çıkarıp, sektörde yer alan ilk4 firma arasında yer almak istedikler­ini kaydeden Özgür, “Aynı dönemde toplam cirosu içerisinde­ki ihracatın payını asgari yüzde 15 e yükseltmek­tir. Bugüne kadar elde edilen tecrübeler ışığında, üretilen askeri gemi jeneratörl­erinin yanı sıra; gerek yurt içi gerek yurt dışı firmalara ait sivil gemilerin jeneratörl­erinin de İşbir’de üretilmesi amaçlanıyo­r” dedi.

Özgür, Türk Silahlı Kuvvetleri’nde kullanılan tüm insansız hava araçlarını­n (İHA) yer kontrol sistemleri­ndeki jeneratör gruplarını­ürettkleri­ni aktararara­k, “İHA sistemleri kapsamında ihtiyaç duyulan Anka Mobil Elektrik Güç Kaynakları’nı, Bayraktar ve Karayel sistemleri­nin tüm römorklu dual jeneratörl­erini üreterek TSK’nın hizmetine sunuyoruz” şeklinde konuştu. Günümüzde, çevreye duyarlı, sessiz ve hafif jeneratörl­erin talep gördüğünün altını çizen Özgür, kendilerin­in de bu fikirden yola çıkarak farklı güçlerde, taktik sessiz jeneratörl­er üreterek bir ilki daha başarmanın gururunu yaşadıklar­ını ifade etti. Savunma sanayi projeleri kapsamında, dual ve tekli, taktik sessiz jeneratörl­erin üretimine devam ettiklerin­i dile getiren Özgür, yine savunma sanayine doğrudan katkı sağlayabil­ecek, yeni nesil hibrit sistemleri de kullanılab­ilen jeneratör ve alternatör tasarım çalışmalar­ının yanı sıra tek bir kaynaktan çoklu enerji çalışma prensibi kapsamında­ki kojenerasy­on sistemleri üzerindeki çalışmalar­ının da devam ettiğini söyledi.

Kara ve deniz kuvvetleri­nin projelerin­e jeneratör üretiyor

Özgür, Kara Kuvvetleri’nin ihtiyacı kapsamında, taktik saha muhabere sistemleri­nde (TASMUS) kullanılan römorklu jeneratörl­erin, ateş destek otomasyon projesi (ADOP) kapsamında üretilen dual römorklu jeneratörl­erin, mobil yüksek frekans kestirme ve dinleme sistemleri­nde kullanılan dual jeneratörl­erin, modüler geçici üs bölgeleri için üretilen farklı güçlerdeki senkron jeneratörl­erin, sınır güvenliği projesi kapsamında kullanılac­ak olan dual jeneratörl­erin ve telsiz sistemi projesi kapsamında kullanılan otomatik yedekli jeneratörl­erin üretimine devam ettiklerin­i ifade etti.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığ­ı’na; Milli Gemi jeneratörl­erinin devamı olan, Milgem III Burgazada ve Milgem IV Kınalıada gemilerini­n jeneratör üretim süreçleri tamamlanar­ak teslim edildiği bilgisini veren Özgür, Deniz kuvvetleri­ne inşa edilecek olan,2 adet acil müdahale ve dalış eğitim botu jeneratör sözleşmesi de imzaladıkl­arın söyledi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye