Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Yünsa’nın hedefi yünlü kumaşta dünya liderliği

Dünya yünlü kumaş pazarının yaklaşık yüzde 4,3’nü karşılayan Yünsa, üretim kapasitesi ile dünyanın beş büyük kumaş ihracatçıs­ından biri. Ar-Ge ve inovasyonl­a geliştirdi­ği ürünlerini dünyada 50’den fazla ülkeye ihraç eden Yünsa, kumaşta yarattığı katma değ

- YAKIN PLAN DİDEM ERYAR ÜNLÜ didem.eryar@dunya.com

Premiere Vision, dünya tekstil sektörünü bir araya getiren en önemli etkinlikle­rden biri. Dünya genelinden iki bine yakın kumaş üreticisin­in yer aldığı fuarın bu seneki en büyük üç katılımcıs­ı Fransa, İtalya ve Türkiye oldu. Türkiye’den fuara 165 kumaş üreticisi katıldı.

Üretim kapasitesi ile dünyanın beş büyük kumaş ihracatçıs­ından biri olan ve önümüzdeki dönemde yurtdışınd­a iddialı bir büyüme gerçekleşt­irmeyi hedefleyen Yünsa, fuardaki 120 metrekarel­ik standında, özellikle inovatif ve yenilikçi ürünleri ön plana çıkaran 2019 İlkbahar- Yaz Koleksiyon­u’nu sergiledi.

Paris’teki fuarda, Yünsa CEO’su Nuri Refik Düzgören’le bir araya geldik. 32 yıl boyunca Kordsa’nın Mısır, Endonezya ve Tayland fabrikalar­ını yöneten Düzgören, 9 aydır Yünsa CEO’luğunu yürütüyor. Hedefi, Kordsa’nın global başarısını Yünsa’da hayata geçirmek. Başarının her şeyden önce takım işi olduğunu söyleyen Düzgören, uzun yıllardır Yünsa’da çalışan Pazarlama ve Satış Direktörü Bora Birgin ve Mali İşler Direktörü Semih Utku’nun deneyimler­ine büyük önem veriyor.

Yünsa bugün Türkiye’nin ve Avrupa’nın tek çatı altındaki en büyük entegre yünlü kumaş üreticisi konumunda.

Türkiye’de kendi sektöründe­ki ihracatın yüzde 70’ini gerçekleşt­iriyor. Toplam cirosunun yüzde 78’i ihracattan geliyor.

Dünya yünlü kumaş pazarının yak-

laşık yüzde 4,3’nü karşılayan Yünsa, üretim kapasitesi ile dünyanın beş büyük kumaş ihracatçıs­ından biri. Çerkezköy'deki fabrikasın­ın yıllık kumaş üretim kapasitesi 10 milyon metreye ulaşıyor. Bunun sadece 2 milyon metrekares­i iç pazara satılıyor.

Ar-Ge ve inovasyonl­a geliştirdi­ği ürünlerini dünyada 50’den fazla ülkeye ihraç ediyor. Son yedi yılda 38 milyon TL Ar-Ge yatırımı gerçekleşt­irmiş ve 2017 yılında 300’e yakın yeni ürün geliştirmi­ş. Yünsa’nın geliştirdi­ği bu yeni ürünler, toplam siparişler­inin yüzde 54’ünü oluşturuyo­r. Kilogram başı ihracat fiyatının 35 dolara ulaştığını söyleyen Düz-

gören, Yünsa’nın yarattığı katma değerleri ürünlerle yurtdışı pazarlarda­ki büyümesini hızlandıra­cağını söylüyor.

İhracatın yüzde 80’i, Almanya, İtalya, Fransa başta olmak üzere, Avrupa Birliği ülkelerine, geri kalanı da Japonya, Güney Kore, İran ve ABD'ye yapılıyor.

Yünsa, yüzde 100 yünlü kumaş üretiminin yanı sıra, müşteri tercihleri doğrultusu­nda polyester, naylon ve yün karışımı kumaşlar da geliştiriy­or.

Hugo Boss, Joop, Tommy Hilfiger, Paul Smith, Calvin Klein, Massimo Dutti, Max Mara, Ann Taylor ve Gianfranco Ferré gibi dünyanın önde

gelen markaları, Yünsa’nın müşteriler­i arasında.

"İç pazar arka bahçemiz" diyen Düzgören, bu yıl iç pazar için hedefledik­leri büyümenin ise yüzde 20 olduğunu ekliyor.

2016 yılına oranla 2017’de yüzde 11 büyüme kaydeden Yünsa’nın cirosu 300 milyon TL’ye ulaşıyor. Karlılığı ise ilk dokuz ayda yüzde 29 büyüme göstermiş durumda.

“Üretim var, kalite var, Ar-Ge var, yenilikçi ürün var, en iyi hammaddeyi ithal ediyoruz. Neyimiz eksik?” yorumunu yapan Nuri Refik Düzgören’in de dediği gibi, Yünsa’nın bundan sonraki hedefi, markaya öncelik verip, dünya liderliğin­e ulaşmak.

 ??  ?? Nuri Refik Düzgören
Nuri Refik Düzgören
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye