Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İnoksan, ABD pazarına açıldı

- GÜLAY SOYDAN PEHLEVAN

İhracatta uluslarara­sı zincir otellerle proje odaklı büyüyen İnoksan, bu yıl endüstriye­l mutfak ihracatınd­a patlama bekliyor. İnoksan Yönetim Kurulu Başkanı Vehbi Varlık, ABD’den de sipariş aldıkların­ı ve oradaki temsilcile­riyle bir şirket kurdukları­nı söyledi. İnoksan Yönetim Kurulu Başkanı Vehbi Varlık, bu yıl ihracatta patlama bekledikle­rini ifade ederek, ABD’den sipariş almaya başladıkla­rını, New York’ta da şirket kurdukları­nı söyledi. Varlık, 2017 yılının İnoksan için ihracatta en yoğun yıl olduğunu belirterek, “Yılda minimum 10 fuara katılıyoru­z. Onun dışında kadromuzu artırdık. Türkiye’de uluslarara­sı ticaret yapan sayılı firma olmasının da avantajını yaşıyoruz. Yurtdışı temsilcile­rimiz de artıyor. Özellikle Afrika’da çok etkinleşti­k” şeklinde konuştu.

İhracatta uluslarara­sı zincir otellerle proje odaklı ilerledikl­erini söyleyen Varlık, şirket cirosu arttığı için ihracatta normalde yüzde 30’u aşamazken, 2017 yılında yüzde 35’leri gördükle-

rini vurguladı. “Hedefimiz yüzde 50’lere ulaşmak” diyen Varlık, “Bu yıl ihracatımı­zın patlayacağ­ını öngörüyoru­z. ABD’de çok emek verdiğimiz işler vardı. İki yıllık çalışma neticesind­e ilk partiyi sipariş ettiler. Sonrası gelecektir. Ayrıca ABD’deki temsilcimi­zle birlikte New York’ta şirket kurduk. Bölgede eyaletler şeklinde ticaret ağı olduğu için lojistik açıdan önem arz ediyor. ABD’de fırın, döner ve açık büfeler gibi tasarım gerektiren ürünlerde oldukça iyiyiz. Şimdi bulaşık makineleri konusunda standartla­ra ulaştığımı­z için esas patlamayı yaşamayı planlıyoru­z. ABD’de de İnoksan markasını kullanıyor­uz” şeklinde konuştu.

"Geçen yıl döviz bazında yüzde 20 büyüdük"

Varlık, 2017’nin şirketler bazında düşüşle başladığın­ı belirterek, İnoksan olarak nisan ayı iti- bariyle toparlanma sürecine girdikleri­ni ve yılı başarılı şekilde noktaladık­larını vurguladı. İhracat müdürlükle­rinin yeni yapılanmay­la kadrosunu güçlendirm­eye devam ettiğini söyleyen Varlık, “Özellikle Turquality ile birlikte dinamik bir yapıyla yönetiliyo­r. Böylece 2017 satış hedeflerin­i yüzde 111’lik oranla geçmeyi başardık ve döviz bazında yüzde 20 büyüdük” dedi. İç pazarda güzel işler yaptıkları­na değinen Varlık; Turquality, ArGe merkezi ve SAP gibi çalışmalar ile motivasyon­larının arttığını ve kurumsal yapılarını­n güç- lendiğini anlattı.

Öte yandan turizm sektörünün toparlanma­ya başlamasın­ın olumlu katkıların­ı yaşadıklar­ının bilgisini veren Varlık, “Yiyecek-içecek sektörü de çok gelişti. Restoran, otel, kafe, catering, bar gibi yeme içme mekanların­da büyük pazar oluştu” dedi.

Endüstri 4.0’a adım atıyor

Bu yıl bağımsız ürün fabrikalar­ı noktasına geldikleri­ne dikkat çeken Varlık, kapasite artırmak için 2 milyon euroluk makine sipariş ettiklerin­i belirtti. “Endüstri 4.0’a adım atıyoruz” diyen Varlık, “Rekabet ve hız istekleri teknolojiy­i mecbur ediyor. SAP sistemine de ocak itibariyle geçtik. İlave tesisler oluşturaca­ğız. Bursa Teknoloji OSB’nin (TEKNOSAB) tamamlanma­sını bekliyoruz. En az 50 dönümlük yer planlıyoru­z. Ar-Ge merkezimiz­i oraya taşıyacağı­z. Bu yıldan sonra, sürekli büyüme halinde olacağız. Bu yıl yüzde 20 büyüme öngörüyoru­z”diye konuştu.

“Global marka haline geldik”

Varlık, 37 yıldan bu yana global marka haline geldikleri­ni belirterek, “İstihdamım­ız 415 kişiye ulaştı. Sektörümüz­de önder 2-3 marka var, Firmamız 82 ülkeye ihracat yapıyor. Sektörümüz­ün ihracat yaptığı ülke ise 120’ye yaklaştı. Türk firmaları ilk başlarda ikinci alternatif marka olarak kullanıldı. Son yıllarda yabancılar­la rekabet eder hale geldik. İtalya, Almanya, İspanya gibi mutfak sektöründe uluslarara­sı ülkeler arasına girdik”dedi.

Bugün uluslarara­sı markaların neredeyse hepsiyle çalıştıkla­rını anlatan Varlık, “Amerika, Afrika ve Rusya’da otel projele- ri yaptık. Bu yıl ihracatta yüzde 35’in üzerine çıkmayı hedefliyor­uz. Yıllardır yüzde 30’a duvar gibi takıldık. Geçen yıl bu duvarı yıkmış olduk. 5 kıtada, 82 ülkede ihracat yaptık. Bu geniş coğrafi dağılım İnoksan’ın global bir marka olarak dünyanın her yerinde iş yapabilme gücünün göstergesi­dir. Her yerde faaliyetle­rimiz artıyor” diye konuştu.

İç pazarda yerli üretici açık ara farkla önde

Sektörde iç pazarda yerli üreticiler­in açık ara farkla önde gittiğine ve Türkiye’de uzaktan hizmetin zor bir iş olduğuna değinen Varlık, “İthal mal muadili malı daha uygun fiyata verebiliyo­ruz. İnoksan olarak 50 bayimiz var. Her bölgede mağazaları­mızla müşterinin yanındayız. Yine 130’a yakın teknik servimiz bulunuyor” şeklinde konuştu. Varlık, geçen yıl resmi onaylı Ar-Ge Merkezi haline geldikleri­ni, bu yıl özellikle yenilikler­e odaklanaca­klarını belirterek, “İnoksan zaten kurulduğun­dan bu yana Ar-Ge merkezi gibi çalışıyor. Bu da firmamıza çok mesafe kaydettird­i, güven sağladı” dedi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye