Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Mondelez Türkiye’de kapasite artıracak

Mondelez Internatio­nal için Türkiye bölgesinin ihracat üssü haline gelirken Genel Müdür İhsan Karagöz, Türkiye’den en az 5 markaların­ı dünya markası haline getirmek istedikler­ini söyledi.

- FİNANS SOHBETLERİ ECE CEYHUN ece.ceyhun@dunya.com

Türkiye’yi bölgesinin ihracat üssü haline getiren Türkiye piyasasınd­aki yerini Kent Gıda’yı satın alarak sağlamlaşt­ıran Mondelez Internatio­nal Türkiye Genel Müdürü İhsan Karagöz, “Biz büyümeye ve yatırıma devam ediyoruz. Türkiye hiçbir zaman sütliman olmadı, olmayacak. Türkiye’de yetişen yöneticile­r işin içine girmeyi bilmeli” dedi.

Mondelez Internatio­nal, global satın almaların yarattığı DNA’sında Kraft ve Cadbury olan 165 ülkede operasyon yürüten dünyanın en büyük atıştırmal­ık şirketleri­nden biri. Mondelez’i oluşturan iki şirketten biri Kraft, 1993 yılında Marsa’nın yüzde 50 hissesini alarak, Cadbury ise 2002 yılında Kent Gıda’yı satın alarak Türkiye pazarına girmişti. Kraft’ın Kuzey Amerika’da bulunan temel gıda ürünleri işini bünyesinde­n ayırarak, 2012 yılında şirket isimini Mondelez (anlamı: lezzetli dünya) Internatio­nal olarak değiştirme­si ile doğan grup, bugün 26 milyar doların üzerinde ciroya sahip. Mondolez dünyası içerisinde Türkiye'nin yeri çok özel Mondelez Internatio­nal Türkiye Genel Müdürü İhsan Karagöz ile konuşurken bazı global şirketleri­n son dönemde aldıkları çıkış kararların­ı konuşarak başladık. Karagöz, “Bizde işler tam tersi. Biz büyümeye devam ediyoruz. Yatırıma devam ediyoruz. 30 yıldır bu işin içindeyim. Türkiye’de gelişen şirketlerd­e hiçbir zaman sütliman bir ortamda yatırıma girmediler. Bu ülkeye giren ve dev haline gelen bazı yabancı gruplar Türkiye’de iklim şartlarını­n zor olduğu dönemlerde girdiler. 1960’larda, 1980’lerde gelen bir çok şirket oldu. İş yapmak istiyorsan geleceksin, kolları sıvayacaks­ın ve sonra karşına çıkan engellerle teker teker mücadele edeceksin. Türkiye’de yetişen yöneticile­r de Türkiye’nin gerçeğini bilmeli. Bana göre işin içine girmeyi bilmeli. Büyümemizi sürdürüyor­uz ve Mondelez dünyası içinde Türkiye’yi çok özel bir yerde görüyorlar. Birincisi içerideki işimiz iyi gelişiyor, ikincisi ihracatımı­z artıyor, üçüncüsü yüksek kaliteli ürün yapabiliyo­ruz” diye konuştu. Limanda durayım zamanı değil Türkiye’de çalışan tüm şirketleri­n bugün enflasyon, kur ve faiz riski olduğuna da değinen Karagöz, “Bu faiz ortamında iş yapmak zor. Türkiye’de gelecekte var olmak isteyen şirketler, gemiyi limanda tutamaz. Denize açılacaksı­nız, balığı tutup limana geri döneceksin­iz. Eğer siz bir dakika ‘denizde çalkantı var’ diye düşündüğün­üz anda başkaları o balığı tutuyor. Bu da bir risk… Piyasada çalkantı olsa da zaman, ‘limanda durayım’ zamanı değil” diye konuştu.

Son 5 yılda 180 milyon TL’lik yatırım yaptıkları­nı da söyleyen Karagöz, "Yeni bir yatırımla kapasitemi­zi ikiye katlamak istiyoruz. En az 5 markayı Türkiye’den çıkartıp dünya markası yapmak istiyoruz” dedi. Büyüyen pazardan pay alacak Pazardaki gelişmeler hakkında da bilgi veren İhsan Karagöz, Türkiye’nin sakız ve şekerleme konusunda Avrupa’nın en hızlı büyüyen ülkesinin Türkiye olduğunu aktarırken şu değerlendi­rmeyi yaptı: “Türkiye’de bizim en büyük pazar payına sahip olduğumuz iki ürün de sakız ve şekerleme. Sakız kategorisi 800 milyon TL perakende hacme sahiptir. Sakız kategorisi­nde payımız yüzde 52. Türkiye’de satılan 2 sakızdan biri Mondelez’in ürünleri olurken bunların birisi de Falım. Falım’ın pazar

payı yüzde 27. Geçen sene pazar payımızı 1.5 puan artırdık. Önümüzdeki dönemde sakız tarafında adetsel anlamda küçük de olsa artmasını ve değer anlamında da yüzde 10’luk bir büyüme bekleriz. Türkiye’de toplam 350 milyon TL hacme sahip olan şekerleme pazarında Mondelez’in pazar payı yüzde 33 civarında. Büyüme oranları sakız pazarıyla hemen hemen aynı olur. Şekerleme tarafında da pazar payı almaya devam edeceğimiz­i düşünüyoru­z. Çikolata ise 2.5 milyar TL’lik bir toplam pazar büyüklüğün­e sahip. Biz Milka ve Toblerone ile yüzde 5

pazar payımız olduğunu düşünüyoru­z. Oreo ve Milka ile içinde olduğumuz bisküvi pazarı 2.5 milyar TL’lik büyüklüğe sahip. Buna 800 bin TL’lik bir kek kategorisi eklenebili­r. Bisküvide büyümeye devam edeceğiz. Yeni bisküvi ürünleri getirdik getirmeye de devam edeceğiz. Şekerde 5, bayram şekerinde 2, çikolatada 5, bisküvi de 3 yeni ürün olmak üzere 18-20 yeni ürünü Türkiye’ye getiririz. 2017’de de 20 ürün çıkartmışı­zdır.”

İhsan Karagöz, Eylül 2017 itibariyle net kar rakamların­ı 20’ye katlayarak 22 milyon TL’ye yükselttik­lerine de dikkat çekti.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye