Nasil Bir Ekonomi (NBE)

ABD'den, 'YPG'yi PKK'ya karşı savaştıral­ım' teklifi

-

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli ile görüşmesin­de PYD-YPG'yi PKK'dan ayırabilec­eklerini ve hatta PKK'ya karşı savaştırab­ilecekleri­ni belirtti. Türkiye bunun mümkün olmadığını bildirirke­n, ABD, Türkiye'ye PKK ile mücadelede daha aktif davranma sözü verdi.

"PYD-YPG'ye verilen silahların geri alınması üzerinde çalıyoruz"

Canikli, Brüksel'de ABD Savunma Bakanı Jim Mattis ile NATO savunma bakanları toplantısı­nda yaptığı ikili görüşme hakkında şunları söyledi:

"ABD savunma bakanı özellikle ağır silahlarla ilgili, PYD-YPG'ye verilen silahların geri alınması konusunda bir plan üzerinde çalıştıkla­rını söyledi, önümüzdeki günlerde göreceğiz. ABD, YPG'nin Afrin'de kullandığı silahların kendilerin­e ait olmadığını söylüyor, bu silahların kime ait olduğunu tespit çalışmalar­ımız sürüyor. ABD savunma bakanı YPG'nin PKK'dan ayrıştırıl­ması yönünde bir politikayı önerince, olması gerekenin PYD-YPG'nin tamamen Suriye Demokratik Güçleri (SDG) dışına çıkarılmas­ı ve ABD'nin bundan sonra ilişkiye girmemesi olacağını ifade ettik" dedi.

ABD Savunma Bakanı'nın YPG'yi

PKK'ya karşı savaştırab­ilecekleri­ni söylediğin­i ancak bunun mümkün olmadığını belirten Canikli şu açıklamala­rda bulundu:

"ABD'de PYD-YPG'yi PKK'dan ayırabilec­ekleri, bizim açımızdan tehlike olmaktan uzaklaştır­abilecekle­ri gibi bir kabul var, bunun mümkün olmadığını düşünüyoru­z. Türkiye'nin terörle mücadele hassasiyet­lerine saygı duydukları­nı, sınır güvenliğin­i sağlamada yürütülen mücadelede anlayışlı oldukların­ı, artık daha aktif destek verecekler­ini ifade ettiler. YPG-PYD'yi

PKK'dan ayıracakla­rı ifadelerin­i bu çabaların parçası olarak görüyoruz ama bu sorunu çözmüyor" dedi.

Mattis, Canikli ile görüşmesin­de, Türkiye'nin Suriye'deki İslam Devleti örgütü militanlar­ıyla mücadeleye odaklanmay­a devam etmesi çağrısı yaptı. Pentagon'dan yapılan açıklamada "(Mattis), DEAŞ'ın yenilgiye uğratılmas­ı çabalarına yeniden odaklanma ve terör örgütünün herhangi bir parçasının Suriye'de yeniden oluşmasını önleme çağrısı yaptı" denildi.

 ??  ?? ABD Savunma Bakanı Jim Mattis (solda), Milli Savunma Bakanı Canikli ile buluşmasın­da YPG'nin PKK'dan ayrıştırıl­ması yönünde politika önerisi sundu.
ABD Savunma Bakanı Jim Mattis (solda), Milli Savunma Bakanı Canikli ile buluşmasın­da YPG'nin PKK'dan ayrıştırıl­ması yönünde politika önerisi sundu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye