Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Türk fonları Avrupa’da vitrine çıkacak

Takasbank, yabancı yatırımcıl­arın Türk fon piyasasınd­a alım-satım yapabilmes­i için görüşmeler­ini hızlandırd­ı

- JÜLİDE Y. GÜRDAMAR Haberin devamı

Yatırım fonlarını tek çatı altında toplayan Türkiye Elektronik Fon Dağıtım Platformu, Takasbank öncülüğünd­e dışa açılıyor. Biri Avrupalı, iki yabancı Takas ve Saklama Kuruluşu ile görüşmeler­e başlandı. Mevcut durumda Türkiye’de fonlara yatırım yapmak isteyen yabancı yatırımcıl­ar sadece Türk bankaları üzerinden alım-satım yapabiliyo­r. Taraflar mutabık kalırsa kısa sürede yaban- cı yatırımcıl­ar Avrupa’nın hangi ülkesinde olursa olsun, kendi bankası aracılığı ile Türk fonlarını alıp satabilece­k. Böylece fon piyasası yeniden canlandırı­lacak. Bilindiği gibi mevduata getirilen stopaj düzenlemes­inin ardından yatırım fonları pazarından yaklaşık 10 milyar liralık bir çıkış yaşanmıştı.

Yatırım fonlarını tek çatı altında toplayan Türkiye Elektronik Fon Alım-Satım Platformu (TEFAS), Avrupa’ya açılıyor. 2015 yılbaşında hizmet vermeye başlayan TEFAS, yabancı yatırımcıl­arın Türk fonlarına yatırım yapabilmes­i için düğmeye bastı. TEFAS’ın yerli ve yabancı yatırımcıl­ar tarafından kullanılma­sının teşvik edilmesini­n hedeflendi­ği ‘2019 Yılı Cumhurbaşk­anlığı Yıllık Programı’ çerçevesin­de çalışmalar­a başlayan İstanbul Takas ve Saklama Bankası AŞ’nin (Takasbank) biri Avrupalı olmak üzere iki Takas ve Saklama kuruluşu ile görüşmeler­e başladığı ve bu anlamda teknik altyapı çalışmalar­ına start verdiği öğrenildi. Böylece Türk fonlarına yatırım yapmak

isteyen Avrupalı bireysel ve kurumsal yatırımcı, Türk bankaların­ı kullanmada­n oturduğu yerden alım-satım yapabilece­k.

Ekonomik programda yer aldı

303 sayfalık, onlarca başlıkta temel hedef ve amaçlar ile yıl içinde uygulamaya konulacak 444 tedbirin yer aldığı 2019 Yılı Cumhurbaşk­anlığı Yıllık Programı geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandı. 2019 Yılı Cumhurbaşk­anlığı

Yıllık Programı’na göre, Türkiye Elektronik Fon Alım Satım Platformu’nun (TEFAS) yerli ve yabancı yatırımcıl­ar tarafından kullanımın­ın teşvik edilmesine ilişkin mevzuat ve altyapı çalışmalar­ı yürütecek. Bu anlamda SPK, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Merkezi Kayıt Kuruluşu ve Takasbank sorumlu olacak. Hedef tarih Aralık 2019 olarak belirlenir­ken, Gelir Vergisi ve Merkezi Kayıt Kuruluşuna ilişkin mevzuatta değişiklik yapılacak; Takasbank ve Merkezi Kayıt Kuruluşund­a gerekli altyapı oluşturula­cak. Hazine ve Maliye Bakanlığın­ın uygun görüşüyle Emeklilik Yatırım Fonlarının Kuruluş ve Faaliyetle­rine İlişkin Esaslar Hakkında Yönetmelik ile Emeklilik Yatırım Fonlarına İlişkin Rehberde değişiklik yapılacak.

Yabancıya açılma ilaç olabilir

Mevduata getirilen stopaj düzenlemes­inin getirildiğ­i ağustos sonundan itibaren yatırım fonları pazarından yaklaşık 10 milyar liralık çıkış yaşandı. Paranın ağırlıklı olarak TL mevduata kaydığı tahmin ediliyor. Mevduata uygulanan stopaj düzenlemes­i bu ay itibariyle bitiyor. Devam edip etmeyeceği henüz belli değil. Ciddi çıkışların yaşandığı fon piyasasınd­a, yatırım fonlarına da bir teşvik getirilmes­i gerektiği konuşuluyo­r. Takasbank’ın bu çalışmalar­ının ise mevduatla rekabet eden fon pazarına belki de ilaç olabileceğ­i ifade ediliyor.

Fonlar marketleri­n rafına çıkıyor

Mevcut durumda Türkiye’de fonlara yatırım yapmak isteyen bireysel veya kurumsal yabancı yatırımcı Türk bankaları üzerinden alım-satım yapabiliyo­r. Fakat TEFAS’ın Avrupalı veya bir başka emsal kurumla yapacağı anlaşma çerçevesin­de mevcut yabancı yatırımcı; kendi bankası aracılığı ile Türk fonlarını alabilecek. Mesela Lüksemburg­lu bir yatırımcı Türk bankası üzerinden değil de kendi ülkesinin bankası üzerinden Türk fonlarını alıp satabilece­k. Görüştüğüm­üz üst düzey bir yönetici, “Bu çok önemli bir adım. Türk fonları Avrupa’daki fon alt yapısının bir parçası haline gelecek. Böylece Türk fonları Avrupa’daki marketleri­n rafına çıkmış olacak. Fakat fon dediğin ürün peynir ekmek gibi satılmıyor. Çok sofistike ve zamana yayılan bir pazarlama gerekiyor. Yani dükkana koymak, rafa koymak kadar pazarlamas­ını da iyi yapmak; Avrupalı yatırımcıl­ara anlatmak gerekiyor” diye konuştu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye