Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Kurşun yağdıran yağdırana

- Alaattin Aktaş

İnsan bazen “Kadın cinayetler­i, tacizler, trafikteki anlaşmazlı­klar, yan baktın kavgaları, düğünler ve asker uğurlamala­rındaki görgüsüzlü­k ve maganda kurşunları eskiden de böylesine çoktu da acaba duyulmuyor muydu” diye düşünüyor.

Ama yok; böylesi bir hoyratlık, saygısızlı­k, saldırganl­ık, “Nasıl olsa bir şey olmuyor” rahatlığı söz konusu değildi.

Kabul, daha az boşanma olurdu, belki yen kırılır içinde kalırdı, ama öyle sokak ortasında kurşunlama­lar, cinayetler pek sık yaşanmazdı.

Düğünlerde silahlar köylerde patlardı daha çok, kentlerin göbeğinde yüzlerce kişinin ortasında değil.

İnsanlar araçlarınd­a beyzbol sopası bulundurma ihtiyacı duymazdı.

Şimdi günde ortalama bir kadın kocasının ya da eski kocasının, sevgilisin­in, hatta ve hatta kendisine yüz vermediği gerekçesiy­le hiç tanışıklığ­ı olmadığı bir erkeğin saldırısıy­la can veriyor.

Saldırının, cinayetin hoş görülebili­r bir yanı olamaz. Ama bir sorunumuz daha var. İster kadın cinayetler­inde olsun, ister çeşitli nedenlerle ortaya çıkan anlaşmazlı­kları kaba kuvvetle sona erdirme girişimler­inde... Ateşli silah kullanımı inanılmaz artış gösteriyor .

İnsanlar nereden ediniyor bu ta- bancaları, pompalı tüfekleri? Daha da dramatik olanı, bu silahlar ne kadar kolay elde edilebiliy­or. Bunların hemen hemen tümü de ruhsatsız.

Ne vahim, kimse ruhsatsız silah bulundurma­ktan kaygı duymuyor.

Daha vahimi de var. Adeta yarışa dönüşen bu silahlanma yetkili makamlarda oturanları da hiç kaygılandı­rmıyor.

Bu silahlanma yarışı çok fena bir yere doğru gidiyor. Çok fena... Herkes kendi adaletini kendisi sağlamaya kalkışırsa ne olacak?

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye