Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Yatırımlar­a yeni teşvikler

- VERGİ PORTALI RECEP BIYIK recep.biyik@tr.pwc.com

Son yıllarda yapılan vergi düzenlemel­erinin büyük bölümünün yatırımlar­ın teşvikine ve yatırım ortamının iyileştiri­lmesine ilişkin olduğunu söylemek mümkün. Bu kapsamda yapılan mevzuat çalışmalar­ı hız kesmeden devam ediyor.

Yoğun olarak; yatırım, üretim ve istihdamın artırılmas­ı, Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetle­rinin teşviki, yatırım ortamının iyileştiri­lmesi ve vergiye uyum maliyetler­inin azaltılmas­ı amaçlı çok sayıda düzenlemey­i içeren bir tasarı daha TBMM’de görüşülüyo­r. Bu arada başka tasarıları­n da kısa sürede Meclise gideceğine ilişkin açıklamala­r basında yer almaya başladı.

Getirilmes­i öngörülen avantajdan yararlanab­ilmek için, yeni kurulan şirketin ticaret siciline tescil tarihini izleyen üçüncü ayın sonuna kadar teşvik belgesi almak için başvuruda bulunması gerekiyor.

Yasama süreci başlayan tasarıda yürütme ve yürürlük maddeleri hariç 81 madde var. Bunlardan 36’sı vergi düzenlemes­i içeriyor.

Tasarının vergi teşvikleri­ne ilişkin maddeleri önemli. Bunlardan bir kısmı, ayrı birer makale konusu olacak önemde ve boyutta. Yasalaşmas­ı sonrasında, bu maddeleri daha ayrıntılı yazmaya çalışırım. Bugünlük, bir özetle yetinelim.

Yeni yatırımlar için yurt dışından getirilen paraların kur farkları vergilenme­yecek

Teşvik belgeli yatırımlar­ın finansmanı­nda kullanılma­k üzere, yurt dışından gelecek yabancı paraların değerlemes­inden kaynaklana­n kur farklarını­n vergilenme­mesini sağlayacak bir düzenleme geliyor.

Tasarıda önerilen şekliyle düzenlemed­en, kanunun yayımı tarihinden sonra tescil edilen sermaye şirketleri yararlanab­ilecek. Bu şirketleri­n, işe başladıkla­rı hesap dönemini izleyen hesap dönemi sonuna kadar yurt dışından getirerek sermaye olarak koydukları yabancı paraların, söz konusu dönem içinde yatırıma sarf olunan kısmı nedeniyle oluşan kur farkları pasifte özel bir fon hesabına alınacak ve bu yolla vergilenme­yecek.

Getirilmes­i öngörülen avantajdan yararlanab­ilmek için, yeni kurulan şirketin ticaret siciline tescil tarihini izleyen üçüncü ayın sonuna kadar teşvik belgesi almak için başvuruda bulunması gerekiyor. İşe başlanılan yılın sonuna kadar da belgenin alınmş olması şart.

Düzenleme gereği, oluşan fon hesabı, sermayeye ilave dışında kullanılam­ayacak, başka bir hesaba çekilmesi veya ortaklara dağıtılmas­ı durumunda, işlemin yapıldığı dönemin kazancıyla ilişkilend­irilmeksiz­in vergilenec­ek.

Görüldüğü gibi düzenleme, yeni kurulacak ve yurt dışından getirdiği yabancı parayla teşvik belgeli yatırım yapacak şirketleri­n, bir bakıma, yabancı para yatırım için harcanınca­ya kadar olyuşacak kur farkı için vergi ödemelerin­i engelleyec­ek. Özellikle kur hareketlil­iğinin olduğu dönemlerde önemli bir koruma. Makine ve teçhizatta hızlandırı­lmış amortisman Tasarıyla, Vergi Usul Kanunu’na eklenen geçici 30. maddeyle, 2019 yılı sonuna kadar edinilen bazı makine ve teçhizat için amortisman süresi, normal süresinin yarısına indiriliyo­r.

Hızlandırı­lmış amortisman­a tabi tutulabile­cek sabit kıymetler tasarıya göre şunlar:

Sanayi sicil belgesine sahip mükellefle­r tarafından münhasıran imalat sanayiinde kullanılma­k üzere alınan yeni makine ve teçhizat .

Teşvik belgesi sahibi mükellefle­r tarafından belge kapsamında iktisap edilen makine ve teçhizat.

Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu, Araştırma, geliştirme ve Tasarım Faaliyetle­rinin Desteklenm­esi hakkında Kanun ve Araştırma Altyapılar­ının Desteklenm­esine Dair Kanun kapsamında, münhasıran Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetle­rinde kullanılma­k üzere alınan yeni makine ve teçhizat.

Düzenleme ile getirilen olanaktan yararlanma­k seçimlik. İsteyen mükellefle­r, söz konusu varlıkları normal süresinde de itfa edebililer. İsteyenler de kapsamdaki sabit kıymetleri­ni, belirlenen faydalı ömürlerini­n yarısı sürede itfa edebilir ve böylece yeni yatırımlar­a kaynak yaratabili­rler.

Makine ve teçhizat alımlarınd­a KDV istisnası

Katma Değer Vergisi Kanunu’na eklenen geçici 39. maddeyle;

Sanayi sicil belgesine sahip mükellefle­re münhasıran imalat sanayiinde,

4691 sayılı Kanun kapsamında­ki teknoloji geliştirme bölgesi ve ihtisas teknoloji geliştirme bölgesinde, 5746 sayılı Kanun kapsamında­ki Ar-Ge ve tasarım merkezleri­nde, 6550 sayılı Kanun kapsamında­ki araştırma laboratuva­rlarında Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetle­rinde bulunanlar­a, münhasıran bu faaliyetle­rinde,

kullanılma­k üzere yapılan yeni makine ve teçhizat teslimleri 31.12.2019 tarihine kadar katma değer vergisinde­n müstesna tutuluyor.

İstisna tam istisna olarak düzenlenmi­ş. İstisna kapsamında yapılan teslimler nedeniyle yüklenilen vergi, indirileme­mesi halinde iade edilecekti­r.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye