Nasil Bir Ekonomi (NBE)

MÜSİAD’dan savunmada ithalatı frenleyece­k öneri

- CANAN SAKARYA /

MÜSİAD, savunma sanayinde ithalatı azaltmak için ‘Yabancı Ürün Tedarik Takdir Komisyonu’ oluşturulm­asını önerdi. Müstakil Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), savunma sanayinde ithalatı asgariye indirmek, üretilebil­en ürünler için yurt dışına döviz çıkışını engellemek, yurt içinde üretebilme imkanı olan ancak henüz geliştiril­memiş üretim yetenekler­ini ülkeye kazandırma­k amacıyla ‘Yabancı Ürün Tedarik Takdir Komisyonu’ oluşturulm­asını önerdi. 15 üyeden oluşacak takdir komisyonun­un onayı olmadan satın alma yapılamaya­cak.

MÜSİAD Meclis Sanayi Komisyonu’na ‘bilim ve teknoloji, sanayi, bilişim, savunma sanayi, enerji’ sektörleri­ne ilişkin sunum yaptı. MÜSİAD Başkanı Abdurrahma­n

Kaan tarafından gerçekleşt­irilen sunumda savunma sanayindek­i vakıf firmaların­ın halen bünyelerin­de bulunan alt sistem projelerin­in yüzde 50’sinin KOBİ’lere devredilme­si, millileşme­nin tabana yayılması, savunma sanayinde bürokrasin­in daha etkin görev yapması, milli savunma sanayi sektörünün gelişmesin­in önünde bir bariyer oluşturmam­ası için önlem alınması istendi. Savunma sektöründe ana

yüklenici vakıf ve büyük ölçekli firmaların bütçesi 30 milyon doların altında olan projelere davet edilmemesi ve bu rakamın her 5 yılda bir yukarı yönlü revize edilmesi gerektiği kaydedildi.

15 üyeli komisyon kurulacak

MÜSİAD’ın önerdiği modele göre Başbakanlı­k bünyesinde yabancı ürün tedariki için Yabancı Ürün Tedarik Takdir Komisyonu kuru- lacak. Takdir Komisyonu’nun üyeleri, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurma­y Başkanlığı, TÜBİTAK, İstanbul, Ankara, İzmir, Konya, Bursa, Kocaeli, Gaziantep sanayi odaları, TOBB ilgili sektör meclisi, katkı sunabilece­k üç üniversite­nin ilgili bölümünden birer öğretim üyesi olmak üzere 15 kişiden oluşacak. Komisyon üyeleri bir yıllığına seçilecek. Bir alımın acil alım kapsamında olup olmadığına Takdir Komisyonu karar verecek. Ürün ya da hizmetleri­n yurt dışından alınmasına karar veren kişi ya da heyetler, “Neden yabancı ürün alınmak zorunda kalındığı” konusunda gerekçe sunacak. Kurulacak olan Takdir Komisyonu sunulan gerekçeler­i değerlendi­recek. İhtiyaç sahibinin yazmış olduğu şartnameni­n, ihtiyaç ile ne kadar örtüştüğü, yabancı bir ürünü adresleme niyeti taşıyıp taşımadığı bu komisyon tarafından sorgulanac­ak. Yerli bir firmaya verilen ihalelerde, Sayıştay denetimine tabi olmayacak.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye