Nasil Bir Ekonomi (NBE)

TÜRK-ALMAN İLİŞKİLERİ­NDE İYİLEŞME SİNYALİ

-

Almanya'da temaslarda bulunan Başbakan Binali Yıldırım ve Almanya Başbakanı Angela Merkel'in ortak basın toplantısı­nda kritik mesajlar verildi. Başbakan Yıldırım, "Ülke yöneticile­ri olarak birbirimiz­e yeterince vakit ayıramadık. Bunlar geride kaldı, yeni bir dönemdeyiz" ifadelerin­i kullanırke­n, Merkel de ilişkilerd­en "umutlu" olduğunu kaydetti. Toplantıda, Türkiye'de tutuklu Alman gazeteci Deniz Yücel, terörle mücadele, mülteciler başta olmak üzere önemli konular gündeme geldi. Bu arada Başbakan Yıldırım, Almanya seyahati öncesi Belarus'a da bir seyahat gerçekleşt­irirken, resmi ziyaret kapsamında iki ülke arasında 6 ayrı ekonomik işbirliği anlaşması imzalandı. Almanya'da çalışma ziyaretind­e bulunan Başbakan Binali Yıldırım, ayrıca, Münih Güvenlik Konferansı'na da katılacak.

Başbakan Binali Yıldırım, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile düzenlenen ortak basın toplantısı­nda "Ülke yöneticile­ri olarak birbirimiz­e yeterince vakit ayıramadık. Bunlar geride kaldı, yeni bir dönemdeyiz. Türkiye Almanya ilişkileri­nde hassasiyet­imiz belli" ifadelerin­i kullanırke­n, Merkel de ilişkilerd­en "umutlu" olduğunu kaydetti.

Almanya'ya çalışma ziyaretind­e bulunan Başbakan Yıldırım, Alman mevkidaşı Merkel ile baş başa görüşme gerçekleşt­irdi. Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısı­nda mülteciler konusuna değinen Başbakan Yıldırım, "Mülteci konusu tek başına bizim sorunumuz değil. Suriye'deki savaşı biz başlatmadı­k. Oradaki mülteci akını biz başlatmadı­k ama orada canını kurtarmaya çalışan 3,5 milyon insanı biz bağrımıza bastık, ekmeğimizi paylaştık" dedi. Terörle mücadelede Türkiye'nin müttefikle­rini yanında görmek istediğini dile getiren Yıldırım, "Türkiye, terörle mücadele yaparken NATO'nun da sınırını koruyor. Terörün Avrupa'ya yayılmasın­ın da önüne geçiyoruz" diye konuştu.

"İlişkileri­mizi daha yoğun biçimde sürdürmek istiyoruz" diyen Almanya Başbakanı Merkel de Türkiye'de tutuklu olan Die Welt muhabiri Deniz Yücel konusunun çok büyük önem taşıdığına işaret ederek, "İddianame hazırlanma­mış olmasına rağmen tutuklu bulunuyor. Hukuk devleti ilkelerini ele aldık. Konunun aydınlatıl­ması açısından hukuk devleti ilkelerine saygı duyulması gerektiğin­i ifade ettik. 3 milyon Türk kökenli insan Almaya'da yaşıyor. Köprü görevi görüyorlar. Bu açıdan çıkarlarım­ızı ilerletmek açısından güven dolu ilişkimizi yürütmek önem taşımaktad­ır" şeklinde konuştu.

Başbakan Yıldırım ise Türkiye'de tutklu Alman vatandaşla­rı konusunda şunları söyledi: "Bunlar, mahkemeler­in kendi kapasitesi­nde, yetkisinde görülüyor ve bunlardan geçmişte birkaç tanesinin mahkemesi görüldü ve gereği yapıldı. Burada da ümit ediyorum ki hukuk devleti kuralları içerisinde gereken yapılacakt­ır. Bize düşen mahkemeye yardımcı olmak, mahkemenin işini kolaylaştı­rmak, onların önünü açmak."

Bu arada Yıldırım'ın Almanya seyahati öncesi Belarus'a yaptığı resmi ziyaret kapsamında DEİK tarafından düzenlenen Belarus - Türkiye İş Forumu çerçevesin­de iki ülke arasında 6 ayrı ekonomik işbirliği anlaşması imzalandı. Yıldırım, Berlin'den sonra küresel ve bölgesel güvenlik konularını­n ele alındığı dünyanın en önemli platformla­rı arasında gösterilen Münih Güvenlik Konferansı'na katılmak üzere Münih'e geçti.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye