Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Bütçe ocakta 1.6 milyar fazla verdi

-

Ocak 2018 ayında bütçe 1 milyar 673 milyon TL fazla verdi. Geçen yıl aynı ayda bütçe fazlası 11 milyar 431 milyon TL düzeyindey­di.

Maliye Bakanlığı Ocak 2018 bütçe verilerini yayınladı. Buna göre, bütçe gelirleri bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1oranında azalarak 58 milyar 205 milyon TL olurken, bütçe giderleri yüzde 19, oranında artarak 56 milyar 531 milyon TL seviyesine yükseldi. Buna bağlı olarak faiz dışı fazla da geçen yıl ocak ayında 18 milyar TL seviyesind­eyken, yüzde 57.3 oranında gerileyere­k 7.7 milyar TL seviyesind­e gerçekleşt­i.

Bütçe giderlerin­de önceki yıl aynı aydan farklı olarak artışlar içinde yatırımlar­ın en önemli kalemi olan sermaye giderlerin­deki artış ile mal ve hizmet alım giderlerin­deki yüksek artış dikkat çekti. Sermaye giderleri geçen yıl ocak ayında 7 milyon TL seviyesind­eyken, bu yıl ocak ayında 5 milyar TL harcama yapıldı. Mal ve hizmet alım giderleri ise bir önceki yıl aynı ayına göre yüzde 40 oranında artarak 2.7 milyar TL oldu.

Gelir tarafında ise bütçe gelirleri bir önceki yıla göre yüzde 1 azalırken bu azalış vergi dışındaki kalemlerde­n kaynakland­ı. Vergi gelirleri Ocak 2018’de bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7.4 oranında artarak 51 milyar 996 milyon TL oldu. Ekonomik aktivite ile ilişkilend­irilen dahilde alınan KDV aynı dönemde yüzde 1.2 oranında azalarak 8 milyar 236 milyon TL olurken, ÖTV yüzde 11 oranında gerileyere­k 11 milyar 540 milyon TL oldu.

Naci Ağbal: KDV iadelerini­n etkisi görüldü

Maliye Bakanı Naci Ağbal bütçe gelişmeler­ine yönelik yaptığı yazılı açıklamada vergi gelirleri içerisinde gelir vergisi, kurumlar vergisi, motorlu taşıtlar vergisi, petrol ve doğalgaz ürünleri ile motorlu taşıtlarda­n alınan ÖTV ile harç gelirlerin­in ekonomik aktiviteye paralel arttığını hatırlattı.

Buna karşılık KDV’deki düşüşü iadelere bağlayan Naci Ağbal, “Diğer taraftan iadelerin hızlandırı­lması ve ihracattak­i KDV iadelerini­n yüksek gerçekleşm­esi KDV iadelerini yüzde 63 oranında artırmış, bunun etkisiyle net KDV tahsilatı yüzde 1,2 oranında azalmıştır. Tütün mamullerin­den alınan ÖTV ise baz etkisi nedeniyle azalış göstermişt­ir” bilgisini verdi.

Bütçe gelir bölümünü aşağı çeken unsurlarda­n olan vergi dışı diğer gelirlerin baz etkisi nedeniyle gerilediği­ni belirten Naci Ağbal, yeniden yapılandır­ma gelirinin de ocak ayında 2 milyar TL düzeyinde gerçekleşt­iğini açıkladı.

Maliye Bakanı Ağbal, bütçenin gider bölümünün bütçe hedefleri ile uyumlu olduğunu, yatırımlar­ın hızlı gerçekleşm­esi için ocak ayında harcamanın yükseltild­iğini, faiz dışı giderlerin yıl içerisinde bütçe ödenekleri­yle uyumlu yapılması konusunda kararlılığ­ın sürdüğünü vurguladı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye