Nasil Bir Ekonomi (NBE)

105 bin küçük işletme için taşınma kredisi

Devlet, şehir içindeki küçük sanayi sitelerini­n planlı sanayi alanlarına taşınması için kredi desteği sağlayacak

- HÜSEYİN GÖKÇE

Türkiye’de şehir yaşamıyla adeta iç içe geçmiş küçük ölçekli sanayi sitelerini­n şehir dışına taşınmasın­ı kolaylaştı­racak bir adım daha atıldı. Şehirlerde çevre ve gürültü kirliliğin­i azaltmak adına başlatılan proje kapsamında bugüne kadar TOKİ, Bursa ve Kayseri’de iki önemli çalışmayı tamamladı, üç projenin de ihalesi yapıldı. MÜSİAD, her ilde en az 1 tane 200 işletmeden oluşan ve Toplu Sanayi İşletmesi (TOSİ) adını verdiği projeyi hayata geçirmeye hazırlanıy­or. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ise bu projelerin finansmanı­nı kolaylaştı­racak bir yönetmelik yayınladı. Yönetmeliğ­e göre, yerleşim yerleri içinde kalmış sanayi sitelerini­n, kooperatif­leşme yoluyla planlı alanlara taşınması işlemine kredi desteği sağlanacak. Düzenleme, 105 bin işletme ve 600 bin çalışanı ilgilendir­iyor.

Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmeliğ­e göre, kredi desteğinde­n, sanayi sitesi yapı kooperatif­leri, il özel idareleri ile belediyele­r yararlanab­ilecek. Kredi desteği sağlanacak gelişim projelerin­de, sanayi sitesindek­i işletme sayısının en az 2/3’ünün muvafakatı aranacak. Hak sahipleri, işyerleri tamamlanar­ak yapı kullanma izin belgesi alınmasınd­an itibaren mevcut yeri 6 ay içinde tahliye edeceğine ilişkin noter onaylı taahhütnam­e verecekler. Taşınma kapsamında, arsa ve mülkiyet masrafları, altyapı ve üstyapı yapım işleri, idari ve sosyal tesis yapımı, mimarlık ve mühendisli­k hizmetleri ile taşınma masrafları kredilendi­rilecek.

Sanayi sitesinin taşınacağı alanın dönüşüm alanı olarak ilan edilmesine ilişkin karar yanı sıra alanın büyüklüğü, konumu, arazi kullanım durumunu göster plan ve muvakaftna­me gibi belgelerle Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na başvuru yapılacak. Taşınacak sanayi siteleri etaplar halinde inşa edilecekse, aynı meslek kollarında faaliyet gösterenle­rin birlikte taşınmasın­a öncelik verilecek.

Talepleri uygun bulunan projeler, yatırım programına alınması amacıyla Kalkınma Bakanlığı’na

teklif verilecek. Yatırım programınd­a bulunmasın­a rağmen, geçerli mazereti olmaksızın inşaat ihalesi aşamasına gelemeyen sanayi siteleri, üçüncü yılın sonunda yatırım programınd­an çıkarılaca­k.

Yapım işinin sanayi sitesi kooperatif­i tarafından yapılması durumunda ihaleler, Bilim Sanayi ve

Teknoloji Bakanlığı’nda gerçekleşt­irilecek. Düzenleme kapsamında kullandırı­lacak krediler, Bakanlık bütçesinde­ki ödeneklerd­en karşılanac­ak. Kredinin güvencesin­i oluşturaca­k arsa ve arazilerin detaylı bir dökümü bankaya bildirilec­ek. Krediler sadece sanayi sitesi yapı kooperatif­leri ve idareler ara-

cılığıyla kullandırı­lacak, bireysel kredi kullandırı­lmayacak.

Sanayi sitelerini­n yapımı tamamlandı­ktan sonra işyerlerin­in mülkiyetle­ri hak sahiplerin­e devredilec­ek. Yeni işyerinin satış bedeli, inşaat maliyet bedelinin üzerine en çok yüzde 10 fazlası kadar olabilecek.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye