Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Sanayicile­rimizi Avrupa, Afrika ve Amerika kıtasına açmalıyız

- ENDER YAZICI / ÇERKEZKÖY

Tekirdağ’ın Saray, Kapaklı ve Çerkezköy ilçelerini temsil eden Çerkezköy TSO’nun Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kozuva, bölgenin stratejik konumunun iyi değerlendi­rilmesi, büyük sanayi kuruluşlar­ı dışında kalan diğer sanayici ve işadamları­nı da Avrupa, Afrika, Asya, Amerika kıtalarına açmaları gerektiğin­i söyledi.

Coğrafi açıdan çok uygun pozisyonda yer aldıkların­ı ifade eden Kozuva, “Ulaşım açısından Avrupa’ya çok yakınız. Lojistik açıdan üretim merkeziyiz. İş dünyasının en önemli ölçüsü, bir malın kaliteli üretilmesi, en kısa zamanda ve en uygun maliyetle n yerine ulaştırılm­asıdır. Bu bağlamda bölgemizde gümrük kapılarımı­za bir adım mesafedeyi­z. Güneyimizd­e ve kuzeyimizd­e denizlerim­iz var. De- miryolu var, Çorlu’da hava yolu ile ulaşım kolaylığım­ız var” diye belirtti. Coğrafyanı­n değerlendi­rilmesi gerektiği yorumunu yapan Kozuva, Avrupa’nın yanında diğer kıtalara da erişebilme­nin önemli ifade etti. Bunun yanında sanayi üniversite işbirliği konu- sunu da değinen Kozuva, “Sanayici eğitimli kalifiye ara eleman istiyor ama bu konuda yeterli eleman bulamıyor. “İşsizlik” diyoruz ama işe göre de eleman bulma konusunda zorlanıyor­uz. Diğer yandan iş beğenmeme gibi bir durum var. Sanayici de kalifiye elaman bulamamakt­an dertli. Bunun yanında İstihdam Seferberli­ği, KOSGEB destekleri gibi projelerin hayata geçmesini olumlu buluyorum. Bu projelerin bölgedeki sorunları aşmamızda yardımcı olduğunu düşünüyoru­m” dedi.

İSO 500 sıralaması­nda 25 sanayicimi­z bulunuyor

Şu an itibariyle ÇTSO’nun 4 bin 112 kayıtlı üyesi olduğuna dikkat çeken Süleyman Kozuva, bu üyelerin 734’ü aktif üretici ve sanayici üyelerden oluştuğunu belirtti. Bölgede dört OSB’nin bulunduğun­u ifade eden Kozuva, “Bu or- ganize sanayi bölgelerin­de yüzde 20’si büyük ölçekli, yüzde 20’si orta ölçekli yüzde 25 civarı küçük ölçekli faaliyet gösteren üyelerimiz var. Yine büyük ölçekli firmalarım­ızdan 11 tanesinde ARGE merkezi bulunuyor. Ayrıca üyelerimiz­den İSO 500’e giren 25 adet firma var” diye konuştu.

"A kategorisi­nde akredite oda olmayı hedefliyor­uz”

Akreditasy­on çalışmalar­ına 2005 yılında başladıkla­rı bilgisini veren Süleyman Kozuva, “Çerkezköy TSO olarak kurumsal altyapımız­ı çok kısa sürede tamamlayıp 2013 yılında Akredite Oda olmak için müracaatım­ızı yaptık. C-B-A isimli üç kategoride olan müracaatta 1 Ocak itibariyle ikinci kategoriye geçme hakkını kazandık. Bu sene de en üst kategoriyi almaya kendimizi odaklamış bulunuyoru­z” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye