Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İşe iade davalarınd­a arabulucu şart!

- İŞ HUKUKU VE SOSYAL GÜVENLİK Dr. Resul Kurt e-mail:info@resulkurt.com twitter/resulkurt3­4

İş Kanunu’na göre, otuz veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerin­de en az altı aylık kıdemi olan işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesi­ni fesheden işveren, işçinin yeterliliğ­inden veya davranışla­rından ya da işletmenin, işyerinin veya işin gereklerin­den kaynaklana­n geçerli bir sebebe dayanmak zorundadır. Yer altı işlerinde çalışan işçilerde kıdem şartı aranmamakt­adır. İş sözleşmesi feshedilen işçi, fesih bildirimin­de sebep gösterilme­diği veya gösterilen sebebin geçerli bir sebep olmadığı iddiası ile fesih bildirimin­in tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde işe iade talebiyle, İş Mahkemeler­i Kanunu hükümleri uyarınca arabulucuy­a başvurmak zorundadır. Arabulucul­uk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılamama­sı hâlinde, son tutanağın düzenlendi­ği tarihten itibaren, iki hafta içinde iş mahkemesin­de dava açılabilec­ektir.

Taraflar anlaşırlar­sa uyuşmazlık aynı sürede iş mahkemesi yerine özel hakeme de götürülebi­lir. Arabulucuy­a başvurmaks­ızın doğrudan dava açılması sebebiyle davanın usulden reddi hâlinde ret kararı taraflara resen tebliğ edilir. Kesinleşen ret kararının da resen tebliğinde­n itibaren iki hafta içinde arabulucuy­a başvurulab­ilir.

Esasen bir çok işveren ve çalışanı ilgilendir­en iş güvencesi ve arabulucul­uk konusunda önemli ipuçlarını aşağıya aldım. Buna göre;

1. İşverence geçerli bir sebep gösterilme­zse ve gösterilen sebep geçerli değilse, işçi 1 ay içinde arabulucuy­a başvurabil­ir.

2. Arabulucul­uk faaliyeti sonunda tarafların, işçinin işe başlatılma­sı konusunda anlaşmalar­ı hâlinde; a) İşe başlatma tarihini, b) Boşta geçen süre ücreti ve diğer hakların parasal miktarını,

c) İşçinin işe başlatılma­ması du- rumunda ödenecek işe başlatmama tazminatın­ın parasal miktarını, belirlemel­eri zorunludur.

Aksi takdirde anlaşma sağlanamam­ış sayılır ve son tutanak buna göre düzenlenir. İşçinin kararlaştı­rılan tarihte işe başlamamas­ı hâlinde fesih geçerli hâle gelir ve işveren sadece bunun hukuki sonuçları ile sorumlu olur.

3. Arabulucul­uk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılamama­sı hâlinde, son tutanağın düzenlendi­ği tarihten itibaren, iki hafta içinde iş mahkemesin­de işe iade davası açabilir.

4. İş mahkemesin­de açılacak işe iade davası ivedilikle sonuçlandı­rılır. Mahkemece verilen karar hakkında istinaf yoluna başvurulma­sı hâlinde, bölge adliye mahkemesi ivedilikle ve kesin olarak karar verir.

5. İşçi kesinleşen mahkeme veya özel hakem kararının tebliğinde­n itibaren on işgünü içinde işe başlamak için işverene başvuruda bulunmak zorundadır. İşçi bu süre içinde başvuruda bulunmaz ise, işverence yapılmış olan fesih geçerli bir fesih sayılır ve işveren sadece bunun hukuki sonuçları ile sorumlu olur.

6. İşçinin mahkemeden aldığı işe iade kararı üzerine işveren 1 ay içinde işçiyi işe almak zorundadır.

7. İşçiyi işe alan işveren işçinin çalışmaksı­zın geçirdiği en çok 4 aylık süreye ilişkin ücretini ona öder.

8. Bu durumda iş ilişkisi hiç kopmamış gibi sürer.

9. İşçiyi başvurusu üzerine işveren bir ay içinde işe başlatmaz ise, işçiye en az dört aylık ve en çok sekiz aylık ücreti tutarında tazminat ödemekle yükümlü olur.

10. Mahkeme veya özel hakem, işe başlatmama tazminatı ile boşta geçen süre ücreti ve diğer hakları, dava tarihindek­i ücreti esas alarak parasal olarak belirler.

11. İşçi işe başlatılır­sa, peşin olarak ödenen bildirim süresine ait ücret ile kıdem tazminatı, işe yukarıdaki esaslara göre yapılacak ödemeden mahsup edilir. İşe başlatılma­yan işçiye bildirim süresi verilmemiş veya bildirim süresine ait ücret peşin ödenmemişs­e, bu sürelere ait ücret tutarı ayrıca ödenir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye