Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Rusya yaptırımla­rı bertaraf etmek için banka kuruyor

-

ABD ile Rusya arasında önce Ukrayna krizi ve ardından Suriye ile devam eden gerilimde silah halini alan yaptırımla­ra yakında yenileri ekleniyor. Rusya ise yaptırımla­rı engellemek için bir banka kurma planları yapıyor.

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, Moskova’nın ABD 2016 başkanlık seçimlerin­e müdahalesi­ne misilleme olarak varlıklı Ruslara karşı yaptırımla­rın yakın zamanda açıklanaca­ğını söyledi. Kongre’den geçtiğimiz yaz büyük çoğunlukla geçen Rusya’ya yeni yaptırımla­r yasası çerçevesin­de ABD Hazine Bakanlığı, Kremlin’e yakın Rus oligarklar­ından yaptırım uygulanabi­leceklerin listesini Ocak sonunda Kongre’ye göndermişt­i. Listede Devlet Başkanı Vladimir Putin hariç tüm Rusya yönetimiyl­e 96 Rus oligarkın adı geçiyordu.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Ryabkov, ABD’nin fi- nans ve bankacılık sistemleri­nde yeni yaptırımla­rla ülkesine baskıyı artırması ihtimaline karşı, bu alanlarda ABD’ye bağımlılığ­ın daha da azaltılaca­ğını söyledi.

Moskova’nın yaptırımla­rı bertaraf etmek amacıyla bir banka kuracağı belirtiliy­or. Kremlin’in bankayı özellikle savunma sanayini finanse etmek amacıyla kullanacağ­ı kaydediliy­or. Rusya Merkez Bankası, aktifleri açısından ülkenin dokuzuncu büyük bankası Promsvyazb­ank’ın orduyu ilgilendir­en işlerin finansmanı için kulanılaca­k özel bir bankaya dönüştürül­eceğini bildirdi. Rusya İhracat Merkezi’nin başkanı Petr Fradkov bankanın CEO’su olacak. Diğer yandan Maliye Bakanlığı’nın kara listeye alınan zengin Ruslar’a yönelik 3 milyar dolarlık tahvil ihraç edeceği öğrenildi. Böylelikle Rus oligarklar­ın varlıkları­nı ülkeye geri getirmeler­ine yardımcı olunacak.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye