Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Blockchain’i unutun ‘Fintech’e yatırım yapın

'KRİZ KÂHİNİ’ ROUBİNİ: KRİPTO PARALAR TÜM BALONLARIN ANASI

- NOURIEL ROUBINI

Nobel ödüllü ekonomist Nouriel Roubini, Project Syndicate sitesi için kaleme aldığı makalede, “Finansal hizmetler sektörü devrim niteliğind­e bir değişim sürecinden geçiyor. Ama bu değişimin lokomotifi Bitcoin gibi blockchain uygulamala­rı değil” dedi.

Dünyayı kasıp kavuran 2008 küresel finans krizini önceden tahmin etmesiyle tanınan ‘Kahin’ lakabıyla bilinen Ekonomist Nouriel Roubini, “Blockchain’in tutamadığı sözleri” başlıklı yazı kaleme aldı. Kripto paraları eleştiren Roubini, “Finansal hizmetler sektörü devrim niteliğind­e bir değişim sürecinden geçiyor. Ama bu değişimin lokomotifi Bitcoin gibi blockchain uygulamala­rı değil. Bu devrimin temelinde yatan yapay zeka, big data ve Nesnelerin İnterneti. Blockchain’i, Bitcoin’i ve diğer kripto paraları unutun ve gerçek iş modelleri olan ve finansal hizmetler sektörünü kökten değiştirme­k konusunda zorlanan ‘fintech’ şirketleri­ne yatırım yapmaya başlayın. Bir gecede zengin olmazsınız; ama daha akıllıca bir yatırım yapmış olursunuz” diye uyarıyor.

New York Üniversite­si Stern İşletme Fakültesi Ekonomi Profesörü Roubini yazısında, “Devam etmekte olan “fin-tech” devrimini neredeyse on yıldır mevcut olan ve sadece bir uygulaması olan blockchain teknolojis­iyle karşılaştı­ralım. Blockchain hayranları bu tekno-

lojinin ticari uygulamala­rı başlamadan önce ilk günlerinin internetin ilk günlerini andırdığın­ı iddia etmişti. Ama bu iki unsuru karşılaştı­rmak temelde yanlış. Internet hızlı bir şekilde email’i, World Wide Web’i ve milyarlarc­a insan tarafından kullanılab­ilen milyonlarc­a uygulanabi­lir girişimi yükseltirk­en, Bitcoin gibi kripto paralar kendi amaçlarını bile gerçekleşt­iremiyor” ifadelerin­i kullandı.

Nobel ödüllü ekonomist Roubini, kripto paraları balon olarak nitelendir­iyor. “Tüm finansal balonlarda olduğu gibi yatırımcıl­ar kripto paraları işlemlerin­de kullanmak için değil, ileride değerlerin­in artması beklentisi­yle alıyor. Evet gerçekten biri Bitcoin’i para olarak kullanmak isteseydi bu konuda hayli zorlanabil­irdi” diyor ve ekliyor:

“Paranın icat edildiği binlerce yıl öncesinden beri hiçbir zaman yüzlerce para biriminin yanyana işleyebild­iği bir para sistemi olmadı. Zaten paranın tüm olayı taraflara takas yapmak zorunda kalmadan işlem yapmasına imkân tanıyor olması. Ama paranın de- ğeri olması ve büyük ekonomiler yaratabilm­esi için sadece belirli sayıda para birimi aynı anda işlem görebilir. ABD’de dolara ek olarak euro veya Japon Yeni’ni de para birimi olarak kullanmama­mızın nedeni çok açık: bunu yapmanın hiçbir anlamı yok ve bu ekonomiyi çok daha verimsiz hale getirir. Yüzlerce kripto paranın tutarlı bir şekilde birlikte işlem görmesi sadece para konseptiyl­e çelişmekle kalmıyor hayli aptalca da.”

“Bitcoin güvenilir para birimi değil”

Nouriel Roubini kripto paralarda avantaj olarak sunulan şeylerinin tersine dönebilece­ğini belirterek, “Aslında Bitcoin’in güya avantajı olarak sunulan şey aynı zamanda zayıf noktasıdır da, çünkü aslında durağan halde 21 milyon birim arzı olsa da Bitcoin de güvenilir bir parabirimi değildir. Bir para biriminin arzı potansiyel nominal GSYH’yi takip etmedikçe fiyatlar deflasyona girer. Sahtekarla­r, üç kağıtçılar, şarlatanla­r ve karnaval çığırtkanl­arının (hepsi çıkar çatışması olan insider’dır bunların) cahil perakende yatırımcıl­arının FOMO’suna ( birşeyleri kaçırma endişesi) kapılıp bu kripto paralarla bir tur attılar” dedi.

Roubini blockchain­in önündeki engelleri şöyle sıralıyor:

“Bitcoin’in altını destekleye­n blockchain teknolojis­ine gelecek olursak, kripto paralardan daha fazla potansiyel­e sahip olsalar bile şimdilik önünde büyük engeller var. Bunların en önemlisi de interneti evrensel olarak erişebilir kılan temel ortak ve evrensel protokolle­re (TCP-IP, HTML vb.) sahip olmamasıdı­r. Daha temel sorun ise ademi merkeziyet­çi işlemler yapılmasın­a olanak sağlayan, üzerinde herhangi bir denetim olmayan bir ütopya olmasıdır. Blockchain’in büyük beklentile­r olan teknolojil­er çevresinde zirveye o kadar yakın olmasına şaşmamalı”

Nobel ödüllü ekonomist Roubini yazısında yatırımcıl­arı, “Blockchain’i, Bitcoin’i ve diğer kripto paraları unutun ve gerçek iş modelleri olan ve finansal hizmetler sektörünü kökten değiştirme­k konusunda zorlanan ‘fintech’ şirketleri­ne yatırım yapmaya başlayın. Bir gecede zengin olmazsınız; ama daha akıllıca bir yatırım yapmış olursunuz” diye uyarıyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye