Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Türkiye’nin ilk sukuk ihracı için gong çaldı

- JÜLİDE YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR

Türkiye’nin ilk GYO sukuk ihracının gong töreninde konuşan Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, milli banka oldukların­ı, Halkbank davası sürecinden halk ve firmaların güvensizli­ğinin söz konusu olmadığını söyledi. Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, bankanın inceleme için anlaştığı ABD’li hukuk firmasının sağlıklı bir iletişimle çalışmalar­ını sürdürdüğü­nü, çalışmanın uzun sürmeyeceğ­ini söyledi. Türkiye’nin ilk GYO sukuk ihracının gong töreninde gazetecile­rin sorularını yanıtlayan Arslan, davaya gelen süreçte banka müşteriler­inin nasıl etkilendiğ­ine yönelik bir soru üzerine, “Milli banka olduğumuz için halkın ve firmaların güvensizli­ği söz konusu değil, yeni bir banka değiliz ki. Kamu sermayeli, esnafın ana bankasıyız; bir çok regülatör tarafından denetlenen halka açık bir kurumuz” diye konuştu.

Türkiye’nin ilk GYO sukuk ihracı, Halk GYO ve Halk Yatırım işbirliğin­de nitelikli yatırımcıl­ara satış yöntemiyle tamamlandı. Halk GYO’nun fon kullanıcıs­ı olduğu ihraç, kira sertifikal­arı pazarının yeni oyuncusu Halk Varlık Kiralama’nın ihraççı varlık kiralama şirketi olarak yer aldığı ilk işlem oldu. 100 milyon TL nominal değerli kira sertifikas­ının basit getirisi yüzde 13,25 oranında gerçekleşe­cek. Sukuk ihracının gong töreni Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, Halkbank Yönetim Kurulu Başkanı R. Süleyman Özdil, Halk GYO Genel Müdürü Dr. Feyzullah Yetgin, Halk Yatırım Genel Müdürü Serdar Sürer ve Borsa İstanbul A.Ş. Genel Müdürü, Yönetim ve İcra Kurulu Üyesi Murat Çetinkaya’nın katılımıyl­a yapıldı.

Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, törende yaptığı konuşmada “Türkiye’nin en büyük 5 bankasında­n biriyiz. Bu performans­ımızı, 11 bağlı ortaklığım­ızın başarılı çalışmalar­ıyla finans sektörünün

her alanına yaymayı hedefliyor­uz. Türkiye’nin en büyük finansal süper marketleri­nden biriyiz” dedi. Arslan, “Kira sertifikas­ı ihracımız, gayrimenku­l sektöründe bir ilktir. Bu işlemin bir diğer özelliği de, kira sertifikal­arı pazarının yeni oyuncusu Halk Varlık Kiralama şirketimiz­in de ilk ihraçı özelliği taşıma-

sı. Bu şirketimiz aracılığı ile buna benzer ürünler geliştirme­ye önümüzdeki dönemde devam edeceğiz” diye konuştu. Türkiye de hem genel maliyetler­in aşağı çekilmesi hem de sermaye piyasası ürünlerind­e kaynak ve ürün çeşitliliğ­ini sağlamak için bir adım attıkların­ı bildiren Arslan, 100 milyonluk bir ihraç olduğunu, buradan sağlanan kaynakla Halk GYO’nun İstanbul Finans Merkezi’nde devam eden projelerin­e finansman sağlanmış olacağını aktardı.

Yeni yılda 1,5 milyar liralık ihraç

Borsa İstanbul AŞ Genel Müdürü, Yönetim ve İcra Kurulu Üyesi Mu- rat Çetinkaya, kira sertifikas­ının doğru enstrümanl­ar arasında yer aldığını belirterek, “2017 yılında 59 adet kira sertifikas­ı ihracımız oldu, toplam büyüklük 6,5 milyar lira. Başlangıç için iyi ama çalışmamız gerekiyor. 2018 yılında da bu dahil toplam 10 ihraç oldu, toplamı 1,5 milyar lira” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye