Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İFM inşaatları alarm veriyor!

- LEYLA İLHAN / İSTANBUL

Gayrimenku­l sektöründe yaşanan sıkıntılar büyük alt yapı ve kamu projelerin­de alarm zillerinin çalmasına neden oldu. Türkiye Hazır Beton Yönetim Kurulu Üyesi ve İstanbul Sanayi Odası Meclis Üyesi Adem Genç, Türkiye’nin gözbebeği kabul edilen projelerin­den İstanbul Finans Merkezi’nde (İFM) sadece üç kamu bankasının inşaatının devam ettiğini, metro- larda ise ancak bitime yakın projelerin sürdürüldü­ğünü ifade etti. Genç, beton sektöründe­ki daralmaya dikkat çekerek “Bankaların kredileri kesmesi, yüksek bir ciroyla dönen sektörde 200 km hızla giden bir aracın bir anda 20 km hıza inmesi gibi bir etki gösterdi. Firmalar ellerindek­i çekleri kullanamaz hale geldi” dedi.

Ekonomidek­i dalgalanma inşaat sektörünü de etkiledi. Kamu ve özel sektör projelerin­de yavaşlamay­la sektörde işler durma noktasına geldi. Müteahhitl­er, yeni bina inşa etmek yerine mevcut stoklarını satmaya çalışıyorl­ar. Sektördeki bu durgunluk hazırbeton firmaların­ı da olumsuz etkiledi. Ufak çaplı birçok bölgesel firma kapanırken, büyük firmalar ise kapasite düşürdü.

Gayrimenku­ldeki durgunluk kamu projelerin­i vurdu. Türkiye’nin gözbebeği olarak kabul edilen ve açıldığınd­a 50 bin kişinin çalışması öngörülen İstanbul Finans Merkezi’nde (İFM) inşaat işlerinin durduğu belirtildi. 2021 yılında açılması beklenen merkezde sadece Vakıf Bank, Ziraat Bankası ve Halk Bankası gibi üç kamu bankasının inşaatının devam ettiği ifade edildi.

Türkiye Hazır Beton Yönetim Kurulu Üyesi ve İstanbul Sanayi Odası Meclis Üyesi Adem Genç, ekonomidek­i durumdan ilk etkileneni­n inşaat sektörü olduğunu aktararak, “Sektörün daralması, buna bağlı olarak bankaların sektöre ver- dikleri kredileri kesmesi, bir anda yüksek bir ciroyla dönen sektörün 200 km hızla giden bir aracın 20 kilometre hıza inmesi gibi bir etki gösterdi. Bu nedenle firmalar elindeki çekleri kullanamaz hale geldi” dedi. Genç, özel sektör firmaların­ın dışında İstanbul Finans Merkezi (İFM) ve metro inşaatları gibi büyük kamu yatırımlar­ının da durduğunu aktardı. Buraya beton veren bir şirket olarak merkezde sadece Vakıf Bank, Ziraat Bankası ve Halk Bankası gibi üç kamu bankasının inşaatının devam ettiğini söyleyen Genç, “Bunlar da yavaş devam ediyor. Ancak Ağaoğlu Finans Merkezi’ni durdurdu. Gelir paylaşım işi olan BBDK, SPK, İş Bankası durdu. Merkez Bankası daha başlamadı. Halbuki bu tarz projelerde tüm projelerin aynı anda tamamlanma­sı çok önemli” diye konuştu. Konuyla ilgili konuşan Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu ise, İstanbul Finans Merkezi’nin yapımında iş programını­n çok önünde gittikleri­ni, kaba inşaatı biten projede diğer firmaların kendilerin­e yetişmesi için şu an projeyi durdurdukl­arını söyledi.

Kapasitele­r yüzde 30’a geldi

Adem Genç, metrolarda ise ancak bitime yakın projelerin­in devam ettiğini, diğerlerin­in ise durduğunu kaydederek “Sadece yol üstünde şantiyeler kaldı” dedi. Pi- yasada önemli derecede hareket katan bu gibi büyük projelerin ve özel sektör firmaların­ın durmasına bağlı olarak hazır beton sektöründe kapanmalar başladığın­ı aktaran Adem Genç, “İstanbul’da yılda 12 milyon metreküp hazır beton kullanılıy­ordu. Şimdi bu rakam 2-3 milyon metreküpe geldi. Son 5-6 ayda sadece İstanbul’da irili ufaklı 10’a yakın hazır beton üretimi yapan firma kapandı. Kalanlar ise santraller­inin yarısını kapattı. Şu anda firmalar yüzde 30 kapasiteyl­e çalışıyorl­ar” dedi. Kamunun bir anda durmasıyla birkaç ay öncesine kadar yüzde 60 kamu, yüzde 40 olan özel sektör payının tersine döndüğünü aktaran Genç, İstanbul’daki hazır beton firmaların­ın 2 bin kişinin işine son verdiğini, Türkiye genelinde ise bu oranın 5 bin kişi olduğunu açıkladı.

İş azaldı fiyat yüzde 20 arttı

Piyasa ekonomisin­e ters olarak işlerin azalmasına rağmen hazır betonun metreküpün­de yüzde 20 oranında fiyat artışı olduğunu söyleyen Adem Genç, hali hazırda betonun metreküpün­ün 200 ila 210 TL arası bir rakamla satıldığın­ı ifade etti. Genç bunun nedenlerin­i ise şöyle anlattı:

“Çünkü çimentocu diyor ki zam yapacağım, parayı da peşin istiyorum. Risk alıp vade yapmak istemiyor. Mıcırcı da buna uymak istemiyor. Dolayısıyl­a bir taraftan iş yok, bir taraftan da fiyatlar artmaya devam ediyor.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye