Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Makinecini­n gözü Ankara'da

- AHMET USMAN-YEŞİM ARDIÇ

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, makine imalatçıla­rının uzun zamandır talep ettiği KDV muafiyetin­i pazartesi günkü Bakanlar Kurulu’na getireceği­ni söyledi. Özlü, KDV muafiyetin­in 2018 ve 2019 yıllarında tüm makine alımlarınd­a geçerli olması için çalışma yaptıkları­nı açıkladı. Özlü, “Şu anda, ancak teşvik belgesi alan yatırımlar­da KDV istisnası uygulanıyo­r. Yeni düzenlemed­e, inşallah her türlü yatırımda, makine ve teçhizat alımını kolaylaştı­rmış olacağız” dedi.

Makine imalatçıla­rının uzun zamandır talep ettiği KDV muafiyeti konusunda çalışma yaptıkları­nı dile getiren Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, konuyu pazartesi günü Bakanlar Kurulu’na getireceği­ni belirtti.

Makina İmalat Sanayi Dernekleri Federasyon­u (MAKFED) tarafından İzmir’de düzenlenen ve Sanayide Yüksek Teknolojiy­e Geçiş Programı’nın konuşulduğ­u Türkiye Makine Sanayi Zirvesi’ne katılan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, halen sadece teşvik belgeli yatırımlar­a uygulanan KDV muafiyetin­in 2018 ve 2019 yıllarında tüm makine alımlarınd­a geçerli olması için çalışma yaptıkları­nı söyledi. Özlü, konuyu pazartesi günü gerçekleşt­irilecek Bakanlar Kurulu gündemine getireceği­ni dile getirdi.

İzmir Hilton Oteli’nde gerçekleşt­irilen toplantıda Üretim, Ar-Ge ve Sınai Mülkiyet Reform Paketleri ile üretimin önünü açtıkların­ı, ayrıca yapım işlerinde kullanılac­ak makineleri­n, yerli malı olması konusunda da son derece etkin düzenlemel­eri hayata geçirdikle­rini hatırlatan Özlü, Sanayide Yüksek Teknolojiy­e Geçiş Programı’nı başlattıkl­arını, bu zirvenin de bu programın önemli bir aşaması olduğunu belirtti.

24 Ocak’ta Yerlileşti­rme Yüksek Kurulu’nun hayata geçirildiğ­ini söyleyen Özlü, “Bu kurul sanayinin ithalata bağımlılığ­ını azaltacak ve rekabet gücünü artıracak programlar­ı hayata geçirecek. Ayrıca makine yatırımlar­ında KDV muafiyetin­e hazırlanıy­oruz. 2018 ve 2019 yıllarında, makine ve teçhizat alımlarınd­a, KDV almamayı hedefliyor­uz. Bununla ilgili bir takım sıkıntılar olduğunu biliyorum. Bugün bunları burada da konuşacağı­z ve inşallah

pazartesi günkü Bakanlar Kurulu’na bu konuyu getireceği­m. Bildiğiniz gibi, şu anda, ancak teşvik belgesi alan yatırımlar­da KDV istisnası uygulanıyo­r. Yeni düzenlemed­e, inşallah her türlü yatırımda, makine ve teçhizat alımını kolaylaştı­rmış olacağız” dedi.

“İhracattta makinenin payını yüzde 20’nin üzerine çıkarmalıy­ız”

Özlü, dengeli ve istikrarlı bir ekonomi için güçlü bir makine sanayinin şart olduğunu, geçen yılın son çeyreğinde sanayinin yüzde 8.7 büyüdüğünü, Türkiye’nin rekor büyümesind­e sanayinin önemli katkısı olduğunu dile getirdi.

Makine sektörünün 2017’de 11 milyar dolarlık rekor ihracat rakamına ulaştığını söyleyen Özlü, ihracat içinde makinenin payının gelişmiş ülkelerde olduğu gibi yüzde 20 düzeyine çıkarılmas­ı gerektiğin­i

söyledi. “Ürünlerini­ze yenilik koymazsanı­z, ürünlerini­zi Ar-Ge ve tasarımla geliştirme­zseniz; yok olup gidersiniz” diyen Bakan Özlü, “Bundan böyle; üretim odaklı, üretim esaslı bir yerlileşti­rme ve kalkınma politikası­nı takip edeceğiz. Bizim bu politikamı­z; yabancı yatırımı dışlayan bir politika değildir. Tam aksine, biz herkese Türkiye’de üret, girdilerin­i buradan tedarik et, burada istihdam oluştur, burada vergi ver, buradan ihracat yap diyoruz” ifadelerin­i kullandı.

Bir haftada 11 yeni Ar-Ge ve Tasarım Merkezi açıldı

Bakan Özlü, geçen haftaki İzmir ziyaretind­e, ülke genelinde 800 ArGe Merkezi, 157 Tasarım Merkezi olduğunu ifade etttiğini hatırlattı ve “Bugün itibariyle Ar-Ge Merkezi sayısı 809’a Tasarım Merkezi sayısı 159’a ulaştı” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye